Reisimuljed Doonau jõekruiisilt

15.12.2023
Estraveli Äriklienditeeninduse osakonnajuhataja Piret Siim ja Ärikliendihalduse juht Kadriann Randmer

Estraveli Äriklienditeeninduse osakonnajuhataja Piret Siim ja Ärikliendihalduse juht Kadriann Randmer said suurepärase võimaluse osaleda oktoobri lõpus 4-päevasel Doonau jõekruiisil kruiisifirmaga Scenic. Loe reisimuljeid ja vaata pilte.

Erinevalt populaarsetest ookeanikruiisidest kulgevad jõekruiisid mööda jõgesid ja läbivad maalilisi maapiirkondi ning väikseid armsaid linnakesi, kuhu tavaliselt niisama reisima ei satu.
Algselt pidime sõitma Scenic Opal laevaga, aga kuna Doonau veetase langes ootamatult madalaks, siis vahetati laev Scenic Pearl’i vastu välja ja kui meie laevast lahkusime, siis vahetati laev jälle Opali vastu tagasi. Muljetavaldav, kui kiirelt ja pingevabalt on võimalik ühelt laevalt teisele kolida! Reisijad pidid oma kohvri kokku panema ja kajutisse jätma, ise läksid põnevale linnaekskursioonile ja tagasi tulles olid nende kohvid juba uue laeva kajutites ootamas. Samad kajuti numbrid, samad kajuti võtmed, lihtsalt teine laev.

Meie reisisime Budapestist alanud 15-päevasest kruiisist (1858 km kuni Amsterdamini) väiksema, nn Doonau osa – alustasime Viinist, edasi Wachau oru piirkonna ajaloolised linnakesed Dürnstein ja Melk, siis Salzburg (jõepeatused Brandstatt – Passau) Austrias ja Regensburg ning Nürnberg Saksamaal. Edasi sõitis laev ilma meieta Hollandi poole.

Kõik Scenicu jõelaevad on spetsiaalselt disainitud kruiisitamiseks Euroopa jõgedel ja kuna nad on mõnevõrra pikemad kui teised sarnased kruiisilaevad, siis tänu sellele on reisijate kajutid natuke avaramad ja reisijatel rohkem ruumi. Sisuliselt on tegemist luksusliku ujuva hotelliga, kõik nähtud sviidid olid üllatavalt avarad ja õdusad. Siinkohal on paslik mainida, et Doonau on piisavalt rahulik jõgi ja mingit loksutamist või kõikumist kogu reisi vältel tunda ei olnud.

 

Sügis on reisimiseks imeline aeg – kuna vahelduv panoraammaastik ja loodusvaated on kogu aeg laevalt paista, siis paremat aega kui värviküllane ja soe oktoober ei oskakski soovida.
Igal õhtul kogunesid kõik reisijad kokku port talk infotunniks, et reisijatel oleks parem ettekujutus eesootavast päevast ja ekskursioonidest. Kuna meie kruiisijuht Alex, äravahetamiseni sarnane kadunud Hendrik Toompere seenioriga nii väliselt kui mahlaka kõnepruugi osas, on väga särav ja mitmekülgne inimene, siis kujunesid port talk üritused pigem saksa huumori võtmes stand up komöödiaetendusteks. Esimesel päeval harjutasime üheskoos järgmise peatuskoha Dürnstein hääldamist, igapäevaselt jagasid peakokk ja sommeljee emotsionaalselt vihjeid eesootava õhtusöögi maiuspalade kohta, soovitati ekskursioone ja vaatamisväärsuseid.

Turvalisuse juhiseid saime korduvalt nii kaptenilt kui kruiisijuhilt, sest madalate sildade alt läbi sõites on oluline kindlalt paigal istuda ja mitte liiga palju kätega ega peaga vehkida.

Lisaks toimusid laeval mitmesugused töötoad ja loengud. Väga meeleolukaks kujunes Viini valsi töötuba Viini Rahvaooperi (Volksoper Wien) artistide juhtimisel, kus räägiti lahti Viini valsi ajalooline väljakujunemine ning kõik soovijad said valsi põhisamme harjutada. Tähtis teema oli ka lüüside ajaloo ja toimimise loeng, mille käigus saime teada, kuidas täituvad lüüsi ajal veereservuaarid, kuidas lüüsikambrite mehhanismid üldse toimivad ja et 15-päevase kruiisi ajal läbitakse lüüse 68 korda.

 

Toidust kruiisilaeval

Väga luksuslik söögivalik on iga kruiisilaeva uhkus. Suurepärased maitsed ja kohalik tooraine koos erilise teenindusega on standard, mille poole kõik püüdlevad.
Vähemalt ühe korra saab iga reisija kutse Itaaliahõngulisse Portobellos L’Amour restorani, milleks peakokk valmistub erilise hoolega, et pakkuda 32 sel õhtul väljavalitud külalisele eriline 5-käiguline menüü koos ekstra selleks puhuks sobiliku veinivalikuga. Olime ülirahul nii sel õhtul menüüs olnud kuldkollase safranimaitselise risotoga Milano moodi (risotto alla Milanese), väga hõrgu hautatud veiseliha kui ideaalseks timmitud tiramisu valikuga – peakokk oli oma ülesannete kõrgusel.

Igapäevaselt pakuti kõiki sööke Crystal Dining restoranis ja needki söögid viisid keele alla! Gourmet-söögid ei ole ju lihtsalt suurepäraselt valmistatud toidud, vaid kõik on parimast kohalikust toorainest ja ülikaunilt kujundatud kunstiteosed. Kui hommiku- ja lõunasööke nauditakse enamasti rikkalikus buffet-lauas, kuigi alati on võimalus ka menüüst meelepärane tellida või koka käest eraldi paluda, siis õhtusöögid on alati à la carte – klient saab valida kahe-kolme eelroa, pearoa ja magustoidu vahel, kusjuures peakoka erilised meistriteosed on märgistatud Captain’s Choice sildiga.
Muidugi on ka premium-klassi joogid eriliselt valitud – veinid, õlled ja kokteilid on saadaval kogu aeg, mitte ainult söögi ajal!

 

Ekskursioonid

Kohapeal pakutavad ekskursioonid on väärtuslik osa jõekruiiside võlust – võimalik on valida täpselt enda huvidele ja eelistustele vastavad variandid. Kruiisifirmad annavad endast maksimumi, et giidid oleksid tasemel ja kõik hästi sujuks ning loevad reisijaid korduvalt üle, et keegi kuskile ripakile ei jääks. Kui valiku tegemine endale keeruline tundub (sest tahaks ju ometi kõike!), on kruiisijuht nõuga abiks.

Barokne Melk Abbey klooster

Esimeseks ekskursiooniks valisime uhke barokkstiilis Melk Abbey ajaloolise kloostri otse Doonau jõe kaldal, mida peetakse Austria kultuuripärandi tõeliseks aardeks.
1089. aastal asutatud kloostris on endiselt aktiivne benediktiini klooster, suurejooneline kirik peenelt kaunistatud laefreskodega, toredad sisehoovid ja üks olulisemaid kloostriraamatukogusid kogu maailmas, kus leidub haruldasi keskaegseid käsikirju, tuhandeid raamatuid ja trükiseid. Tagasiteel jalutasime tagasi laeva läbi ajaloolise Melk linnakese, mis paistis silma ajalooliste ja armsate majade poolest.

Vahepeal liikusime laevaga mööda maalilist Wachau oru piirkonda, kus on mitmeid toredaid külasid, viinamarjaistandusi, kirikuid ja teisi ajaloolisi vaatamisväärsuseid. Jõelaevalt on eriti mõnus mööduvat imelist loodust nautida, samas on Dürnsteinist Melki võimalik ka liikuda jalgratastel – umbes 35 km lõik on väga populaarne ja ilus matkarada, kusjuures rattaid saab laenutada ka laevast.

Salzburg

Teiseks ekskursiooniks valisid peaaegu kõik kruiisireisijad terve päeva reisi Salzburgi, kus omakorda oli valida kahe ekskursiooni vahel. Huvilised jagunesid pooleks – ühed tutvusid Salzburgi vanalinnaga ja teised vaatasid üle tuttavad kohad muusikalist “Helisev muusika”. Hiliseks lõunasöögiks sai kogu seltskond jälle kokku 1100 m kõrgusel asuvas restoranis Zistelalm, kus nautisime ahhetama panevat panoraamvaadet mägedele, orgudele ja alpikarjamaadele.
Lisaks kohalikule söögile pakuti meeleolukat kultuuriprogrammi kaasaegse Von Trappide perekonna eestvedamisel. Jõelaev peatus Brandstatis, laev sõitis ise edasi Passausse ja võttis meid seal jälle peale.

Weltenburg Abbey

Kolmandal päeval jõudis meie laev Regensburgi. Seal oli samuti võimalik valida Regensburgi linnaekskursiooni ja Weltenburg Abbey vahel, meie otsustasime viimase kasuks.
Teekond Weltenburgi kloostrisse kulgeb läbi maalilise Doonau oru ja hiiglaslike mäekaljude – kirjeldamatult ilus sügisvärvides vaatepilt, mida peab ise kogema!
Weltenburgi klooster on üks vanimaid toimivaid benediktiinikloostreid maailmas ja selle barokkstiilis kirik on vaatamisväärsus omaette. Lisaks on Weltenburgi klooster tuntud ka oma õlletehase poolest, mida loetakse üheks vanimaks Saksamaal. Saime meiegi kohalikku õlut ja soolaseid pretseleid maitsta, mida manustatakse erinevate sinepitega – pole üldse kehv kooslus, kuigi ma ise väga õllesõber ei ole.

 

Scenic Tailormade äpp ja veebileht kruiisilaeva asukoha jälgimiseks

Juba enne reisi on soovitatav alla laadida Scenic Tailormade mobiiliäpp. See on mugav vahend kogu kruiisiga kursis olemiseks – äppi saab salvestada QR-koodi, millega laevast maha minekut ja tagasitulekut registreerida, kuvatakse päevaprogramm, sõitu nautides saab kuulata infot kohtadest, millest möödutakse ja ekskursioonidel saab läbi äpi giidi kuulata (kõrvaklapid kaasa!).
Scenic jõelaevade täpset liikumist on vahva nii endal kui pereliikmetel jälgida spetsiaalselt lehelt, kus kõik parasjagu liikumises olevad laevad on märgistatud eri värvidega.

 

Kellele soovitada jõekruiisi?

Minu meelest sobib jõekruiis eelkõige mugavust ja head teenindust hindavale kultuurihuvilisele inimesele. Kruiisifirma teeb kõik, et reis oleks algusest lõpuni muretu – lennujaamas ootab transfeer, mis kenasti jõelaevale viib, isiklik butler on omakorda bussil vastas aidates nii sisseregistreerimise kui kohvri kajutisse viimisega. Igal sammul tunned, et oled oodatud ja kogu laevapersonali hoolitsevates kätes. Meie laeval oli nii kõrgetasemeline söök kui hästi valitud joogid hinna sees, samuti ka minibaar, aga eks laevafirmadel on siin erinevaid praktikaid. Kokkuleppeliselt räägitakse laevas inglise keelt, ega ilmselt keegi ei eeldagi, et laeva teenindus võiks eesti keeles toimuda. Jah, vanuseklass on keskmisest kõrgem, samas kõik kohatud reisijad olid intelligentsed ja humoorikad ning jututeemadest puudust ei tulnud. Silma torkas, et nii mõnedki lapsed olid oma eakamad vanemad kruiisile toonud – ilus mõte, mis tasub järele tegemist.

Faktid laeva kohta:

  • Scenic Pearl kruiisilaeval on kokku 85 kajutit 163 reisijale
  • Reisijaid teenindab 48 meeskonnaliiget
  • Laeval on 4 reisijatele mõeldud korrust – kõige uhkemad kajutid on ülemisel, diamond tekil, meie kajutid olid sapphire tekil, samuti rõduga, samas väiksemate akendega kõige alumist kajutit esindaja väga ei soovitanud. Lisaks jalutamise ja istumise alaga avar ülemine tekk, gurmeetoitlustuse saalid, väike jõusaal ja soolakamber, reisijatele mõeldud jalgrattad.
  • Wi-Fi-internetiühendus, jootraha, sadamamaksud, ekskursioonid, jalgrattad, joogid, söögid sisalduvad hinnas
  • Laev maksab 25 miljonit eurot

Tahaksid ka kruiisile? Vaata erinevaid näidiskruiise või küsi pakkumist ja nõu reisikonsultandilt.

 

Kommentaarid: