Suvi Kreekas – parimad saared idülliliseks rannapuhkuseks

20.04.2023
Felicity Byrnes / airBaltic

Ideaalseks puhkuseks sega kõigepealt kokku peamised koostisosad: kuldsed rannad, sõbralikud inimesed ja vapustavalt head toidud. Kaunista seiklustega, raputa peale natuke antikajalugu, lisa sorts türkiissinist vett ja voilà! Küklaadide saarestik Kreekas on lihtsalt võrratu puhkusekokteil.

Aga mis saared täpsemalt? Imekaunis Santorini ja rikkaliku kultuurilooga Kreeta on alati populaarsed olnud, nii on ka sel suvel. Kui oled unistanud, et saaksid oma varbad liva sisse pista ja sooja meretuult nautida, lase ankur alla just nendel jumalate saartel. Kui leiad aega, et nädalakese mõnel saarel veeta, vali oma lemmik välja ja sõida sealt praamiga ka naabersaartega tutvuma.

SANTORINI

Oled ilmselt postkaartidel seda imelist saart näinud, aga ükski pilt ei suuda edasi anda Santorini ehedust ja silmipimestavat ilu. Egeuse merest kerkivad dramaatilised kaldeerakaljud ja kaljuserval körguvad suhkrutükke meenutavad majakesed teevad Santorinist Küklaadide staari. Sellel saarel on peale turistilõksude ka mõnusalt tagasihoidlikke kohti, millega kindlasti tutvuda tasub.

ÄRA MAGA MAHA

Siinsed päikeseloojangud on nagu looduslik ilutulestik. Võid trügida Oia linnuse rahvamassis ja riskida sellega, et keegi Sind selfipulgaga torkab, või siis võtta suuna täpselt sama võluvasse Imeroviglisse, kus saad lisaks nautida vaadet kaunile Oiale. Veelgi parem oleks päikeseloojangul liikuda Oia linnusest piki kiviteed alla Ammoudi lahe äärde. Sinu ainsateks seltsilisteks on siin eeslid.

Aga nagu ütleb giid Lefteris ettevõttest Blue Shades of Greece: “Santorini on palju enamat kui lihtsalt ilus päikeseloojang. Siin on rikkalikult ajalugu, traditsioonilised ja ainulaadsed toidud, imelised veinid ja arheoloogilisi leide, mis on võrreldavad Pompeiga.” Paikeseloojangut võid sin imetleda ikka, aga tutvu saarega kindlasti ka põhjalikumalt.

AINULAADSED ELAMUSED

Kuidas oleks üle kaldeera purjetada ja laeva ahtris küpsetatud värsket kala süüa? Paljud turistid ei tule selle pealegi, et Santorinit merelt imetleda, aga Sina saad appi võtta purjetamiskeskuse Renieris Sailing Centre. Ettevõte asub saare vaiksemas osas, idakaldal, ja sealt on väga lühike maa Akrotirisse. Muistne linn on säilinud sellisena, nagu see ühe võimsa vulkaanipurske ajal 1600 e.m.a. oli, ja siin saab näha iidseid kolmekorruselisi maju ning kanalisatsioonisüsteeme.

Kui Sa pole veel maitsnud üle 3200 aasta vanuse vulkaanilise viinamarjaistanduse veine, tasub külastada veinitehaseid nagu näiteks Domaine Sigalas, et proovida kuulsaid kohalikke
napse Assyrtiko ja Vinsanto. Hoopis teistsuguse elamuse saad ka mõnes sisemaa külas,näiteks bugenvilleatesse mattunud Megalochoris, mis asub turistilõksudest veidi eemal.

TRENDILOOJAD

Oias tekib kergesti tunne, nagu oleksid sattunud filmi võttepaigale, eriti mõnes Andronis Luxury Suites sviidis ööbides. Enamikus sviitides on oma bassein, vaated on muljetavaldavad ja asukoht on lihtsalt suurepärane. Võid einestada oma majutusasutuse restoranis või lasta hea maitsta värskel kalal Oia kaljude jalamil asuva pisikese sadama tavernis Ammoudi Fish Tavern.
Siia tasub tulla tühja kõhuga, sest kohalikud saadused on tänu toitainerikkale vulkaanilisele mullale lausa uskumatult head. Proovi kuulsaid Santorinile omaseid delikatesse nagu päikesekuivatatud tomatid põldoad, kapparid ja valge baklažaan mõnes restoranis, näiteks Lefkes (asub ühes kaugemas külakeses nimega Finikia) või Perivolose mustal rannaliival asuvas peenes restoranis Mr. E.

KREETA

Kreeka suurimat saart iseloomustavad müütiline ajalugu ja külluslikkus, sh igivanad varemed, meelitavad rannad ja pealinna Irakleio öömelu. Samanimeline piirkond on Kreetal kõige populaarsem, pealinna ja saare lõunaosas asuvate liivaribade vahele jääb mägine sisemaa idülliliste külakestega. Siin saad nautida nii kosmopolitset linnakultuuri kui ka metsikut loodust – sellel saarel leidub kõigile midagi huvitavat.

AINULAADSED ELAMUSED

Sukeldu julgelt! Oma 1046 km pikkuse rannajoone ja üle 400 rannaga, millele on omistatud keskkonnasöbraliku Sinilipu staatus, on Kreeta tõeline rannalövide paradiis. Päikesekummardajad eelistavad saare lääneosa võluvat Elafonisit. Aga kui oled Irakleios, võta suund Matalale, kus koopad rannakaljudes näevad välja nagu Šveitsi juust.

Kui soovid leida turismist puutumata linnasid, ei pea Sa kaugele sõitma. Sisemaal on näiteks sellised avastamist ootavad külad nagu Agioi Deka, mis on üks ilusamaid kogu Kreetal, või väike keskaegne Kasteli. Leia oma lemmikküla ja joo saare terviseks klaasike Vidianc valget veini: ehedust ei pea siin kaugelt otsima.

ÄRA MAGA MAHA

lidsel kivimüüril istudes ja bougatsat (kohalik vanillitäidisega magus hommikusöögisaiake) süües on Knossose palee kohal päikesetõusu vaatamine ülim Kreetapärane elamus. See on
Euroopa vanima tsivilisatsiooni (Minoa kultuuri) sünnipaik, millest annab tunnistust 4000aastane palee, mis on suurem kui kaks jalgpaliväljakut. egendi kohaselt on see arheoloogiline ime Minotauruse (pool-inimene, pool-elajas) labürint. Kui see Su huvi ei ärata, võid külastada väiksemat, aga sama muljetavaldava õhkkonnaga Phaistose lossi.

Irakleio vanalinnas saad jalutada erinevatesse baaridesse, kohvikutesse ja poodidesse, kui veab, siis ka 13. sajandist pärinevas Veneetsia sadamakindluses mönda etendust või kontserti näha.

TRENDILOOJAD

Saare melu ja möll on koondunud lrakleiosse, kus trendikaks ei peeta mitte šikkide hotellide ja kuulsate peakokkade restoranide külastamist, vaid hoopis kohalike maitseelamustega tutvumist. Kreeta köögile pääsed ligi toiduekskursiooniga, maitstes erinevates piirkondades maitsetaimi, mett ja küpsetisi, mida kõike ülikange rakiga alla loputada. Parima mereäärse eine nimel tasub külastada restorani Almyra Seaside Food & Cocktails: just sellest ongi Kreeka unistused tehtud. Vanalinnas on ühe kauni väljaku ääres ka populaarne söögikoht Dish Bar, mis asub veepiirist kiviviske kaugusel ja mille elav atmosfäär ei valmista kunagi pettumust.

KUIDAS PLANEERIDA UNELMATE REISI KREEKASSE?

Kas Sa pole päris kindel, kust Kreeka võrratute saartega tutvumist alustada? Siin on mõned reisisoovitused saarte kogu ilu nägemiseks ja huvipakkuvateks reisideks.
Need soovitused arvestavad kõige sobivamate otselendudega, et Su reis oleks muretum ja mugavam. airBaltic pakub otselende Riiast Santorinile ja Irakleiosse (Kreeta) kaks
korda nädalas: teisipäeviti ja laupäeviti.

  • MARSRUUT 1
    Lenda kolmapãeval või pühapäeval Iraklioni (Kreeta) ja veeda seal paar pãeva. Seejärel sõida praamiga Santorinile naudi seal veedetud aega, sölda praamiga tagasi Iraklioni (Kreeta) ja lenda pühapäeval völ kolmapäeval tagasi Tallinna.
    Praamide sõidugraafiku piletihinnad ja muud kasulikku reisiinfot leiab siit: ferryhopper.com
  • MARSRUUT 2
    Nädalaseks puhkuseks lenda kolmapäeval või pühapäeval Iraklioni. Seejärel sõida praamiga Santorinile. Ulatuslik parvlaevade võrgustik võimaldab Sul külastada paljusid teisi imelisi kohti Egeuse meres, sealhulgas Ateenat, Mykonost, Pireust Naxost, Parost ja lost, seega mõnda neist on lihtne oma puhkuseplaanidesse lisada. Lenda kolmapãeval või pühapäeval Iraklionist tagasi Tallinna.
    Praamide sõidugraafiku, piletihinnad ja muud kasulikku reisiinfot leiate siit: ferryhopper.com

Tekst: Felicity Byrnes / airBaltic
Artikkel on ilmunud ajakirja Traveller 2023 kevad-suvises numbris.

Alates 2023. a maist lendab airBaltic Tallinnast otse Heraklioni ja Rhodosele.

 

Kommentaarid: