Reisimuljeid Gran Canarialt

18.01.2024
Estraveli vanemreisikonsultant Kristi Sootalu

Estraveli vanemreisikonsultant Kristi Sootalu käis novembri lõpus airBalticu õppereisil Hispaanias Gran Canarial. Reisiloos toome välja, mida põnevat on saarel teha ja uudistada.

Minu reis viis seekord airBalticu kutsel Gran Canariat avastama. airBaltic avas novembri lõpul otselennud Las Palmasesse mitte ainult Tallinnast vaid ka Vilniusest, Kopenhaagenist, Tamperest ja Oslost, mis võimaldab otselennu puudumisel kombineerida lende ka nende transiitlinnade kaudu. Tallinn-Las Palmas lend oli otselend ning kestis ligikaudu 7 tundi. Tagasiteel oli ümberistumine Tamperes. Tampere lennujaam on üsna pisike. Lennukist lennujaama hoonesse tuleb liikuda ise üle platsi, seega talvisel ajal tuleb arvestada, et oleks soojad riided kaasas.

Gran Canaria

Gran Canaria kuulub Kanaari saarte hulka ning on Hispaania autonoomne piirkond. Tegelikult on saar olnud eestlastele juba ammu tuttav sihtkoht. Siiski peale pikemat pausi tasub ikka külastada ja vaadata, mida uut saarel pakkuda on. Gran Canaria on umbes 14 miljonit aastat vana. Vanim Kanaari saartest on Fuerteventura 20 miljonit aastat vana ja noorim El Hierro, 1 miljon aastat vana. 2-3 kuud on saare põhjaosas vihmasemad, lõunas sajab vaid 7 päeva aastas. See 1 õnnetu või õnnelik päev sattus ka meie reisi ajaks. Kuna põhja pool on niiskem, siis on seal ka loodus rohelisem ja lopsakam. Saar sobib erinevate ootustega puhkajale, nii lastega peredele kui ka erinevas vanuses looduse- ja matkahuvilistele reisisellidele. Playa del Ingles, Maspalomas, Meloneras on peamised saare lõunaosa 3 kõrvuti asetsevat kuurorti. Sobivad neile, kes soovivad puhkust linnamelus. Meloneras eristub teistest oma kõrgetasemeliste hotellide poolest. Pealinn Las Palmas de Gran Canaria sobib ideaalselt ka linna- ja rannapuhkuse ühendamiseks. Sobib puhkajale, kes tahab nautida ajalugu, kultuuri, kohalike igapäevaelu ja rannapuhkust.

Kohalikust toidust tasub kindlasti proovida papas con mojo‘t, mis on väikesed koorega keedetud soolased kartulid punase või rohelise mojo kastmega. Roheline (mojo verde) on ürdipõhjal, punane kaste (mojo rojo) on paprika põhjal tehtud. Lisaks võib leida ka vürtsikamat varianti. Sageli pakutakse eelroana kartulite juurde ka kohalikku värsket kitsejuustu. Pühapäeva hommikuti on kohalikel komme süüa värskelt küpsetatud churros‘eid, kes šokolaadiga, kes kohviga. Soovitan kindlasti proovida.

 

Meie peatuspaigaks Playa del Ingles’is oli 4* hotell Barcelo Margaritas. Hotell koosneb kahest hoonest — hotelli peahoonest ja eraldi Royal Level hoonest. Peahoone ja selle ala on pigem lihtne. Territooriumile mahub 2 basseiniala, siiski üsna kitsad, lisaks veel lasteala koos basseiniga. Hotelli vastuvõtuala on värske ja renoveeritud. Hotell asub Playa del Ingles’i kuurordis, rannast siiski eemal, ca 30 min jalgsi minnes, randa käib tasuta buss. Õhtuti toimub meelelahutusprogramm, läheduses on olemas mõned toidukauplused, muu kaubandus ja toitlustuskohad jäävad siiski veidi eemale. Royal Level on vaid täiskasvanutele mõeldud rahulik hotelliala oma vastuvõtu, basseiniala ja restoraniga. Õhtusöögid tuleb äpi kaudu ette reserveerida. Junior sviit on värske, väga avar, hommikumantel ja rannarätik juba ootamas toas, rõdul lamamistoolid.

 

Liivadüünid, kanjonid ja mäed

Gran Canaria vaat ehk tuntuim vaatamisväärsus saare lõunaosas on Maspalomase liivadüünid. Lõputud liivamäed tekitavad kohati kõrbe tunde. Düünid on looduskaitseala ja seetõttu on sinna nüüdseks loodud erinevate pikkustega matkarajad. Siiski ei ole turistid nii kuulekad ja marsivad üle liivaküngaste igal pool, et saada parimaid fotosid nii loodusest kui ka endast. Korrakaitse käib küll 2x päevas patrullimas, kuid see jääb väheseks ja reaalselt kedagi ei trahvita. Düünidele matkama on hea minna pilvise ilmaga, varahommikul või õhtusel ajal, kus päike ei ole veel/enam nii tugev. Päike kuumutab liiva väga kuumaks ja seetõttu tuleb kindlasti kaasa võtta ka joogivett.

Soovitan vaatama minna ka Barranco de las Vacas ürgset kanjonit, mis avastati turistide poolt alles 6a tagasi. Enne seda teadsid sellest kohast vaid mägironijad. Piisas vaid ühest pildist Instagramis ja koht sai kuulsaks. Kuna see on veel nii värske koht, siis ligipääs sinna ei ole veel nö turistisõbralikuks tehtud. Tuleb jääda käänulise mägitee äärde seisma ja ronida kaldast alla. Kaljuseintel saab näha vee meeletut jõudu, mis on uuristanud teed mööda orupõhja.

Loodus- ja ajaloohuvilistele pakuvad kindlasti huvi La Fortaleza mäed. Soovitan võtta kohaliku giidi, kes räägib juurde põneva ajaloo – kuidas kanaaride kohalikud elanikud kunagi elasid koobastes, kuidas nad end kaitsesid sissetungijate eest ning milline oli nende elu koobastes. Kellele meeldivad väikesed linnakesed, siis tasub teha väike peatus ja jalutuskäik näiteks saare keskosas imearmsas Santa Lucia de Tirajana’s.

 

Gran Canaria lääneosa ja Las Palmas

Saare lääneosa La Aldea on tuntud põllumajanduse poolest. Peamiselt kasvatatakse tomateid ja banaane. Püütakse üha rohkem arendada ka turismi, suuri kuurorte ja meelelahutust ei ole. Sobib pigem rahulikult kulgevaks puhkuseks looduse ja kohalike elanike keskel. Peamine keskus on La Aldea de San Nicolas. Väike linnake, kus on tervelt 16 muuseumi! Tegelikkuses need muuseumid on pigem väikesed muuseumitoad ja avatud on nad vaid korra kuus laupäeval. Siiski püüavad nad liikuda interaktiivsuse suunas ning tegemisel on äpp, mis võimaldaks muuseumidele ligipääsu 24/7. Kui juba seal piirkonnas olla, siis tasub juba sõita Los Caserones rannikuni välja ja vaadata hea ilma korral Tenerife El Teide vulkaani tippu Mirador del Balcóni vaateplatvormilt. Imeilusad vaated merele ja mägedele!

Las Palmases peatusime üheks ööks 5* hotellis Santa Catalina, a Royal Hideaway. See on luksuslik linnahotell 1890. aastal ehitatud hoones Las Palmase kesklinnas. Sobib kvaliteeti ja privaatsust hindavale reisijale, pigem täiskasvanule. Lapsed on lubatud, aga neile tegevust ei ole. Hoone ümber on pargid, lisaks oma basseiniala kirsiks katusel privaatne infinity basseini ja lamamistoolidega puhkeala. Asub jahisadama läheduses, kuid hotelli vahetus läheduses siiski kaubandust ja restorane ei ole, need jäävad ca 2-4 km kaugusele, samuti ka vanalinn. Toas mööbel tumedates toonides, mis muutis toa üsna hämaraks. Vannituba on avar ja luksuslik, voodi pehme, õhtul turn-down service. Hommikusöögil toiduvalik väga rikkalik ja maitsev. Las Palmase vanalinnas soovitan ajaloohuvilistel külastada Christoph Columbuse muuseumi Casa de Colon’i. Saab põhjaliku ülevaate tema maailmamerede vallutusretkedest ja elust mitu sajandit tagasi. Las Palmase kujunemist mõjutasid nii Euroopa kui ka hiljem Ameerika.

Veinihuvilistel tasub kindlasti osa võtta kohalike veinide degusteerimistest linnas või kohalike tegijate juures. Gurmaanidel tasub põigata Las Palmase vanalinnas Vinofilos vinoteeki ning nautida juurde ka kohalikke tapaseid.

 

Sooviksid ka reisile minna? Leia endale sobiv Gran Canaria reis või viska pilk peale meie pakettreiside otsingule!

 

 

Kommentaarid: