5 küsimust Helen Adamsonile

02.01.2023
Liina Rein

5 reisiteemalist küsimust lauljale ja sisuloojale Helen Adamsonile.

Miks ma reisin?

Kunagi seiklesin selleks, et põgeneda tavaelust, kuna elu ei olnud tol ajal minu vajadustega üldse kooskõlas. Nüüd reisin selleks, et anda endale puhkust: minna tavarutiinist välja, panna igapäevatoimingud pausile ja elada teistsuguses keskkonnas. Võtta aega iseenda jaoks.

Aastaid tagasi olin vaid päikesereisija, ütlesin: need inimesed on imelikud, kes lendavad päikesereisi asemel suusareisile. Need on ju sama kallid! Ütlesin endale, et ma ei tee kunagi nii! Võite arvata, kuhu ma nüüd lendan. Suusa- ja matkareisidest on saanud minu elu kindel osa. Loomulikult on vahel vaja ka päevitada ja mitte midagi teha – lihtsalt vedeleda.

Elu põnevaim seiklus?

Kuna olen käinud juba üle 40 riigis, siis erilisi mälestusi on palju, kuid üks seiklusrikkamaid reise oli kindlasti Islandil. Selle võrratu saareriigi loodus annab tunde, et viibid justkui teisel planeedil! Sõites vaid 300 kilomeetrit, võid näha täiesti erinevat loodust: koski, hingematvalt ilusaid mägesid, liustikke ja vahepeal täiesti tühjasid välju, kus ei ole ühtegi puud. Matkates sattusime ka sellisele mäestikule, mis oli nagu Marsi maastik – punakad kirjud värvilised mäed. See oli täiesti sürreaalne kogemus!

Üks väga eriline seiklus oli ka Filipiinidel. Sõitsin 13 tundi bussiga, et avastada sealseid koopaid. Osa turiste valisid turvalisema raja, mina läksin giidiga ekstreemsemat teed. Ronisime nii kitsastest avadest läbi, et mõtlesin: issand küll, ma jään siia kivide vahele kinni! Kui me järjekordsest kohast ennast läbi surusime, ütles ta: nüüd hoia vasakule. Suunasin kaameravalguse paremale ja nägin, et seal on ligi 20 meetrit sügav kuristik. See pani vere keema – puhas adrenaliin!

Sissepoole vaatamise reis oli Hispaanias Santiago de Compostela rajal matkamine. Kõndisin üksinda 250 kilomeetrit üheksa päevaga. Ma polnud kunagi varem päris üksinda matkanud ja see oli omamoodi kogemus. Kõnnid kui üksik hunt, seljakott seljas – see oli võrratu.

Kuhu järgmiseks?

Peagi lähen Soome ja Saksamaale paari vinget artisti kuulama, need on lühikesed eesmärgipärased linnapuhkused. Sügisel on kavas üks matk – kavatsen kõndida üksinda üle 300 kilomeetri paari nädalaga.

Reisitarkus nr 1

Tunne oma vajadusi! Kõige olulisem on teada, mis sulle sobib ja mis mitte. Kui sa lähed reisile, mis ei vasta sinu vajadustele, siis see toob kaasa vaid pettumuse. Kui hakkasin aru saama, mis mulle sobib, muutusid reisid palju lahedamateks. Näiteks, ma ei plaani enam pikki linnareise. Kunagi, kui reisisin Lõuna-Aafrikasse, olin viis päeva safaril ja üle nädala Kaplinnas. Tagantjärele mõtlen, oot-oot, Helen, kuidas sa sellise reisi endale kokku panid?! Praegu valiksin kaks nädalat safarit, sest minu hingele sobib loodus ja loomad.

Kuhu soovid minna?

Madagaskarile! Plaanisin seda reisi 2020. aastasse, kuid koroona tuli vahele. Tahan väga näha sealset erakordset loodust. Millal see teoks saab, veel ei tea, kuid loodan, et lähiaastatel!

 

Tekst: Liina Rein
Pildid: Erakogu

Tekst on ilmunud reisiajakirja Traveller 2022. a sügis-talvises numbris.

Tahaksid ka reisile? Vaata reisipakkumisi pakettreiside otsingust või leia sobivad lennud lennupiletite e-poest.

 

 

Kommentaarid: