Värskeid muljeid uhiuuelt kruiisilaevalt Norwegian Prima

13.10.2022
Estraveli vanemreisikonsultandid Riina Kõllo ja Piret Randmaa

Estraveli vanemreisikonsultandid Riina Kõllo ja Piret Randmaa käisid septembris uudistamas Norwegian Cruise Line´i kruiisilaeva Prima. Kruiisi marsruut oli Kopenhaagen-Oslo-Kristiansand-Bergen-Geiranger-Ålesund-Amsterdam. Loe reisimuljeid ja vaata pilte.

Kruiisilaevast Norwegian Prima

Norwegian Prima on Norwegian Cruise Line´i Prima klassi kruiisilaev. Tegemist on kuuenda antud klassi laevaga, mis valmis 2022. aasta juuli lõpus ning asus seilama 2022. aasta 22. augustil.

Laeva pikkus on 294 m, laius 41 m, kaal 143 535 tonni.
Kokku on laeval 20 tekki.
Kajutikohti 3099.
Laev sobib kõigile, sest tähelepanu pööratakse kõigile: peredele, paaridele, üksik-, LGBT ja liikumisraskustega reisijatele.

Norwegian Prima

 

Enne kruiisi

Meil oli õnn kruiisitada rõduga kajutis uhiuue Primaga 13.20.09.2022 marsruudil Kopenhaagen-Oslo-Kristiansand-Bergen-Geiranger-Ålesund-Amsterdam.

Kopenhaagenisse lendasime airBalticu otselennuga Tallinnast päev varem ehk 12.09. Ikka seetõttu, et kui lennuplaanis peaks olema ootamatuid muudatusi, siis võimalus alternatiividega ikkagi õigeks ajaks kruiisile jõuda. Kopenhaageni Kastrupi lennujaamas ootas meid mugav GoGlobalist ettetellitud transfeer hotelli Comwell Copenhagen Portside Dolce by Wyndham.
Hotell asub kruiisisadama ja kesklinna vahepeal nn uusehitiste rajoonis. Kohapeal selgus, et tegemist siiski alles alustusjärgus uusehitistega ja esmapilk oli ehmatav.
Tegelikult oli vaid lühikese jalutuskäigu kaugusel kesklinn, mõnusad merevaatega söögikohad, toidupood. Bussipeatus, kust otse kruiisisadamasse sai, asub vaid 100 m kaugusel.
Hotell ise puhas ja korralik, teenindus väga sõbralik. Sobib kenasti luksust mittevajavale kliendile lühimajutuseks. Fuajees oli ööpäevaringselt complimentary teevesi ning kohvi termostes ootamas. Hommikusöök oli piisava valikuga ja maitsev.

Kruiisilaeval

13.09 läksime bussiga Okeankaj kruiisisadamasse varakult. Väga õige tegu, sest pagasilipikute kohvrite külge saamisele ja turvakontrolli läbimisele kulus meil kokku 3 tundi järjekordades seismist. Aga kohe, kui see kadalipp läbitud sai, leidsime end kruiisifirma NCL hoole alt. Laudadel tervituseks külmad ja kuumad joogid, lahke ja avatud naeratus meeskonna nägudel.

Kajuti ukse juures olid kohvrid ja kajuti postkastis tervitus- ja infokirjad juba ootel. Kuna laev uhiuus, siis kajut väga korras, ilus, puhas. Kajutisse sisenedes ootas ees lai voodi (2 voodit, millel 1 lai madrats), aga see jagati meie soovile vastavalt kiiresti kaheks eraldi voodiks. Mõnusad madratsid, ihusõbralik voodipesu. Igale reisijale 3 padjast valik, kapis varutekid. Kajutis seif, väike külmik. Külmikus 2 tetrapakendis vett a`5.50$. Voodite vastas seinal telekas. Telekat saime kasutada filmide vaatamiseks (on nii tasuta kui tasulisi filme), laeva teekonna ja ilmaolude jälgimiseks.
Voodi kõrval öökapp ja sahtliboks. Suur peegel, sahtliga laud ja vahva sangaga istumistumba. Olemas piisavas koguses europistikuid ja telefonide laadimiseks USB-pesasid.
Vannitoas olemas 2 klaasi, riiulid ja sahtel. Rätikute jaoks torud. Dušinurgas ujumisriiete kuivatamiseks nöör. Olemas šampoon ja seep. Rõdul 2 mugavat korvtooli ja lauake.
Kajuti temperatuuri võimalik digitabloolt ise reguleerida. Samalt digitabloolt saab ka kajuti teenindajale koristamise või rahu vajadusest teateid jätta.
Igal õhtul tuuakse kajutisse järgmise päeva infoleht rohke kasuliku teabega. Sealt leiad ka info järgmise päeva complimentary ja speciality ehk lisatasuga restoranide kohta.

Peale lõunasööki Surfside buffees ja kohvrite lahti pakkimist ootas tervituskokteil ja kohtumine NCL Euroopa tootejuhi Carolinaga. Õhtusöögiks valisime kõigile complimentary a`la carte restorani The Commodore. Menüü sisaldas 4 eel-, 4 mereanni-, 4 liha- ja hulgi kõrvalroogi. Lisaks ka magustoidu valik. Joogid tellisime sel ja ka järgmistel õhtutel meile complimentary premium joogipaketi raames.

Peatus Oslos

14.09 hommikul toimus Carolina poolt lühike tootetutvustus ja seejärel ootas nii meid kui ka kõiki teisi kruiisitajaid Oslo. Jätsime kruiisifirma poolt (meie jaoks) kalli raha eest pakutavad ekskursioonid võtmata ja suundusime kesklinnas asuvast kruiisisadamast omal käel avastusretkele. Ca 15000 sammuga sai nähtud keskpäevane vahtkonna vahetus kuningalossi juures, kohtuhoone, linnavalitsuse maja, Ibseni kuju, ülikool, raamatukogu, kirik ja palju muud. Loomulikult jäi ka shopping teele. Kõik lihtsalt nii mugavalt sadama lähedal olemas.
Sel õhtul vahetasime restorani ja valisime Carolina soovitusel kauni vaatega kõigile complimentary restorani Hudsons. Suur oli meie üllatus kui teenindaja tõi meile eelmise õhtuga kattuva menüü.

Peatus Kristiansandis

15.09 randusime Kristiansandi kruiisiterminali. Enne maale minekut nuputasime endale päevaks marsruuti, sest kesklinn tundus veidi kaugel asuvat. Ekskursiooni meil selleks päevaks ette ostetud ei olnud. Meeldiv oli kaile jõudes näha, et ca 5 km kaugusel asuvasse kesklinna jõudmise eest kannab hoolt NCL. Shuttle bussid sõitsid pidevalt mõlemas suunas. Jalutasime ilusas vanalinnas, külastasime kirikut, imetlesime purskkaevu. Nähtud said ka linnavalitsuse hoone koos samas asuva turismiinfoga ja kunstimuuseum. Linna külastamiseks antud tunnid kadusid linnutiivul.
Õhtusöögi broneerisime meile complimentary speciality sushirestorani Nama.
Complimentary oli lubatud valida 4 rooga menüüst. Teenindajaga koostöös saime kokku väga maitsva ja mitmekülgse valiku.

 

16.09 hommikul teatas kapten, et tugeva vastutuule tõttu tuleb Bergeni peatus vahele jätta. Vastasel juhul ei oleks laev jõudnud õigeaegselt Geirangeri fjordi. Ja nii algas ootamatult tuule ja tormiga merepäev. Õnneks kontrollis kapten laeva väga hästi ning sõit oli ilma arvestades väga sujuv. Kasutasime päeva laeva ning teenustega tutvumiseks. Kauplused, baarid. Kajuti telekast eluloofilmid.
Elasime kaasa ette broneeritud illusionist Neil Croswell´i show‘le Prima teatris. Show oli tasemel, sest lõpp tuli ootamatult kiiresti.
Õhtustasime Hudsonsis juba tuttava menüü valiku alusel.

Geirangeri fjordi külastus

17.09 ja käes väga oodatud Geirangeri fjordi külastus. Riina läks bussiga serpentiini pidi kõrgustesse Dalsnibba mäe ja Kotkatee ekskursioonile. Piret vaatas fjordi üle ekspeditsioonipaadist. Nii sõit kui peatused olid täis huvitavat informatsiooni giidide poolt. Vaated mäele ülevalt ja alt, kosed, kukkuva vee jõud, pilved, veesilmad, mättakatusega majad, lambad jne. Imeline elamus!
Paar soovitust siiski. Ekspeditsioonipaadilt ehk alt üles saab võimsama emotsiooni ja fotod koskedest. Tasub valida võimalikult varajane väljumine, et korduvkasutusega eririietus oleks veel kuiv.

Peatus Alesundis

18.09 Alesund päev. Enda valikul omal käel. Ilm vihmane ja jahe. Pühapäeval oli suletud praktiliselt kõik. Isegi Jumalat ei olnud kodus ja kirikusse ei lubatud. Avatud vaid üksikud poed, söögikohad. Rahval on püha päev. Ostsime hop-on hop-off bussile pileti ja tegime linnatuuri. Internetist ostsime, sest nii oli pilet 10% soodsam. Tuuri ost oli suurepärane valik, sest nii nägime palju ja kuulsime audiogiidi abil rohkelt harivat. Alesund ja juugend sai meie jaoks uue tähenduse. Supertore päev oli.
Laeval võtsime ette laeva Ocean walk`i. Kogu laevale on võimalik väljas ring peale teha. Seda võimalust kasutatakse jooksmiseks ja kõndimiseks. Teele jääb rohkelt baare, klaaspõrand vee kohal, uhke skulptuuripark, infinity basseine, puhkealasid.

Merepäev

19.09 merepäev ja teekond rahulikku merd mööda Amsterdami poole. Internetita, üleüldse levita. Einestasime ja kokteilitasime tutvumise mõttes The local Bar&Grill baaris. Meeldiv paigake mõnusaks aja veetmiseks. Õhtusöök meile complimentary, teistele speciality, a´la carte restoranis Palomar. Vahemere köök, meeldiv teenindus, hubane õhkkond ja ilus vaade merele. Mõnus häälestus viimase õhtu show‘le Prima teatris. Noiseboys. Grupp toredaid ja andekaid noori steppimas, räppimas, laulmas, musitseerimas. Väärikas punkt meie meresõidule.

Koduteel

20.09 pidime saabuma Amsterdami kruiisisadamasse hommikul kell 9, aga laevale ei antud luba kanalitesse sisenemiseks õigeaegselt ja seetõttu saime laevast välja veidi enne 11:00. Meie lend väljus Amsterdami Schipoli lennujaamast alles 18:55.
NCL poolt pakutud tasuta transfeer lennujaama oli seega meie jaoks liiga varajane. Otsustasime jääda linna peale. Sadamast vaid 500 m kaugusel asub Amsterdam Centraal jaam. Panime kohvrid jaama hoiukappi ja veetsime mõne tunni linna peal.
Lennujaama sõitsime rongiga varakult, sest Schipoli kodulehel oli info, et jaam sel päeval rahvarohke. Pidime paraku airBalticu check-in’i avamist tunnikese ootama. Samal ajal jälgisime veidi murettekitavalt ülipikka turvakontrolli järjekorda. Tänu varasele saabumisele saime esimeste hulgas pagasi antud ja pardakaardid kätte. Vaatamata sellele jõudsime lennu väravasse vaid 10 minutit enne pardale pääsu. Turvajärjekord liikus aeglaselt ja kontroll põhjalik.
Amsterdam-Riia lend oli pooltühi. Loodetavasti ei jäänud puuduv pool turvakontrolli pika saba tõttu lennust maha. Lend Riiga kestis 2 tundi ja 10 minutit. Veetsime aega ette ostetud lennukitoitu ja veini nautides.

Loe lisaks ka nippe ja soovitusi, mida kindlasti enne Norwegiani kruiisi ja kruiisi ajal hea teada.

Tahaksid ka kruiisile?

Vaata Norwegian Cruise Line’i näidiskruiise.

Vaata suuremat kruiisivalikut ja lisainfot kruiisimise kohta Estraveli kruiisiagentuuri CruiseCentre lehelt.

 

 

Kommentaarid: