Põnev Vietnam – Kaisa-Liisa reisimuljed ja soovitused

29.09.2023
Estraveli Platinum Club teeninduse reisikonsultant Kaisa-Liisa Lilloveer

Estraveli Platinum Club teeninduse reisikonsultant Kaisa-Liisa Lilloveer tutvus Novatoursi kutsel Vietnamiga. Loe reisimuljeid ja vaata reisipilte.

Vietnam on koht, kus ajalugu kajab vastu, ilu kütkestab ja kultuur õitseb. Ma arvan, et see ütlus selle riigi kohta peab väga hästi paika. See ei olnud väga kaua aega tagasi kui Vietnami raputas veel kole sõda. Praegu on Lõuna-Vietnami suurim linn Ho Chi Minh üks värvikirev metropol, kus sõjast enam jälgi näha ei ole kuid inimestel on see endiselt hästi meeles. Ho Chi Minh on just see linn, kuhu enamus reisijad sõidavad, et seal oma seiklust alustada ja nii tegime ka meie. Aga alustame algusest.

VIISA

Vietnami sisenemiseks on vajalik viisa, mille saab teha sellel lingil ja maksab $ 25.
Viisa jaoks on vajalik ka koopia oma passi andmelehest + dokumendifoto (viimase saab mugavalt eesti.ee keskkonnast alla laadida).
Kuigi ametlikult on viisa töötlemisaeg 3 tööpäeva, siis soovitan selle siiski paraja varuga ära teha, sest selle peale ei tasu lootma jääda ja alati ei pruugi nii kiirelt minna.
Pööran tähelepanu, et kõik väljad viisataotluses ei ole kohustuslikud, seega väga peensusteni ei pea seda täitma (kohustuslikud väljad on märgitud tärniga).
Viisa kinnitus tuleb välja printida ja reisi lõpuni alles hoida. Meil küsiti ka väljumisel viisakinnitust näha.

LEND

Novatoursi lennud Ho Chi Minhi toimuvad Turkish Airlinesiga, vahemaandumisega Istanbulis.
Istanbuli lennujaamas kenasti olemas ka wifi, millel on 1 h piirang. Küll aga saab seal registreerida neti omale nii telefoninumbripõhiselt kui ka lennujaamakioskidest passi alusel, seega saab kindlasti vähemalt 2 x 1 h. Lisaks oli seal veel 1 wifi punkt, seega tegelikult kui vaja, saab netti rohkem kui 2 tundi. 1 h hakkab jooksma esimesest sisseregistreerimisest ning see ei pikene nt kui vahepeal wifi välja lülitad ja mõtled hiljem aega edasi kasutada.

Nii Istanbuli kui Ho Chi Minhi lennul on toitlustus hinnas, pikal lennul 2 x. Toidud olid üllatavalt head ning portsud parajad, lisaks teele/kohvile ja karastusjookidele serveeriti ka alkoholi.
Pikal lennul oli ka padi, pleed ja esmatarbekott, mis sisaldas susse, soojemaid sokke, hambaharja + hambapastat, huulepalsamit, kõrvatroppe ja silmaklappe.
Loomulikult oli kõigil lendudel ka meelelahutussüsteem, kus leidus lõputult filme, seriaale, dokumentaale, sihtkohti tutvustavaid lühiklippe, sai jälgida oma lendu jpm. Unetutele vaatamist küll ja veel.

KLIIMA

Vietnami ilma saab piirkondade kaupa jagada. Hanois ja põhjaosas on maist oktoobrini kuum ja niiske ning palju sademeid; novembrist aprillini on jahedam ja kuiv. Kaugel põhjas võivad detsember ja jaanuar olla eriti külmad.
Vietnami keskosas on jaanuarist augustini kuum ja kuiv ilm, mil temperatuur võib ulatuda kuni 30°C; september-november võib sademeid olla palju.
Lõuna-Vietnam on üldiselt kuiv ja kuum novembrist aprillini ning soe ja niiske maist oktoobrini, kõige rohkem sajab juunis, juulis ja augustis.
Meie külastasime Lõuna-Vietnami septembris ehk vihmasel perioodil. Võin julgelt väita, et kui on soov Vietnami külastada ja aega leidub vaid nende vihmasel perioodil, siis seda vältida ei tasu. Mereäärsetes kuurortides tuli õrna seenevihma vaid mõned korrad ja max 10 min korraga. Sisemaal oli ilm pilvisem ja vihma tuli tugevamalt kuid samuti nii 10-15 min ja siis kõik läbi (aga seal pidi see aasta läbi nii olema, mägine piirkond). Seega ei pea kartma, et kui vihmasel hooajal minna, saab mereäärses kuurordis puhkus rikutud.

 

EKSKURSIOONID

Ekskursioone oli meil kavas 4: 2 lühemat ja 2 pikemat. Põhiline ekskursiooni keel võib paraku olla vene, sest üldises plaanis kohalikud räägivad seda rohkem kui inglise keelt, seega tasub üle täpsustada.
Lühemad ekskursioonid olid poolepäevased Phan Thieti ja Mui Ne piirkonda tutvustavad, pikemad terve päeva kestvad Da Lat ja Mekong Delta.
Viimase kahe jaoks oli start kell 5 hommikul ja tagasi jõudsime hilja, ca 8-9 paiku õhtul. Mõlemi puhul on sõit Phan Thietist/Mui Ne-st väga pikk: 4-5 tundi, sellega tasub kindlasti arvestada.
Da Lati pole sõiduteed kõige paremad, seega loksumist palju, kuid vaated teel on mägised ja väga maalilised. Mekongi Delta puhul teed on paremad.

Da Lati nimetatakse ka Vietnami Pariisiks ehk romantikalinn, kus paljud mehed paluvad naise kätt. Linn asub 1500 m kõrgusel merepinnast ja on kuulus oma männimetsade poolest. Huvitav on ka Da Lati arhitektuur, milles domineerivad art-deco stiilis Prantsuse koloniaalajastu hooned. Oma kuju poolest tõuseb esile ka ”Crazy House” – arhitekt Hang Nga projekteeritud külalistemaja. Seda iseloomustatakse kui midagi Gaudi Barcelona arhitektuuri ja Walt Disney lõbustuspargi hoonete vahepealset.

Mekongi Delta on kõige kuulsam Vietnami looduslik objekt, mis on kantud maailma looduspärandi nimekirja. Teisalt on see Lõuna-Vietnami eluallikas, osa kultuurist ja eluviisist, mis paikneb haljendavas ja veerikkas deltas. Seal näed kõike, millega Vietnam seostub: riisibasseinid, mööda kanaleid seilavad kaupu täis paadid, ujuv turg (ainult väga varastel hommikutundidel), kärarikkad alevikud ja linnad ning metsloomad. Elu siin tuksleb Mekongi jõe rütmis. Kõike seda kaunistavad budistlikud templid ning kodusõja ajast säilinud Vietkongi mässuliste punkrid.

PIIRKONNAD (vastavalt pakutavatele hotellidele)

Novatoursi hotellivalik on kõik Phan Thiet piirkonnas (punase piirjoonega) ja Phan Thiet on see suurim linn ja keskus. Kui asukoha suhtes on mainitud Tien Thanh’i, Ham Thien’i või Mui Ne’d, siis need on pigem külad, samas mõni neist väga aktiivne, seega ei pea kartma, et põhiline elu vaid Phan Thietis käib.
Transfeer Ho Chi Minh lennujaamast Phan Thieti kuurordipiirkonda on ca 3 tundi, seega reisiaeg oma kodust puhkuseni on parasjagu pikk. Samas see on seda väärt!

Tien Thanh – siin piirkonnas on pakutavaid hotelle on vaid 2: Champa Resort ja Maxivic Resort. Tegemist on väga vaikse külaga, tundub rohkem kohalike pärusmaa. 1,7 km kaugusele jääb Novaworld keskus ehk “uus Phan Thiet”, mis justkui oleks selle piirkonna keskus aga see on siiski väike, ainult turistidele keskenduv (tänav poodide-kohvikutega).

Phan Thiet – piirkonna süda ja keskus.

Ham Tien ja Mui Ne – Parim piirkonna valik. Hotellid on kas ranna ääres või 2. liinil ning keskele jääb elav peatänav. Liitsin need kaks ühte, sest kuigi Mui Ne on see pisike jupp kaardil, siis paljud hotellid Ham Tien’is kannavad oma nimes ka Mui Ne’d. Teoorias on nad väga lähestikku nii või naa.

Kuurortide vahel käib kohalik ühistransport ca iga 20 minuti tagant. Teine variant kasutada taksot või kohalikku sõidujagamisteenust Grab (nagu meil Bolt ja Uber; telefonirakendus vajalik).

TOP hotellid

The Anam Muine Resort ($$$$$) – hotell, milles on kõik kena ja väga hea. Asub Ham Tien’is mere ja peatänava ääres ja on äsja avatud (2023 a jaanuar). Territoorium ja toad on väga kenad, toidud suurepärased ja teenindustase kõrge. Sobib kõigile, kes hindavad kõrget kvaliteeti, parim hotell Novatoursi valikus.

Saigon Mui Ne Resort ($) – Asub Ham Tien’is mere ja peatänava ääres, renoveeritud 2019 aastal. Suure rohelise territooriumiga hotell, kõrge teenindustase ja head toidud. Tubadest soovitan eriti bungalow’sid – avarad ja väga kenad. Deluxe toad pisut väiksemad ja teise planeeringuga. Standardid asuvad peamajast ja territooriumist üle tee. Rannariba on pigem pisike aga see-eest basseinialal jätkub ruumi kõigile. Väga hea hinna- ja kvaliteedisuhe.

Seahorse Resort & Spa ($$$$) – Asub Ham Tien’is mere ja peatänava ääres, osaliselt renoveeritud 2017 aastal. Kuigi viimatine renoveerimine on praeguseks 6 aastat tagasi, näeb kõik endiselt kena välja ning toad samuti, lisaks üsna avarad. Suureks plussiks antud hotelli juures on ilus valge liivarand ja hoolitsetud roheluses territoorium.

Phu Hai Beach Resort & Spa ($$$) – Hiljuti renoveeritud (2022 a) klassikalises stiilis kena hotell. Territoorium on väga roheline ja avar. Rand on ilus, puhas, piisava ruumiga ja valge liivaga. Tubadest soovitan enim Beachfront Bungalow’d või Grand Deluxe tubasid – piisavalt ruumikad ja terrassile/rõdule astudes kena vaade. Vastab oma kategooriale.

Lotus Muine Resort & Spa ($$) – Selle hotelli suur pluss on suur, hoolitsetud ja roheline territoorium. Restoran vabas õhus (kuid siiski katuse all) mere ääres suurepärase vaatega. Toad tagasihoidlikumad, kuid puhtad ja kenad. Arvestades, et renoveerimine oli ca 10 aastat tagasi, on tulemus hästi püsinud, kuid pisut värskendust võiks tubadesse tulla. Tubade osas soovitan valida bungalowd – palju avaramad ja kenamad. Kuna hinnaklass on mõistlik, siis täiesti arusaadav, miks see üks enimmüüdumaid hotelle on.

MÕTTED-SOOVITUSED

  • Praegusel ajal kogub populaarsust e-sim, mille saab kodumaal ette osta sihtkohas interneti kasutamise jaoks. Mina ostsin saabumisel kohaliku sim-kaardi lennujaamast – hinnad erinevad operaatorite kaupa, interneti mahu kaupa, mitu päeva soovid kasutada jne. Minu valitud kaart maksis ca 13 eur ja sisaldas piiramatut netti, lisaks teatud minutite arv kõnesid ja teatud arv sms-e. Leidus ka soodsamaid ja kallimaid variante aga peale pikka reisi ei viitsinud senti veeretada ja võtsin lihtsalt selle, mis sobiv tundus.
  • Riietuse osas Lõuna-Vietnamis märkimisväärseid piiranguid/norme turistidele ei ole aga pühapaiku (templid nt) külastades peavad põlved ja õlad kaetud olema. Muus osas pikkade riiete jaoks vajadust ei ole, sest seal on tõesti igal ajal väga soe (v.a. juhul kui soov end päikese eest kaitsta – päike on seal väga intensiivne).
  • Vietnamis raha vahetades saad hoobilt miljonäriks (39 eur juba tsipa üle miljoni vietnami dongi). Sularaha soovitan vahetada kohapeal väljaspool lennujaama. Meelsamini vahetatakse dollareid kui eurosid. Väikseid eurokupüüre nad eriti ei taha ja kindlasti peavad kupüürid olema korralikud (praktiliselt uued), sest kortsus ja kulunud (sh väga väikese kulumismärkidega) eurokupüüre nad vastu ei võta. Teine ja isegi mugavam võimalus on võtta raha välja automaadist – väljastamise tasu oleneb kui palju raha välja võtta (ilmselt ka sõltub pangast) aga näiteks omast kogemusest – võttes välja 500 000 VND (~20 EUR), läks väljavõtu tasuks 50 000 VND, mis on pisut alla 2 euro, seega üldse mitte kallis. Paljudes kohtades siiski saab tasuda ka kaardiga, seega ei pea minema mõttega, et tuleb igaks juhuks palju sularaha võtta, et puudu ei jääks.
  • Kellele meeldib massaaž, siis neile on see koht paradiis. Kohalikud praktiseerivad seda tõesti hästi ja hinnad meie jaoks on madalad. Taaskord – leidub väga tagasihoidlikke kohti madalate hindadega (60 min 5 eur), keskpäraseid hubaseid kohti keskmiste hindadega (60 min 10 eur) või korralikke salonge kõrgemate hindadega (60 min 20 eur).
  • Turgudel tasub kaubelda ja alustada vähemalt -50% pakutavast hinnast.
  • Tänavaid ületades tuleb silmad-kõrvad 360 kraadi lahti hoida, sest liiklus on sealmaal täiesti organiseeritud kaos. Suures osas domineerivad liikluses rollerid ja neid on tõesti nii palju, et võtab silme eest kirjuks.

KOKKUVÕTTEKS

Vietnam on igati tore sihtkoht, kus on absoluutselt imeline loodus, sõbralikud kohalikud, troopiline kliima ja hea toit. Soovitaksin seda seikluslikumale hingele, kes soovib kohapeal ringi tuuritada, nautida head kohalikku toitu ja samal ajal siiski särav jume peale saada. Isiklikult arvan, et kui juba nii kaugele reisida, siis tasub võtta see aeg tutvuda kohaliku elu-olu ja loodusega laiemalt, mitte veeta see ainult hotellis. Teisalt jällegi soovitan pigem maksta pisut rohkem ja valida korralikum hotell, sest hotelli tärnide/taseme vahele ei saa panna võrdusmärki meile harjunud standarditega. Kuna ööbisime kokku viies erinevas hotellis, mil kõigil ka tase erines, siis uskuge – jälgige hotelli tagasisidet ja valige see, mis on hea, sest pakettreisiga hotellis ööbimise aeg on 10-11 ööd ja lõppkokkuvõttes aitab see suuresti reisi rahulejäämisele kaasa.

Tähelepanek rannapuhkuse veetjatele – Vietnami rannajoon on väga mõjutatud tõusudest-mõõnadest.

Ekskursioonide osas soovitaksin esimesena kindlasti Mekong Deltat ja kui kannatab ka teine pikem ekskursioon võtta, siis Da Lat. Kui on võimalik aega veeta ka Ho Chi Minh’is, soovitan kindlasti külastada Sõjaohvrite muuseumi (War Remnants Museum), käia Saigon Skydeckil, mis on 262 m pikkune tornmaja, kust avaneb suurepärane vaade kogu linnale, külastada kohalikke turge (Ben Thanh, Saigon Square) ja aktiivse ööelu otsijatele soovitan Bui Vien tänaval käia, sest nii kirevat ööelu ei ole mu silmad veel näinud. Koht, kuhu meil paraku ei olnud aega minna aga mis on võrdlemisi linna lähedal ja on kindlasti külastamist väärt – Cu Chi tunnelid.
Vietnami sihtkohana pigem ei soovitaks väikeste lastega perepuhkuseks, sest reisiaeg on juba pikk (lennud koos ümberistumisega alates 18 tundi + transfeer Phan Thieti ca 3 h = 21 h) ja hotellides suurt teenuse- ja tegevusevalikut lastele ei pakuta.

Tahaksid ka reisile? Vaata Vietnami pakettreiside näidispakkumisi või küsi pakkumist just endale sobivaks reisiks reisikonsultandilt.

 

 

Kommentaarid: