Taimaa: Hua Hin ja Bangkok

14.06.2023
Estraveli Lõuna- ja Lääne-Eesti piirkonna müügijuht Pille Trumm

Mai lõpus oli Estraveli Lõuna- ja Lääne-Eesti piirkonna müügijuht Pille Trummil suurepärane võimalus Tai Turismiameti Stockholmi Büroo kutsel külastada Taimaad, täpsemalt Petchaburit, Hua Hini ja Cha Ami kuurorte ning pealinna Bangkokki. Loe reisimuljeid ja hotellisoovitusi ning vaata pilte.

Lendasime Stockholmist Thai Airwaysiga. Lennuk oli suur ja mugav, kaks korda pakuti süüa ja pearoa puhul sai valida kahe variandi vahel. Söök oli üllatavalt maitsev lennukitoidu kohta. Lend kestis 11 tundi ja ajavahe tõttu jõudsime Bangkoki lennujaama just siis, kui põhjamaades hakkas uneaeg.

Petchaburi

Meie grupp oligi Põhjamaade riikidest kokku pandud: paar rootslast, soomlane, islandlane, taanlane, norrakas ja mina Baltikumi esindajana. Meid paigutati kahte väikemasse bussi ja alustasime sõitu Petchaburisse. Reisiväsimusest taastusime mõnusa tai massaažiga salongis Keeree Massage. Alustuseks pesi massöör meie jalad ära, mis oli väga mõistlik, arvestades meie lennukis ja lennujaamades veedetud tunde. Valisin keskmise tugevusega massaaži ja mõtlesin hiljem, et milline see tugev veel peaks olema. Tailannad on väikest kasvu, aga käed on neil tugevad.

Tai massaaži õnnestus meil reisi jooksul veelgi nautida. Näiteks hotellis Avani+ Hua Hin Resort asuvas kuulsas VLCC Heaolu- ja ilukliinikus, kus meiegi saime valida nelja hoolitsuse vahel. Kaks neist olid erinevad tai massaažid, lisaks pakuti botoxi näosüste ja vitamiinide manustamist otse veeni. Minu jaoks oli päris šokeeriv tõdeda, et mõned meie grupist valisidki kahe viimase hulgast. Samas, miks mitte, kui selline huvi on. Kindlasti on teenus väga kõrgetasemeline. Igal juhul kaks tundi taimedega massaaži oli suurepärane kogemus.

 

Keeree Massaažisalongi ees ootas meid juba lasterongi-laadne lahtine vagun, millegi vurasime linnatuurile. Kohalik giid rääkis palju põnevaid lugusid Petchaburi kohta. Tegemist on ühe Taimaa vanima asulaga, mille kesklinnas on palju templeid ja uhke kuningapalee.

Kõigepealt aga peatusime Pheti jõe ääres, (mis tai keeles tähendab teemanti), et minna väga hubasesse hipsterrestorani Rabieng Rimnam lõunat sööma. Pakuti kana, erinevaid mereande, “morning glory” nimelist veetaime. Ja muidugi riisi ning kookosesuppi. Ja muidugi palju värskeid puuvilju. Mõned toidud olid ikka päris spicy´d. Koht oli väga hubane, vaatega jõele ja toidud ülimaitsvad.

Peale mõnusat lõunasööki jalutasime mööda pikka kitsast vanalinnatänavat, mida ääristasid pudi-padi- ning söögipoed ja kohalike kohvikud. Palju oli ägedat tänavakunsti, kassiteema oli valdav. Petchaburi vanalinn paiknebki peamiselt Pheti jõe kallastel. Kuulsaim vaatamisväärsus on suur ja elav turg.

 

Käisime Wat Yai Suwannarami templis, mille vanimad hooned on ehitatud 300 aastat tagasi. Ordinatsioonihalli sisenemiseks pidime jalanõud ära võtma. Uhke kullast Buddha kõrgus postamendil ja tema külgedel oli palju väiksemaid kullast kujusid. Seintel on säilinud paarsada aastat vanad ajaloolised freskod. Mõned inimesed palvetasid. Üks turske oranžis riietuses munk sättis kunstlilli ja askeldas ilmselt annetuste kallal.

Hua Hin

Hua Hin on elav ilusate laiade liivarandadega kuurort. Eestlased tunnevad pigem Phuketit ja Pattayat ning mõningaid saari, aga kindlasti tasuks mõelda ka puhkuse peale Hua Hinis või naaberkuurortis Cha Amis. Tegemist on rahulikuma ja ehk ka veidi luksuslikuma sihtkohaga, kus ka kohalikud armastavad nädalalõppe veeta.

Heaks näiteks on tänavatoiduturud, mille hulgast ägedaim on minu arvates Tamarind Market. See turg on avatud reedest pühapäevani ja oli isegi meie reisi ehk off-seasoni ajal rahvast paksult täis. Mängis ootamatult hea bänd: lauljanna ja kitarrist. Putkasid oli reas hulgim, aga mitte nii palju, et ei oleks jõudnud läbi käia. Igaühes neist pakuti taipäraseid sööke, grillitud krevette ja muid meremolluskeid, liha, vorstikesi, jooke, smuutisid, jäätist jne. Väga raske oli valida ja kõik oli väga maitsev. Rahvas istus lihtsate puidust laudade taga ja tšillis.

 

Oma reisil saime tutvuda nii mõnegi toreda kohaliku atraktsiooniga. Mulle väga meeldis külaskäik Khomapastri käsitsi puuvillatrükkimise vabrikusse, kus meilgi oli võimalus endale riidest kott trükkida. Vabrikul on ka oma pood, kus oli palju ahvatlevaid käsitsimaalitud riideesemeid müügil: kotte, voodipesu, särke, kleite jne.

 

Väga tore oli väike varahommikune väljasõit kohalikku kalurikülla. Värviküllased paadid olid just merelt tagasi pöördunud ja kalurid sorteerisid saaki või puhastasid võrke. Parajasti ei olnud kalahooaeg, pigem oli ämbrites krabisid ja muid molluskeid. Väikesed pärdikud ukerdasid mööda katuseid ja elektritraate, aga meiega kraaklema ei kippunud.

 

Oma tillukese panuse andsime ka kohalike sinikrabide päästmiseks, millega tegeleb Blue Swimming Crabs Bank. Sõitsime mere äärde, kuhu olid kogunenud mõned vabatahtlikud. Üks endine laevakapten tegelevat selle tänuväärse tööga juba 10 aastat. Ta käib iga päev kaluritelt kogumas emakrabisid, kellel on munakurn kõhu all ja teisi alamõõdulisi mereelukaid, kes müügiks või söömiseks ei kõlba. Kuna munadega krabi söömine on keelatud ja trahvid suured, siis annavad kalurid hea meelega need ära. Vana kapten viib nad mahutitesse kooruma ja toob ühepäevased imetillukesed sinikrabi pojad ämbritega mere äärde, et need siia vette lasta. Ühel emakrabil on olenevalt suurusest 300 000 kuni miljon muna. Ellu jääb neid 1%. Vabatahtlike abiga suurenevat see protsent viiele.

Varsti sõitiski vana kapten, pisike kõhn mees, käruga mootorrattal kohale. Käru peal oli mitu veetünni ja hulk ämbreid. Kõigepealt valati maha suuremad elukad, sabaga ehk horseshoe (hobuseraua) krabid, suuremad ämblikkrabid ja merekarbid. Horseshoedele pidime märgid peale joonistama, et kalurid oskaksid need päästjatele tagasi tuua, kui juhtuvad mõne jälle kinni püüdma. Suuremad elukad tuli viia põlvekõrgusesse vette. Minikrabid tassisime ämbritega mere. Lõpus tegime koos pilti nagu ikka siinmaal kombeks on. Hea tunne oli küll pärast, saime meiegi anda oma imetillukese panuse looduse säilimiseks.

 

Bangkok

Paar päeva veetsime ka pealinnas Bangkokis. Olin seda linna ka varem külastanud ja uhkemad templid ära näinud. Seekord käisime kanalite tuuril. Sõitsime pika kitsa ja värvilise paadiga. Paat kõikus lainetel päris vägevalt. Bangkokki läbival Chao Phraya jõel käib kogu aeg vilgas tegevus.

Varsti keerasime väiksemate kanalite peale ja algasid vaiadel majad, hurtsikud ja lobudikud. Mõned majad olid päris uhked, mõned täitsa viltu vajunud. Majade vahel oli palju rohelust ja kaunimate majade terrassidel oli palju lilli ja taimi. Nägime ka mitmeid templeid, sealhulgas hiigelsuurt kullavärvilist Buddhat.

Päris mitu hiiglaslikku sisalikku peesitas kaldakivide peal majade varjus või ujus vees. Need elukad pidavat kasvama kuni 3-meetristeks. Ja seda miljonilinna Bangkoki keskel!

Bangkokis pidavat kanaleid olema üle 2000 ja elatakse nende ääres juba mitu sajandit. Just siin näeb seda kõige ehedamat ja elavamat kohalikku elu. Sadakond aastat tagasi tehti kanaliäärsetest majadest kommertshooned, see tähendab, et eespool oli pood või mõni teenindusasutus, tagapool eluruumid. Alguses käis liiklus paatidega mööda kanaleid ja tol ajal oli vee poole majade sissepääs. Nüüdseks on rajatud teed ja peasissekäik on nihkunud sinnapoole, kanali poole jääb tagakülg.

 

Bangkok on kontrastide linn. Taevasse kõrguvad pilvelõhkujad, moodne tehnoloogia ja mitmetasandilised teed. Samal ajal käib all tänavatasandil vilgas kohalik elu, pisut räpakas ja kaootiline, aga koloriitne ja elurõõmus. Tänaval muuakse kõike eluks vajalikku alates maitsvatest söökidest, puuviljadest ja jookidest kuni suveniirideni välja. Eriti elavaks muutuvad tänavad pärast päikeseloojangut, mil õhutemperatuur muutub talutavaks.

 

Moodsamat Bangkokki esindas meie jaoks atraktsioon nimega Mahanakorn Skywalk. Tegemist on põneva ja kummalise kõrghoonega, mille küljest oleks nagu tükke ära hammustatud. Hoone on suhteliselt uus, allpool asuvad poed, keskmistel korrustel korterid ja üleval on väga populaarne atraktsioon vaateplatvormidega.

Lift sõidutas meid kiiresti 74. korrusele, liftiseintel näidati animatsiooni. Jõudsime suurele kinnisele vaateplatvormile, kus läbi klaasi sai imetleda 360* Bangkoki vaadet. Veel mõned korrused edasi oli suur avatud terrass, kus pingid nagu kinos ja ka kuulus klaasist põrandaga ala, mis tekitas illusiooni nagu ripuksid kõrgel õhus linna kohal. Selle peale sai minna ainult puuvillasest riidest sussikaitsetega, mingeid esemeid kaasa võtta ei tohtinud. Aga teised said sind muidugi pildistada. Ei soovita neile, kes kardavad kõrgust.

Istusime oma grupiga avatud terrassil, jõime proseccot ja imetlesime päikeseloojangut. Keegi turistidest või kohalikest tegi klaaspõrandal oma südamedaamile abieluettepaneku. Hoolimata tümpsuvast muusikast oli õhkkond vägagi romantiline.

Külastatud hotellidest

Loomulikult oli meie reisi põhieesmärk tutvuda kohalike hotellidega. Hua Hinis ja Cha Amis nähtud hotellide ühiseks nimetajaks on kindlasti “relax“. Selle nimel on palju vaeva nähtud alates üliviisakast teenindusest, mugavatest avaratest tubadest ja sama avaratest vannitubadest, kaunitest rohelusse uppuvatest aedadest erinevate leboaladega, erineva suurusega basseinidest ja mõnusatest liivarandadest. Peaaegu kõigis hotellides on oma SPA.

 

Let´s Sea Hua Hin Al Fresco Resort 4,5*  

Elasime seal 3 ööd ja see oli nähtud Hua Hini hotellidest minu vaieldamatu lemmik. Tegu on ainult täiskasvanutele mõeldud hotelliga ja arvestades Hua Hini kuurordi orienteeritust peredele ka üks väheseid, kui mitte ainuke taoline. Omanikule kuulub ka kõrvalasuv Loligo. Alustati 20 aastat tagasi restoraniga, mis muutus väga kiiresti populaarseks nii kohalike, kui turistide hulgas.
Hotell on 15 a vana, aga paistab värske ja moodne. Siin on 39 tuba kahes pikas vastamisi asuvas kahekordses majas, mille vahel 110-meetrine bassein koos baariga. Alumistel tubadel on otsepääs basseini, ülemistel tubadel on kõigil mõnusad Kuuvalguse terrassid.
Toad on avarad, 40m2. Kõik on detailselt läbimõeldud: panipaigad, sahtlid-kapid, valgustus. Vannitoad on üliavarad, mullivanniga ja kahe eraldi kraanikausiga. Mõlema maja rõdud pole vastastikku, vaid vaheldumisi, mis võimaldab rohkem privaatsust.
Hotellil on SPA ning väga ilusti hooldatud territoorium mugavate istumisaladega, oma rand ja väga romantiline restoraniala, kus on võimalik nautida hommikusööki väljas või katuse all vaatega merele. Hommikusööki saab tellida menüüst ja muidugi pakutakse ka šampanjat. Sõime seal korra koos omanikuga ka õhtust, söök oli ülimaitsev ja õhustik romantiline.
Selle hotelli juures meeldis mulle kõik, kindlasti võin soovitada. Kõrghooajal, näiteks novembris maksab kahene tuba 194 – 213 € koos hommikusöögiga.

 

Loligo Resort Hua Hin 4*

Hotell asub Let´s Sea Hua Hini kõrval ja kuulub samale omanikule. Tegemist on uuema, 5 aastat vana hotelliga ja see on mõeldud ka lastega peredele.
Kokku on hotellil 47 tuba. Omaniku sõnul valivad nad oma külastajaid, püüdes hoida rahulikku ja mõnusat atmosfääri. Nagu ma aru sain, siis hiinlasi sinna väga ei oodata.
Toad on taas ilusad ja mugavad, kõik rõdudega. Olemuselt pigem linnahotell, vähem privaatsust. Oma randa hotellil ei ole, aga kasutada saab Let´s Sea randa.
Loligo on kindlasti tagasihoidlikum, kui tema naaberhotell. Aga kahese toa hinnad algavad ka 79 eurost koos hommikusöögiga.

 

Cape Nidhra Hotel Hua Hin 5*

Kohaliku pere omandis olev hotell. Kokku on 59 tuba ja 6 erinevat toatüüpi. Hotell koosneb kolmest majast, 4-kordsest ja kahest 3-kordsest. Ümbritsetud kõrgetest hotellidest, seega pigem jätab linnahotelli mulje. Asub Hua Hini keskuses. Toad väga suured ja ilusad, väga maitsekalt sisustatud. Voodid on laiad ja mugavad, luksuslikud vannitoad. Kõigil tubadel on privaatne bassein.
Ühine basseiniala on suur, ilus ja privaatne, pääsuga otse randa. Hotellil on olemas SPA, jõusaal ja isegi raamatukogu. Sõime siin hotellis ka lõunat ja see oli väga maitsev.
Hinnad algavad 216 eurost kaheses toas koos hommikusöögiga.

 

Verso Hua Hin – A Veranda Collection 4*

Ehitatud 2019. a, tube 39. Tegemist veidi tagasihoidlikuma hotelliga, millel aga omad võlud. Toad on suured, aga osad neist on ilma rõduta. Basseiniala on suur, palju lastele mõeldud atraktsioone ja oma rand. Hotell asub mäeküljel, kus elab palju väikseid pärdikuid. Kunagi olid need suureks nuhtluseks, sest nagu ikka sellised pärdikud, kippusid ka nemad varastama ja hammustama. Pärast pikemat nuputamist on hotellis leitud lahendus. Neil on palgal oma valvur dresseeritud ahviga. See ahv on pisut suurem ja teisest liigist ning mägipärdikud kardavad teda. Igal hommikul käib valvur koos oma ahviga hotelliümbruse läbi ja lõhnastab niimoodi territooriumi. Mägipärdikud saavad sellisest sõnumist aru ja hoiavad eemale. Pärdikust oli natuke kahjugi, sest ta oli nööri otsas. Aga ta paistis omanikuga ülihästi läbi saavat, vahepeal käis teda isegi kallistamas.

Mäe otsas on ka väike tempel ja suur kullatud Buddha kuju. Hotellil on väga populaarne jäätisekohvik, kus pakutakse omatehtud jäätist. See oli tõesti väga maistev. Saime ka koolituse jäätise kaunistamise alal. Kohvik on avatud kõigile, mitte ainult hotellikülastajatele ja asub basseinialal. Hotell tunduski sobivat pigem lastega peredele, kes ei vaja suuremat privaatsust.
Hinnad on kahestel tubadel 107 kuni 138 € koos hommikusöögiga.

 

Anantara Hua Hin Resort 5*

Kõigile meeldis meie grupist. 37 aastat vana, üks esimesi hotelle piirkonnas. Väga omanäoline. Juba vastuvõtt oli tore, meid tervitas värviline papagoi, kes nokkis käe pealt teri ja kordas meie sõnu.
Hotellil on suur väga roheline territoorium, mis meenutab džunglit. Taimestikuga kaetud tiigid, vesiroosid, õitsevad puud-põõsad, sillad ja rajakesed. Samas kasvatatakse maitsetaimi. Aeg-ajalt pidi siin liikuma ka kutsumata külalisi, nagu oravad ja rohelised ohutud maod. Kokku on hotellil 190 tuba, need on peidetud privaatsetesse kahekordsetesse bangalodesse. Vannitoad on väga mugavad ja avarad. Bassein on pigem väike, ümbritsetud muruplatsiga. Hotellil on oma avar rand ja SPA. Mõne jaoks võib tunduda ehk liiga džungel ja ka pisut vanamoodne. Samas sobib kindlasti puhkajale, kes eelistab privaatsemat ja looduslähedasemat puhkust. Hinnad algavad 131 eurost koos hommikusöögiga.

 

Järgnevad hotellid on naaberkuurordis Cha Amis.

Ace of Hua Hin 5*

6 aaastat vana suurem hotell, kus on 118 tuba, 9 erinevat kategooriat. Hotellil on ilus basseiniala, kuhu pääseb otse tubadest. Välibasseine on kolm, lisaks lastebassein. Üks basseinidest avaneb rannale. Kujunduses on palju templitest laenatud elemente, näiteks paksud kullatud kanad. Hotellil on oma väike golfiväljak ja loomulikult SPA.
Hotell koosneb paljudest väiksematest majadest. Ühest hoonest teise minekuks saab kasutada ka tunneleid. Teritoorium on pikk ja kitsas, liikumiseks kasutatakse golfiautosid.
Kahese toa hind koos hommikusöögiga on 116 – 195 €. Pakutakse ka ühe või kahe magamistoaga apartemente.

 

Mida De Sea Hua Hin 4*

Asub Ace of Hua Hini kõrval, merest veidi kaugemal. Sama omanik. Hotell on 10 aastat vana ja siin on kokku 110 tuba. Hotellil on hiigelsuur ja liigendatud bassein, kuhu osadest tubadest on otsepääs. Kell 19 bassein hotellikülastajatele suletakse, et võimaldada rohkem privaatsust otsepääsuga tubade klientidele. Toad on suured ja avarad, kööginurgaga. Tubadest avanevad ilusad vaated, ka kaugemal asuvale merele. Oma randa hotellil ei ole, aga golfiautodega saab sõita naaberhotelli Ace randa.
Hotell sobib siiski mitte väga nõudlikule puhkajale. See kajastub ka hindades, mis algavad 50 eurost ilma hommikusöögita ja 57 eurost koos hommikusöögiga.

 

Avani+ Hua Hin Resort 5*

Suur hotell 196 toaga suurel piklikul territooriumil. Hotellil on kolm basseini ja ka lastebassein, samuti oma väike rand. Hotellil on suur wellness-keskus VLCC, millest ülevalpool ka juttu oli.
Avanis pakuti meile ka VLCC kaubamärgiga vegan lõunasööki. Ühesõnaga, tervislikud eluviisid on siin hotellis olulisel kohal. Avalikud alad olid väga ilusad ja romantilised. Territoorimil sai liikuda golfiautodega. Toad on suured ja mugavad, mõned pääsuga suurde basseini, mõned privaatbasseiniga. Kahese toa hinnad algavad 128 eurost koos hommikusöögiga.

 

VALA Hua Hin 4,5*

Hotellil on šotlasest omanik ja see paistis minu meelest ka välja, hotell oli pigem euroopaliku vaibiga. Meid võeti väga pidulikult vastu nagu ka enamike eelnevate hotellide puhul, pakuti külma jooki ja kaela pandi orhideepärjad. Hotell on 2 aastat vana ja siin on 97 tuba, sealhulgas ka mõned villad oma privaatbasseiniga. Territoorium on suur ja lopsaka haljastusega. Mõned puud on päris vanad kohalikus mõistes, (mitmesaja aastaseid tammesid siit muidugi ei leia). Rannaala on avar. Hotellil on kaks basseini ja lastebasein. SPA-d ei ole, aga on olemas jõusaal. Kahese toa hind koos hommikusöögiga on 142 €.

 

Veranda Resort & Villas Hua Hin Cha Am 5*

Hotellil on 118 tuba ja ta on 19 aastat vana. Omal ajal oli tegu väga populaarse hotelliga, siin peeti pulmi ja muid olulisi üritusi. Hetkel oli pisut väsinud, aga juba sel aastal on plaanis suurem värskenduskuur. Hotellil on mõnus avar rannaala, restoran mere ääres, palju rohelust. Siin on bassein ja lastebassein, SPA ning väike golfiväljak. Toad on avarad, olemas on ka ühe või kahe magamistoa ja privaatbasseiniga villad. Hinnad algavad 123 eurost koos hommikusöögiga.

 

The Peninsula Bangkok 5*

See on kindlasti üks kõige luksuslikumaid hotelle, mida ma oma elus olen näinud ja kogenud. Selles hotellis oli meil suurepärane võimalus ka ööbida. Asukoht on super, jõe ääres ja vanalinnas. Kõik toad on jõevaatega. Hotell on juba 25 aastat vana, mis küll interjööris kuidagi välja ei paista ja siin on 370 tuba. Rohelusse ja õitesse uppunud aeda mahub bassein ja SPA. Klientidele pakutakse joogat ja muid erinevaid tegevusi. Hotellil on isegi oma landscape manager. Hommikusöögirestoran on otse jõe ääres. Hotellil on kokku 4 restorani.

Toad on suured ja ülimugavad. Mööbel on antiikne ja hinnaline, samas kogu tehnika käib nuppudega. Kõik on hoolikalt läbi mõeldud, moodne ja ülimalt kliendisõbralik. Nii pehmeid patju ja tekke kogesin ma oma elus küll esmakordselt. Ülemistel korrustel on tohutusuured sviidid mullivanniga rõdul. Hotellil on isegi helikopteri maandumisplats, mis on otseühenduses kalleima sviidiga. Üks konverentsiruum on lennunduse-teemaline, vetsud ja muu staff sarnaneb lennukile. Mööbel oli hinnaline ja eritellimusel tehtud.

Kindlasti võib The Peninsulat soovitada ka kõige nõudlikumale kliendile. Kahese toa hinnad algavad kõrghooajal 497 eurost koos hommikusöögiga. Paarisaja meetri kaugusel hotellist on moodne shoppingukeskus Iconsiam. Kes jala ei viitsi kõndida, saab kasutada hotellipaati, mis liigub pooletunnise intervalliga lisaks Iconsiamile ka jõe teisele kaldale.


Tahaksid ka Taisse reisida?

Vaata erinevaid Tai reisipakkumisi. Otsi reis ise pakettreiside otsingust või osta lennupiletid e-poest.

Kuula ka Estraveli Tai-teemalist podcasti.

 

 

 

Kommentaarid: