Õnne, Kristiina ja Marika Bulgaariat avastamas

01.03.2024
Müügivõlgade kontrolör Õnne Rand, müügitoe spetsialist Kristiina Leppmets ja reisikonsultant Marika Karpak

Suvel käisid Estraveli müügivõlgade kontrolör Õnne Rand, müügitoe spetsialist Kristiina Leppmets ja reisikonsultant Marika Karpak Novatoursi õppereisil Bulgaarias, et vaadata hotelle Nessebaris, kuurortides Sunny Beach ja Golden Sands ning Obzoris ja Burgases. Loe, millised on nende reisi- ja hotellisoovitused.

Meie grupp koosnes 12 osavõtjast, kes kõik olid erinevatest Eesti reisifirmadest. Kuna Bulgaaria oli osadel seni avastamata riik, olime ootusärevalt meelestatud ning kokkuvõttes saime positiivse reisielamuse.

Lendudest

Reis toimus SmartLynxi lennufirma lennukitega, reisikorraldaja oli broneerinud meie grupile kohad lennuki etteotsa – esimesed kolm rida lennukis olid laiema istmevahega, kitsas ei olnud. Lisaks oli tellitud ka toitlustus mõlemal suunal. Hommikusöök üllatas meeldivalt, kahjuks küll ei paku Smartlynx oma pardamenüüs midagi veganitele ja taimetoitlased peavad liha/kala kõrvale lükkama. Pagasimäär oli meil 20 kg äraantavat + 8 kg käsipagasit. Lend oli Tallinnast otse Burgasesse, mis asub Nessebari linnast umbes 23 km kaugusel. Burgasest toimus ka tagasilend Tallinna. Väljusime õigeaegselt, tagasi tulles oli ca pooletunnine hilinemine, kuid Eestisse jõudsime ikkagi ettenähtud ajal. 

Nessebar

Tegemist on linnaga, mis lisatud UNESCO maailma kultuuripärandi nimistusse. Nessebari vanalinn on väike ja armas oma eheduses. Üllatav oli, et pisikese linnakese kohta on seal 11 vana kirikut – kõik ilma tornideta, seega kiriku pähe on neid esmapilgul raske liigitada. Ekskursiooni korras külastasime nii vana kui ka uut Nessebari. Kui uus Nessebar ei jätnud sügavat muljet, siis vana Nessebar on küll väärt külastamist.

 

Külastasime selles iidses linnakeses ka Messambria veinikeldrit, kus saime degusteerida kaubamärgiga veine ning soovi korral neid kaasagi osta. Veinidegustatsioonil tuleks ennast valmis panna pigem magusate veinide maitsmiseks.

 

Nessebaris oli mõttekas teha ära ka oma reisiostud kuna tänavatel käis vilgas kauplemine ning saada oli kohalikku toodangut (veinid, kreemid, õlid, lõhnad jm pudi-padi). Arveldada saab nii eurodes (vastu võid saada kohalikku raha) kui kaardiga (isiklikult ei vahetanud reisi jaoks bulgaaria leev-e ja ei pidanud seda tegema kordagi ka kohapeal).

 

Aladža kaljuklooster

Lisaks sai külastatud veel ka Aladža kaljukloostrit – kunagine mungaklooster, mis hävines maavärina tagajärjel ning millest vaid mõned üksikud kambrid on säilinud. Tegemist on keskaegse õigeusu kristlaste koobaskloostri kompleksiga, mis asub Golden Sandsi kuurordist 3 km kauguses looduspargiga külgnevas kaitsealuses metsaalal. Kloostri ruumid olid raiutud kahel tasapinnal ligi 40 m kõrgusesse paekaljusse. Klooster kuulutati 1968. aastast riikliku tähtsusega arhitektuurimälestiseks. Lisaks kloostrile saavad külastajad tutvuda sissepääsust vasakule jääva muuseumiga, kus on välja toodud kloostri kunagine elu ja kasutusel olnud esemed. 

 

Varna

Siin õnnestus meil külastada uhket katedraali ning läbi käia kohalikest poodidest. Varna aga siiski sügavat muljet pigem ei jätnud ning mõjus tüüpilise nõukogude aegse linnana.

 

Kuurortidest

Puhkajaid meelitab Bulgaariasse ilus liivarand ning mugavad kõrge kategooriaga hotellid.

Sunny Beach on Musta mere äärse rannikuala suurim ja elavaim kuurort, asub 35 km Burgasest põhja pool ning Varna lennujaamast 100 km kaugusel. Spordisõpradele on erinevad veespordi harrastamise võimalused, pisikestele puhkajatele korraldatakse mitmesuguseid pidusid, mänge ja lastediskosid, palju kohvikuid, restorane, klubisid ja baare, kus turistid ennast hästi saaksid tunda.

 

Sveti Vlas tuntud ka kui St. Vlas on kaasaegne rannakuurort, mida on viimastel aastatel arendatud koos uute hotellide ja infrastruktuuriga, asub Sunny Beachist 5 km põhjapool ja Nessebarist 9 km kaugusel. Pigem vaikne kuurort, mis sobib inimestele, kes soovivad kärarikkaid kuurorte vältida.

St. Konstantin on Bulgaaria vanim kuurordikompleks, asub Varnast 10 km kaugusel. Kuurort on puhkajate seas populaarne tänu oma liivarandade, mineraalveeallikate ja mägede selge õhu kombinatsioonile. 

Golden Sands on Bulgaaria kuulsaim ja populaarseim puhkusepaik, asub Varnast 18 km kaugusel põhjas, Musta mere rannikul. Kollase liivaga mererand on 3,5 km pikk, merevesi on selge ja puhas. Linn on noorte turistide üks meelispuhkepaiku – kuurordis on kasiino, ajaviiteteater, arvukalt restorane, ööklubisid, varieteesid ning kaupluseid. 

 

Obzori kuurortpiirkond jääb Varnast 60 km lõuna ning Burgasest 65 km põhja poole. Linna rajasid kreeka kolonistid ja seda tunti Heliopolise (Päikeselinna) nime all, tänapäeval on Obzor populaarne Musta mere kuurort, mis on tuntud oma laia peene liivaga ranna poolest.

Ilmast ja loodusest

Kohaloldud nädala jooksul oli ilm päikeseline, kohati isegi liiga kuum. Lahkumispäevaks lubas tormi kuid selle asemel oli temperatuur 29 kraadi ja päikeseline. 

Must meri on külmakartlikule inimesele juunis siiski veel kergelt jahedavõitu. Merevee mõnusid nautisid vaid mõned üksikud entusiastid.

Kindlasti saab öelda, et Bulgaaria sobib kõigile – tuleb lihtsalt enda soovidele vastav kuurort valida. Küll aga tasub arvestada, et kuurordis siiski tõelist Bulgaariat kätte ei saa, selleks tuleks turistikohtadest kaugemale minna. Bulgaaria kuurortide klientuuri moodustavad põhiliselt Bulgaaria, Rumeenia, Saksa, Austria, vähesel määral ka Läti ja Soome turistid.

Hotellidest

Õppereisi jooksul külastasime kokku 41 hotelli. Kokkuvõttes jätsid kõik külastatud hotellid puhta ja korrektse mulje. Silma jäi ja üllatas liftide vähesus hotellides ning nende väike mahutavus (mõnes hotellis kuni 4 in., nt. DIT EVRIKA BEACH CLUB HOTEL Sunny Beachil).

Õnne hotellisoovitused:

  • SOL NESSEBAR PALACE 5* – avati 2006. aastal ja hotell kuulub ‘Sol Nessebar Resort’ kompleksi. Hotellis on 363 tuba, pearestoran + mitmed suupistebaarid, sise-, väli- ja lastebasseinid ning oma rannaala, mis on suhteliselt väike. Lasteala on eriti suur ning seal piisab tegevust põnnidest koolilasteni. Õhtuti toimuvad välilaval lasteprogrammid. Selles hotellis oli ka meie esimene majutus (3 ööd). Kuigi hotell on igati tasemel, takistab pidev melu uinumist ja seda just alumistel korrustel.

 

  • ROYAL PALACE HELENA SANDS 5* – asukoht Sunny Beach, mere ääres, liivarannas. Burgasest u 30 km kaugusel. Vaikne piirkond, hotell esinduslik, palju skulptuure, pilte ja sobib puhkamiseks rahu ja vaikust eelistavale turistile. 

 

  • ASTOR GARDEN 5* asukoht St. Konstantin, kaugus liivarannast u 150 m, kaugus kuurordi keskusest u 300 m, Burgasest 120 km, Varnast 20 km. Avati 2018. aastal, hotellil on oma ranna-ala, varjud ja lamamistoolid on hinna sees. Väga ilus ja stiilne interjöör ja numbritoad, 4 lifti, erinevad saunad, spaa keskus on lisatasu eest. 

 

  • ADMIRAL 5* – asukoht Golden Sands, mere ääres, liivarannas. Kaugus Varna lennujaamast u 26 km, Burgasest 137 km. Renoveeritud 2023. aastal, ultra all inclusive teenus, romantika ala rannas, aed, night club. Hotellil oma rannaala, varjud, lamamistoolid hinna sees. Väga stiilne interjöör ja numbritoad, mereteema, värvitoonid sinised.

 

  • DOLCE VITA SUNSHINE RESORT 4* – asukoht Golden Sands, kaugus liivarannast u 200 m, kaugus kuurordi keskusest 1 km, kaugus Varna lennujaamast 27 km, Burgasest 139 km. Hotell avati 2011. aastal, 2 basseini sh.sisebassein. Varjud, lamamistoolid rannas olemas. Transfeer randa iga 30 min tagant. Bulgaaria köök a la carte restoranis. Wellness center lisatasu eest. Ilus interjöör ja numbritoad. 

 

  • HVD REINA DEL MAR 5* – asukoht Obzor, mere ääres liivarannas. Kaugus kuurordi keskusest 2 km. Kaugus Varna lennujaamast 65 km, Burgasest 63 km. Hotell asub vaikses piirkonnas, avati 2019. aastal, 637 numbrituba, mitu kompleksi. Minimaalne puhkuse kestus 5 ööd, ultra all inclusive teenus. Väga suur territoorium, mitu basseini, sh 1 eelsoojendusega. Spaakeskus lisatasu eest. Sobib nii peredele kui privaatust eelistavale kliendile.

Kristiina hotellisoovitused:

  • Sunny Beach Club (ex. Cook’s Club Sunny Beach) (Sunny Beach) – avatud 2019. aastal, 428 tuba, kaugus liivarannast 300 m, kaugus Sunny Beach keskusest u 2,9 km. Hotell majutab ainult üle 16 a isikuid, hotelli ametlik kategooria 4*. Eristus Nessebar/Sunny Beach copy-paste basic stiilis hotellidest juba stiililt. Kaasaegne disain, tubades boheemia hõng. Kellele betoon sümpatiseerib, sobib kindlasti, samas tumedad koridorid jätsid natuke liiga sünge mulje.
  • Voya Beach Resort (St. Vlas) – avatud 2022. aastal, 350 tuba, mere ääres, kaugus St. Vlas keskusest umbes 750 m, hotelli ametlik kategooria 5*. Uus hotell, skandinaavia stiilis, modernne, 24h security, sissepääs läbi väravate, merepoolses osas eraldi ala lastele (torud/bassein).

 

  • Astor Garden (St. Konstantin) – avatud 2018. aastal, 225 tuba, mere ääres, kaugus kuurordi keskusest umbes 300 m, hotelli ametlik kategooria 5*. Uhke sisekujundus, kena kombinatsioon kaasaegsest disainist ja klassikalisest arhitektuurist. Suured peeglid/pildid uhketes kuldsetes raamides, marmorsambad, väliala samuti stiilne, skulptuurid, ühel kujukesel aias kõige kallim kehaosa üle kullatud.
  • Aquahouse Hotel & SPA (St. Konstantin) – avatud 2022. aastal, hotell koosneb kahest omavahel ühendatud peahoonest, 411 tuba. Hotelli eraldab rannast promenaad, kaugust kuurordi keskusest umbes 200 m, asub vaikses piirkonnas, ametlik kategooria 5*. Arhitektuur inspireeritud loodusest, merelainetest ja liivakõveratest. Moodne, hele/beezid toonid, puit, meeldis, et õues lastealal oli plastiku asemel puit, nii seest kui väljast väga avar ja stiilne koht.
  • Grifid Hotel Vistamar (Golden Sands) – avatud 2011. aastal, renoveeritud 2018-2019 a. 325 tuba, mere ääres, rannast eraldab promenaad, kaugus kuurordi keskusest umbes 550 m, ametlik kategooria 4*. Moodsad hubased toad, urbanistlikus stiilis detailidega, mõnes toas rõdul kiik, millest merevaadet nautida. Hoone katusel boho šikk stiilis ajaveetmiskoht, bassein, võimalus päikest võtta ja snäkke/jooke nautida. Sobib pigem noortele/paaridele.

 

  • HVD Reina Del Mar (Obzor) – avatud 2019. aastal, 637 tuba, hotell koosneb peahoonest ja 2 kõrvalhoonest (villad), mere ääres, kaugus kuurordi keskusest umbes 2 km, asub vaikses piirkonnas, ametlik kategooria 5*. Hotell asub suurel alal, soovi korral sõidutatakse vastuvõtust oma hoone juurde. Basseinide juures teenindus rulluiskudel. Moodne kujundus, toad ruumikad, üleüldine mulje luksuslik. Personal abivalmis ja sõbralik, teenindajad väga agarad teenindama, kohati oli küll raskusi inglise keele mõistmisega. Kolmest ööbimiskohast kõige parem – voodi/padjad ja heliisolatsioon toas. Sobib kõigile, lapsi lõbustatakse animatsioonitiimi poolt, õhtuti tantsu/muusikashow (vastavalt ilmale, kas väljas laval või hotelli avaras fuajees).

 

Meie venekeelsest blogist leiad ka Marika Karpaki reisikirjelduse ja hotellisoovitused Bulgaaria kohta!

Tahaksid ka Bulgaariasse reisida? Vaata Bulgaaria reiside näidispakkumisi või otsi reis ise pakettreiside otsingust.

 

 

Kommentaarid: