Kaks ja pool nädalat lastega Portugalis ja Mehhikos – OSA 5

31.08.2021
Estraveli Tallinna erakliendimüügi osakonna juhataja ja IATA koordinaator Mauri Saarend

Estraveli Tallinna erakliendimüügi osakonna juhataja ja IATA koordinaator Mauri Saarend reisis juunis lastega Portugalis ja Mehhikos. Reisiloo viimases ja 5. osas tuleb juttu sellest, kuidas möödus tagasireis Cancunist Tallinnasse ning Mauri jagab ka praktilisi tähelepanekuid Mehhikosse reisimisest.

Loe ka reisiloo 1. OSA ja vaata reisipilte.
Loe ka reisiloo 2. OSA ja vaata reisipilte.
Loe ka reisiloo 3. OSA ja vaata reisipilte.
Loe ka reisiloo 4. OSA ja vaata reisipilte.

OSA 5

Tagasireis Cancunist Tallinnasse

Kojulennud toimusid meil pikemate peatusteta – Lissabonis oli siiski 7 h lendude vahel ja kuna lapsed uuesti linna minna ei viitsinud, siis veetsime sellest suurema osa lounge’is.
Cancuni lennujaamast väljub meeletus koguses lende kõikvõimalikesse USA linnadesse, rahvast on rohkelt ja hinnad kallid. Kui Mehhikosse saabudes ei huvitanud kohustuslik elektrooniline terviseankeet kedagi, siis ära lennates kontrolliti selle täitmist enne turvakontrolli. Portugalis seevastu midagi peale passi eriti ei vaadatud. Ka Arlandal läks tulekul kohustuslik passi- ja koroonatõendi kontroll kiirelt.
Kui siiamaani olime reisil läbi saanud igaüks ühe korduvkasutatava riidest maskiga, siis enne viimast lühikest Tallinna lendu SAS-i väravas tööl olnud tegelane nõudis pardalemineku ajal nende asendamist kirurgiliste maskidega. Need olid õnneks käsipagasi kohvris olemas, aga nõme oli see, et tervet järjekorda hoiti kinni, kuni mina vajalikke maske otsisin ja juurde käis kommentaar, et ilma „õige“ maskita me lennata ei saa ja kohvrid tõstetakse maha. No ma loodan, et tal oli muidu ka tore päev.

Muud praktilised tähelepanekud

Yucatani poolsaar sobib suurepäraselt omal käel reisiks ka siis, kui rahakott väga paks ei ole. Muidugi, kohale lendamine on kallis, aga mida kauem kohal olla, seda enam saab see kompenseeritud soodsate majutus- ja einestamishindade läbi. Olen kuulnud juhtumist, kus nädalavahetuse majutus perega suvises Pärnus on 1000 euro ringis maksma läinud. Meil kulus samas suurusjärgus summa kokku 17 öö majutuse (neist 2 Portugalis ja 15 Mehhikos, sealhulgas 4 ööd all-inclusive).

Cozumel – merel

 

Mehhiko rahaühik on peeso ja kui sa just ei ole arrogantne Ameerika turist, kes ühestki teisest rahast peale dollari aru ei saa, siis kohapeal tasub loomulikult nendes arveldada. Kaardimakse igal pool võimalik olla ei pruugi – kasvõi tasulistel teedel sõitmine eeldab sularaha. Aga kust peesosid saada?
Kahjuks on EL-liikmelisus koos muu jamaga (GDPR, pakettreisi direktiiv, inflatsioon, bürokraatia…) toonud kaasa ka valuutavahetusvõimaluste olulise ahenemise. Jah, Tavidist saab peesosid osta, aga kurss pole üldse soodne ja teenustasu valuutavahetusel on nüüd juba 3 €.
Kohapeal on võimalik sularahaeurosid vahetada, kuid soodsa kursiga vahetuskoha leidmiseks tuleb kodutööd teha ja spetsiaalselt otsida. Esimeses ettejuhtuvas paigas peesosid ostes võib kurss olla veel kehvem kui Tavidis. Mina läksin kõige mugavamat teed ja võtsin sularaha krediitkaardiga automaadist. Sel puhul tuleb arvestada nii kodupanga teenustasude kui automaadi haldaja teenustasudega. Ent üllatuslikult tuli kokkuvõttes kurss mulle ikkagi soodsam kui Tavidis vahetades! Kuna osad teenustasud on transaktsiooni põhised, siis korraga tasub muidugi võtta maksimaalselt suur summa. Juunis oli keskpanga kurss orienteeruvalt 1 EUR=24 MXN. Automaadist raha võttes reaalne kurss aga 23 MXN ringis.

Tänapäeva nutiajastul välismaal viibides teine väga oluline teema on internetiühendus telefonis. Loomulikult toimivad Mehhikos ka Eesti SIM-kaardid, aga kulud nii andmesidele kui kõneminutile oleksid astronoomilised. Et sellest pääseda, läheb tarvis kohaliku SIM-i. Parima levialaga operaator Yucatanil on Telcel ja autoga sõites mugavaim koht nende kaart osta on mõni tankla. Just nõnda me talitasimegi. Variante on erinevaid, meie võtsime sellise, mis lubas 15 päevaks 2,5 GB andmesidet (ja sealhulgas olid mingid sotsiaalmeedia teenused vist üldse piiramatud). Ühe kaardi hinnaks 6+ € ja ja andmeside gigabaitidest tuli peaaegu täpselt välja. Lastel said need otsa eelviimase päeva õhtul, mina sain veel õhkutõusuks valmistuva lennuki pardalgi Delfi uudiseid lugeda.

Kliima poolest parim periood Cancuni lennuks on pigem talvekuud, see tähendab siis kõrghooaega ja kallimaid hindu. Juuni oli kindlasti madalhooaeg – vihmaperiood + palavus. Selle kompensatsiooniks aga näiteks väiksemad kulud majutusele. Olen eelnevalt mitmetes populaarsetes sihtkohtades madalhooajal käinud ja kunagi midagi hullu pole olnud – vaatamisväärsuste külastamine on igal juhul meeldivam väiksemate inimhulkade juures. Ja tegelikult oli ka Mehhiko peale esimest ehmatust ok. Esimene ehmatus tähendas umbes 3-päevast pea järjestikkust vihmasadu. Kuid siis see õnneks lõppes ja edaspidi oli päikest piisavalt.

Söökidest – mehhiko köök pakub piisavalt maitseelamusi. Häid mehhiko restorane leiab ju Eestiski. Toidus pettuma kuskil ei pidanud, ehkki käisime väga erinevates kohtades. Lauateenindusega kohtades söömas käies oli kolme inimese arve suurusjärk vahemikus ca 15-45 eurot. Üks odavamaid (isegi alla 15 €) ja samas maitsvamaid paiku oli näiteks Chichen Itzast mõne kilomeetri kaugusel asusvas Piste linnakeses. Sinna sööma tulek on neid varemeid külastades kindlasti parem mõte kui lähedasematesse turistidele suunatud paikadesse jääda. Kui väljas süüa ei ole aega ja tahtmine on midagi kiirelt hamba alla saada, saab näiteks hot dogi tanklast või tänavalt alla 1 €. Mõnikord on ka pakkumisi, et kahe hot dogiga kaasneb tasuta jook. Samuti alla 1 € saab tanklast iseteeninduslikus korras suure alusetäie nachosid kastmetega (siinkohal tahaks tervitada Apollo kinosid, kes sama kombo eest vist 7 eurot küsib).
Toidu kõrvale jooke soovides on hea teada, et mitmed söögikohad reklaamivad näiteks alla 1 € õlut (aga seda vaid koos söögitellimusega, muidu on kallim) ja mõni peenem koht pakub klientide meelitamiseks näiteks margaritasid suisa tasuta.

Lühidalt kõike kokku võttes – ka koroonapiirangute ajastul on elamusterohked kaugreisid täiesti võimalikud. Jah, maskide kandmine on paljudes kohtades nõutud ja testid võivad olla vajalikud ka tagasitulekuks (testimisvõimalusi on õnneks palju ka juhul kui majutusasutus seda ei peaks pakkuma).
Reisilt saadud muljeid ja positiivseid emotsioone see siiski ei vähenda. Soodsam hinnatase ja väiksem hulk turiste on ju pigem soodustavad faktorid. Mina tegin kokku 4 negatiivset koroonatesti – tasuline enne Eestist väljumist, tasuta Mehhiko hotellis, Eestisse saabumisel lennujaamas ja kordustest 6 päeva peale saabumist, et liikumisvabaduse piirang varem lõpetada. Kogu reisi jooksul lähimaks kokkupuuteks koroonaga osutus Merida söögikohas tarbitud samanimeline tuntud õllesort :).

Vahetuim kokkupuude koroonaga

 

Kommentaarid: