Mida Küprosel teha ja näha? Loe Siiri reisimuljeid

02.12.2022
Estraveli hankeklientide teeninduse superviisor Siiri Vaarpu

Estraveli hankeklientide teeninduse superviisor Siiri Vaarpu käis airBalticu kutsel Küprosega tutvumas. Loe reisimuljeid ja vaata pilte.

Küpros on saar Vahemere idapoolses osas. Kogu pindalaks on vaid 9251 ruutkilomeetrit, nii et see on umbes neli korda väiksem kui Eesti. Sellest saarest ei teadnud ma enne sinna minekut eriti palju. Teadsin, et neil on halvad suhted Türgiga, toodetakse oliiviõli ja seal on hea soe ilm. See on tõesti kõik tõsi, aga äärmiselt väike osa saareriigi rikkalikust kultuurist ja eluolust. Kolme päevaga saime saarele kenasti tiiru peale tehtud ja mitmed põnevamad kohad nähtud. Seal on küll hästi toimiv linnadevaheline bussiühendus, aga soovitan avastamiseks võtta kindlasti rendiauto.

Küprosele, Larnacasse lendasin Air Balticuga läbi Riia ja Riia-Larnaca lend kestis 4 tundi. Küpros on küll EU-s, aga ei ole Schengeni ala. Nii et Riias Larnaca väravasse minnes pidi läbima passikontrolli. Protseduur oli üsna kiire, umbes 50-inimeselises järjekorras läks ootamiseks 15 minutit. Air Balticu lennul tasuta süüa-juua ei saa, söök tasuks ette tellida. Nii on valik suurem ja hinnad soodsamad.

Larnaca lennujaamast 20. novembril välja astudes tervitas meid tore Eesti suvi: 25 kraadi ja sinine teavas, meri umbes 18-19 kraadi. Kohalikud olid muidugi pikkade pükste ja pluusidega, sest hakkab ju juba jahedaks minema! Minu arvates kevad ja sügis on Küprose külastamiseks eestlasele parim aeg, kui ongi selline hea veidi soojem Eesti suvi. Päris suvel juuni-august võivad kraadid tõusta kohati lausa 45-ni.

Aastal 1974, kui Türgi okupeeris Küprose põhjaosast 37%, pidi Küpros kiiresti hakkama välja arendama oma lõunaosa. Peamine turismipiirkond oligi enne põhjaosa ja peale selle kaotamist oli neil mõnda aega üsna raske. Nii et lõunapoolsed linnad Paphos, Limassol ongi viimase 30 aasta jooksul saanud palju juurdeehitusi. Mõned, kes on Küprost aastakümneid tagasi külastanud, ei tundnud Ayia Napa piirkonda äragi, sest varem seda peaaegu ei eksisteerinudki. Varem olid seal mõned majad, paar hotelli, nüüd ongi hotell hotelli kõrval, restoranid, uued elamud.

Mida teha Küprosel peale turistirajoonis rannas vedelemise ja päikese nautimise? Siin näiteid, mida mina seal tegin!

Larnaca linn

Larnaca on mereäärne linn kaunite randadega, seega see on üsna turistiderohke. Igal pool osatakse kenasti inglise keelt ja inimesed on väga toredad. Turistide vastu ollakse sõbralik kõikjal. Küprose inimene teab, et riigi põhiline sissetulek on turism, neil käib üumbes 4 miljonit turisti aastas (okupeerimata lõunapoolse Küprose ala rahvaarv on ise vaid umbes 800 000). Keskaegne Larnaca loss, ehitatud 12. sajandil, on tänapäeval muuseum ja lossihoovi kasutatakse vabaõhuteatrina. Saint Lazaruse kirikut on väga huvitav külastada, näeme kuidas inimesed austavad ja praktiseerivad oma riigi peamist usku – kreeka õigeusku.

Viinamarjakasvatused

Vein on Küproses au sees. Nad hindavad kõrgelt oma ilusat ilma, päikest ja küpseid vilju, mida neil aastaringselt võimalik saada on. Käisime Omodose külas Oenou Yi veinitehases tuuril. Meile näidati kõiki protseduure alates viinamarjade korjamisest kuni pudelisse panekuni välja. Tehase omanik oli väga kirglik veini teemal ja tundis oma ala läbi ja lõhki. Lõpus avanes meil võimalus viite nende veinisorti ka ise maitsta. Arvamused olid erinevad, igaüks valis endale oma lemmiku. Kui Küprosele minna, soovitan väga otsida välja mõni viinamarjakasvatus ja võtta nendega ühendust ning leppida kokku külaskäik.

Nicosia linn

Küprose pealinn Nicosia ei asu mere ääres, vaid keset saart, seega turiste on seal vähem kui Larnacas. Linna läbib “eraldusjoon”. Türgi ja Küprose alasid eraldab piir, kuhu Türgi on ette pannud betoonseinad, vaatetornid sõduritega, okastraati. Meie giid oli põline nicosialane ja kurbus tema hääles oli selgelt kuulda, kui ta seletas, kuidas see kõik 1974. aastal juhtus ja kuidas hetkel peab Küpros lihtsalt leppima, et selline see olukord on. Muide, Türgi Põhja-Küprose Vabariiki ei tunnista maailmas ükski teine riik peale Türgi. Küprose inimesed kutsuvad seda Türgi Illegaalne Vabariik. Larnacast Nicosiasse sõites on näha suur Türgi Põhja-Küprose Vabariigi lipp, mille Türgi eemale mägedele oma alale on maalinud – 800 m lai ja 300 m kõrge. Nicosiat külastades olid väga kahetised tunded – ajalugu ja Küprose inimeste valu nende olukorra pärast tegi kurvaks. Kuid samas on Nicosia just tavaline Küprose linn, inimesed elavad oma elu ja näed, kuidas seal siis päriselt igapäevaelu käib.

Sofia ja Andrease traditsiooniline maja

Mägedes Letymvou külas elab üks vanapaar – Sofia ja Andreas. Nad on oma majast teinud Küprose traditsioonilise maja, kus on näha käsitööd, puu- ja juurviljade kasvatamist, toidu valmistamist. Meie läksime sinna põhjusel, et tahtsime näha Küprose juustu halloumi valmistamist. See kitsepiimast (ja vahel ka lambapiimast) tehtud juust on väga maitsev. Seda saab praadida, grillida, ahjus küpsetada. Sõime seal maitsva lõunasöögi ja magustoiduks saime nende aias puudelt võtta värskeid mandariine.

Petra tou Romiou – Aphrodite sünnikoht

Imeilusas helesinise veega rannas asub suur ümmargune kivi, mis legendi järgi tähistab kohta, kus merevahust sündis armastuse jumalanna Aphrodite ise. Kui sa ujud ümber kivi, siis leiad sa armastuse, mis kestab igavesti. Meie kahjuks seda teha ei saanud, sest reisikava oli tihe. Vaade oli küll imeline ja meri lausa kutsus ujuma.

Peale linnade vahel ringi sõitmise ja ilusate vaadete nautimise käisime ka paari hotelliga tutvumas. Siin minu lemmikud:

Radisson Beach Resort Larnaca 5*

Alles selle aasta oktoobris avatud viietärni hotell on kindlasti oma viite tärni väärt. 202 tuba, 5 erinevat restorani, millest üks on muide täielikult vegan. Hotell asub Larnaca linnast umbes 10-minutilise autosõidu kaugusel, käivad ka linnaliinibussid. Hotellis on ka 10 swim-up tuba aiavaatega, kust saab oma toast otse basseini minna. Hotellil on oma privaatrand, kuhu saad toast otse hommikumantlis jalutada, vaid 2 min. Hommikusöök oli väga rikkalik, varem ma ei olegi hotellides nii suurt valikut näinud. See hotell sobib inimesele, kes otsib lõõgastust – linnakärast eemal, rand, bassein… Mis saaks veel parem olla?

 

At Herbal Hotel Protaras 4*

Hotell asub ranna ääres, kus ujuvad ka kilpkonnad. Kindlasti midagi eksootilist külastajale – ujuda koos kilpkonnadega. Hotell keskendub väga oma spaa-ala promomisele – neil on väga palju erinevaid hoolduseid, massaaže, nõustamisi. Hotell on 16+, nii et tegu on vaid täiskasvanutele mõeldud hotelliga.
On mõned toad, millel on mullivann rõdul ja vaade merele on lihtsalt imeline. Suurepärane valik paaridele või ka lihtsalt sõbrannadele, et teha üks vinge girls-trip!
Hotelli omanik on ukrainlanna, kes on lihtsalt kõige toredam inimene, keda olen kohanud. Ta võtab aega ja suhtleb külastajatega, kuulab nende tagasisidet, teeb selle ekstra liigutuse, et kliendil oleks mugav.

 

Aphrodite Hills Golf Resort, Paphos 5*

Väga huvitava lahendusega hotell – neil ei ole otseselt oma tube. Resordi ümber asuvad korterid, mida hotell omanikelt üürib ja siis edasi pakub. Korterid on ühe või kahe toaga, mõlemas toas double bed ja soovi korral saab ka lisavoodit küsida. Köögis saab ise süüa teha, olemas on ahi, külmkapp, mikrolaineahi, veekeetja. Toad on rõdudega ja kas aia- või mägede vaatega. Aiavaade on tore, aga see mägede vaade… Lihtsalt vägev! Golfirada pidavat olema väljakutseid pakkuv ja veidi keerukas, midagi kogenumale golfisõbrale. Resordis asub ka spaa-ala erinevate hoolitsuste võimalustega. Hotelli omanik rääkis meile, et enamasti siiani on nende külastajateks paarid, kellest üks naudib jalutuskäike looduses ja spa võimalusi, teine golfirada ja õhtul saadakse kokku ja tehakse rõdul üks tore klaas veini ja muljetatakse.

 

Tahaksid ka reisile? Vaata pakkumisi pakettreiside otsingust.

 

 

Kommentaarid: