Mida Gruusias ette võtta? Loe Annely reisimuljeid

02.08.2022
Estraveli Platinum Club osakonna vanemreisikonsultant Annely Meidra

Estraveli Platinum Club osakonna vanemreisikonsultant Annely Meidra käis maikuu lõpus airBalticu korraldatud õppereisil Gruusias. Vaata reisipilte, loe, mida Gruusias ette tasub võtta ja milliseid hotelle Annely soovitab.

Gruusia tekkis minu reisisihtkohtade soovide listi alles hiljuti ja juba õnnestus unistus teoks teha tänu airBalticu kutsele. Lendasimegi airBalticuga õhtul 21:30 välja, kiire lennuki vahetus Riias ja 04:30 olime juba Tbilisis. Tagasi lendasime Bathumist varahommikul kella 5 ajal. Riias oli veidi pikem vahe ja natuke peale keskpäeva olime kodus tagasi.

Tbilisis lennukist väljudes ootasin natuke soojemat varahommikut. Ma arvan, et oli ca 17 kraadi, aga päevad olid soojad kogu reisi vältel. Mõnikord pidi kampsiku peale panema, aga üldiselt oli ikkagi mõnus soe suveilm. Samas meres ujumas inimesi veel ei näinud. Mõni vahel jalgupidi küll. Viimasel õhtul oli Bathumis päris tugev vihmasadu, müristas ja lõi välku. Varahommikuks kui lahkuma hakkasime, oli kõik möödas.

Legendi järgi on Gruusia jumala enda maatükk, mille ta andis grusiinidele. Gruusias on kõike, aga eelkõige väga sõbralik rahvas muidugi väga hea toit, gruusia veinid, rikkalik loodus ja mäed, kloostrid, kirikud, koobaslinnad, musta mere rannik, grusiinide laul ja tants, talvel ka suusaturism.

Mida Tbilisis teha ja vaadata?

Jalutada mööda vanalinna hubaseid tänavaid, kus on vanas stiilis rõdud, iidsed kirikud, vahvad poekesed. Sõita köisraudteega üle linna. Vaadata Rezo Gabriadze teatrit, kellatorni, Anchiskhati kirikut, rahusilda, ema Gruusia kuju, Narikala kindlust.
Külastada tasub botaanikaaeda, degusteerida veini, nautida Gruusia kööki mõnes heas restoranis. Näiteks “Rigi gastrodouqan“, “Shavi lomi”, “Barbarestan“. Viimane on ilmselt üks Tbilisi parimaid ja kuulub ka maailma 50 parima restorani hulka.

Tbilisist lahkusime juba järgmisel päeval Kutaisisse. Sõit kestis ca 3,5 h. Põnev oli vaadata loodust, metsa, mägesid ja põlde, teeäärseid külasid. Oli uhkemaid maju, aga ka väga väga tagasihoidlikke elamisi, et mitte öelda lausa vaeseid.
Õhtusöök oli planeeritud Agro guesthouse “Korena”s. See oli tõeline elamus. Pererahvas tõi muudkui kausikesi ja vaagnaid uute maitsetega juurde. Üldse kõikidel lõuna- ja õhtusöökidel olid lauad nii lookas, et põhimõtteliselt lõpetades oli laud sama lookas kui alustades. Mitmeid õhtusööke saatis grusiinide tants ja laul, nii ka siin. Siin oli võimalik ka ööbima jääda, meie liikusime edasi Kutaisisse.

Kutaisi ja ümbrusega tutvusime samuti ühe päeva. Hommikul kiire linnatuur, peaväljak, Bagrati Katedraal, Valge Sild.

Edasi liikusime juba Batumi poole. Teel külastasime Prometheuse koopaid (temperatuur langes seal vähemalt 20 kraadi allapoole väljas olevast temperatuurist), kus toimus järjekordne veinide degusteerimine. Martvili kanjonis tegime paadisõidu. Lihtsalt võrratud vaated.

Mida Bathumis teha ja vaadata?

Bathumi, tuntud kui Musta Mere pärl, asub Ajara regiooni rannikul. Euroopa kõige idapoolsem punkt, reis sinna on reis Euroopa ja Aasia ristteele. Seal on Ajara regiooni mitmekesine ja hingemattev, puutumatu ja muutumatu loodus, mis pakub palju ka ökoturismi armastajatele. Selles regioonis on kliima aastaringselt subtroopiline ja pehme. Bathumis on rohkem kui 2000 aastat ajalugu ja kontrast iidsete paikade ning kaasaegse elustiili vahel on väga suur. Seal on tippklassi hotellid kõrvuti kolemajade ning enne nõuka aega ehitatud ja nüüd korda tehtud kaunite ehitistega.

Bathumi promenaad on 7 km pikk ja selle 7 km sisse jääb väga palju tegevust ja vaatamist nii suurtele kui väikestele. Bathumis territooriumiga hotelle ei ole, aga Bathumi ongi üks suur territoorium :). Juba promenaadil on väga nauditav jalutada. Sealt saab võtta paaditrippe mustale merele, mida ka meie tegime. Õnnestus näha isegi delfiini uime. Palmiallee, Tähestiku torn, Ali ja Nino kuju, delfinaarium, karussellid, suveniiride müüjad, poekesed, vaateratas.

Läheduses on köisraudtee, Euroopa väljakul Medea kuju, Vana Bathumi, Arheoloogia ja Ajara regiooni muuseumid, kellel huvi.
Kindlasti tasub ka kesklinnast väljapoole liikuda, sest vaatamist jagub sealgi kuhjaga. Etnograafia Museum “Borjgalo” (nagu Rocca Al Mare vabaõhumuuseum, lihtsalt väiksem), Gonio kindlus, Petra kindlus, Botaanikaaed, Ajalooline kaarsild (XII saj), Makhuntseti kosk.

Milliseid hotelle Annely Gruusias soovitab?

Kes soovib puhata Gruusias, aga sooviks terrirooriumiga hotelli, siis Kobuletis see võimalus on. Kobuleti asub ca 30 km mööda rannikut Bathumist ülespoole.

  • Näiteks Georgia Palace Hotel & Spa Kobuleti. Päris kena hotell ja territoorium. Kõik toad on erinevad. Peredele igati sobilik.
  • Kobuletis ca 12 km Bathumi poole Castello Mare Hotel & Wellness Resort. Ka siin on natuke territooriumi. Maalilise koha peal kindlasti, mere kaldal. Koosneb kolmest hoonest: Victoria, Diana, Alba ja eraldi veel Villa Aphrodite. Spa, infinity bassein, tenniseväljak. Kõik toad merevaatega, osadel rõdu või terrass.
  • Castello Marest veel ca 6 km Bathumi poole Dreamland Oasis Hotel. Väga suur ja ilus territoorium (10 000 m2). Tõeline oaas üle 9000 taimega 90 liigist. 5 iseseisvat hotelliblokki, toad 10 erinevas kategoorias. Territooriumil 13 erineva stiili ja menüüga toidukohta (baarid, kohvikud ja restoranid). Mida kõike siin ei ole. Veepark torudega, kino, piljard, bowling, tenniseväljakud, jalgpalliväljak, korvpalliväljak, võrkpalliväljak, mänguautomaadid, lastele muidugi basseinid nii sees kui väljas, spa jne, jne.
  • Bathumis meeldis mulle väga Hilton Batumi, kus ka ise elasime. Hotellis on spa koos sauna ja aurusaunaga, bassein ja päikeseterrass, kus päikesevanne võtta, katusebaar. Enamus tube on rõduga. Asukoht väga hea. Ühelpool kaunis promenaad ja vaade mustale merele, teisel pool järv. Vanalinn jalutustee kaugusel. Delfinaarium praktiliselt hotelli kõrval.
  • Ära mainiks veel Sheraton Batumi, uhke hotell, suur välibassein üle tänava. Aiaga piiratud ala, aga saab ka tänavalt sinna minna kui pilet lunastatud. 20. korrusel 360 kraadise panoraamvaatega baar ja restoran. Restorani saavad samuti külastada kõik st mitte ainult hotelli külalised.
  • Kellele mere lähedus ei ole nii oluline, küll aga veinikeldri lähedus, siis Hotel Chateau Kvirike, väga soovitan. Väga kihvt koht. Ülimaitsev toit, head veinid, mõnus territoorium, välibassein. Peamaja ja basseini ümber väikesed majakesed.

Mis Bathumis võibolla kohe silma hakkab, on hästi palju peremeheta koeri. Kõik on sõbralikud, hästi söönud ja näevad head välja. Nimelt Bathumis ei ole eriti varjupaiku ja olemasolevates kohti ning sellepärast püütakse omapead kõndivad koerad kinni, vajadusel ravitakse, vaktsineeritakse jne ja lastakse kõndima tagasi. Kogu linn toidab neid.

Veel reisil olles hakkasin planeerima juba ka enda puhkusereisi Bathumisse. Kuna tööreisidel tavaliselt liiga palju vaba aega ei ole ja kõike tehakse ja vaadatakse natuke kiirustades, sest palju peab jõudma, siis võtaks nüüd rahulikult ja naudiks.

Hea teada: Gruusiasse saab reisida passiga, mis peab kehtima veel ka 6 kuud peale reisi lõppu. Gruusias kehtib kohalik raha lari (GEL), mida saab vahetada nii Eestis kui ka kohapeal eurode ja dollarite eest. Kohapeal pidi isegi soodsam olema.

Peatse kohtumiseni, Bathumi!

Kommentaarid: