Põnev reis Musta mere ääres asuvasse Türgi linna Trabzoni

27.12.2023
Estraveli ärikliendihaldur Natalia Ganova

Estraveli ärikliendihaldur Natalia Ganova käis oktoobris Turkish Airlines´i kutsel tutvumas Türgi Musta mere ääres asuva Trabzon linnaga ja seda piirkonda ümbritsevate vaatamisväärsustega, Rize linnaga, Türgi mägede ja küladega, kloostritega ja koobastega.

Olen käinud Türgis piisavalt palju, aga kõik minu varasemad Türgi reisid piirdusid Antalya piirkonnaga, kus ma puhkasin koos oma perega või siis Kemeri, Beleki ja Alanya piirkondadega, kus ma käisin tööreisidel hotellidega tutvumas.
Türgi Põhjaosas Musta mere ääres olin ma esimest korda ja see oli minu jaoks üsna erakordne, võib isegi öelda, et küllaltki eksootiline reis. Ma sain Türgi elu-olu ja türklaste kohta seekord palju rohkem teada, kui Türgi kuurortides puhates, nägin, kuidas nad päriselt elavad, kuidas teepõldudel teetaimi korjavad, kuidas parkides ja järvede ääres koos perede või sõpradega piknikuid peavad (ma ei teadnud, et türklased nii suured barbeque sõbrad on), kuidas kitsastel mägiteedel võõraste autojuhtidega suhtlevad, teineteisega arvestavad ja teed jagavad, kuidas mere ääres sporti teevad, kui palju on neil jalgpallistaadione ja erinevate treeningseadmetega varustatud mereäärseid välitreeningplatse (eriti Rize linnas, kus jäi silma ka suur arv mereäärseid puhkekohti, kus kohalikud elanikud käivad peredega piknikuid pidamas). Jalgpall ja sportlik eluviis on Trabzoni piirkonnas väga au sees, kindlasti on nii mõnigi professionaalne Türgi jalgpallur just sellest piirkonnast pärit!

Lendudest

Lennud toimusid Turkish Airlines´iga, kellaajad olid minu jaoks väga mugavad, sai mugaval ajal lennujaama (check-in algas kl 9.20 ja kuna mul oli äraantav pagas, saabusin ma lennujaama just selleks ajaks). Lendasime kõigepealt Tallinnast Istanbuli (ca 3,5 tundi) ja siis Istanbulist Trabzoni (ca 2 tundi). Tallinn-Istanbul lennu ajal saavad reisijad süüa korralikku lõunat, toitlustamine on lennupileti hinna sees. Lõunaks pakuti meile pastat (ilma lihata) ja teiseks variandiks olid lihapallid juurviljadega, iga reisija sai ise valida, mida ta soovib. Joogiks pakuti vett, teed, kohvi, erinevat mahla ja karastusjooke. Lennu ajal saab vaadata oma maitse järgi valitud filmi (mis on üsna keeruline, sest filmivalik on väga suur!), mis tegi lennu veelgi mõnusamaks.

Jõudsime Trabzoni linna ja oma hotelli pimedas, hotelli aknast oli näha merd ja säravates tuledes laeva (nagu muinasjutus), mis oli sinna ilmselt ööseks peatunud, sest hommikul seda enam ei olnud.

Trabzonis oli ilus ilm, päike paistis ja sooja oli ca 22 kraadi. Kui sõitsime kõrgele mägedesse, oli tunda värsket ja jahedat õhku, seetõttu sallid ja pleedid kulusid märjaks ära, aga kui tulime mäest alla, saime taas mõnusat soojust nautida.

Programmist

Reisi programm oli meil väga tihedalt sisustatud, tööpäev algas igapäevaselt kl 9.00-9.30 ja enne kl 20.00-21.00 me hotelli tagasi ei jõudnud. Oli näha ja tunda, et meie giid on selle piirkonna suur asjatundja ning soovib näidata meile kõike, mis sellel piirkonnal pakkuda on. Kõik ajaloolised ja looduslikud vaatamisväärsused said külastatud ja giidi poolt põhjalikult tutvustatud. Kõige suuremad ja meeldejäävamad vaatamisväärsused Trabzoni piirkonnas on kaunis Hagia Sophia (Ayasofya) Mošee, kalju küljele ehitatud imetlusväärne Sümela klooster, saladuslik Karaca koobas, Kuzalan kosk, Blue Lake, Kümbet platoo ning loomulikult ka imelised mäed, järved, kosed… Rize piirkonnas on kõige tähtsamad vaatamisväärsused kuulus Uzungöl järv ja selle ümbrus, imeilusad Pokut ja Sal platood, kaunid Rize Çayeli Çeçeva küla teeistandused jne.

 

Trabzoni piirkond üllatas mind oma lummavate vaadetega ja lopsaka rohelusega, suursuguste mägedega. Igal pool mägedes olid elumajad ja see pani tõsiselt imestama, sest jäi arusaamatuks, kuidas oli võimalik neid sinna ehitada? Kuidas oli võimalik sinna ehitusmaterjale tuua? See nõudis kindlasti palju pingutamist, sest mõned kohad olid üsna ligipääsmatud. Aga vaated nende majade akendest on kindlasti seda vaeva väärt: mäed, mägijõed ja lopsakas loodus, mille keskel kohalikud inimesed kasvatavad juurvilju ja puuvilju, hoolitsevad lammaste, hobuste, lehmade ja vasikate eest, korjavad pähkleid, toodavad teed ja mett, küpsetavad leiba, käivad turul ostlemas ja müümas väga erinevaid asju… Elu käib siin piirkonnas hoogsalt, Türgi on suure rahvaarvuga riik ja seda on siin tunda.

 

3 esimest ööd elas meie grupp Trabzoni Novotel hotellis, mis asub ühelt poolt liivarannas, Musta mere ääres, aga teiselt poolt 3-korruselise kaubanduskeskuse juures, kus on olemas nii toidupood kui ka erinevad riidepoed, kus sai osta nii riideid kui ka jalanõusid, kotte, spordiriideid, parfüüme, mänguasju jne. Hotell on väga korralik, meil olid merevaatega toad, toas oli föön, teekann, kapslitega kohvimasin (kapslid küll puudusid), TV, seif, külmkapp, pudelivesi. Hotelli esimesel korrusel asub mõnus restoran, kus hommikul saab väga head hommikusööki (kokk teeb omletti kliendi soovil, nagu Türgi kuurorthotellide restoranides tehakse) ja õhtul väga maitsvat õhtusööki.

Rize linnas veetsime 2 ööd Rize Fındıklı Ramada Hotel hotellis, mis asub n-ö “teisel liinil”, ehk mere juurde pääsemiseks peab ületama maanteed. Hotellitoad on üsna uued, hommikusöök oli natuke lihtsam, kui Trabzon Novotel hotellis, aga peamised asjad nagu sai, sink, juust, tomatid, kurgid, keedetud munad, kohvi ja piim olid ikka kenasti saadaval.
Mulle Trabzoni piirkond väga meeldis ja ma hea meelega läheksin sinna uuesti. Selline reis võib sobida inimestele, kes on oma elus juba päris palju maailma avastanud ja paljudes kohtades käinud, aga soovivad ka vähem tuntud sihtkohtadega tutvuda, mis on samuti väga rikkad oma ajalooliste ja looduslike vaatamisväärsuste poolest. Antud reisisihtkoht erineb traditsiooniliste Türgi kuurortide sihtkohtadest, sest sellist rannapuhkust, nagu Vahemereäärses Türgis, siin ei ole, kuid reisijatele, kes soovib turvaliselt mõnda uut sihtkohta avastada, vähem tuntud Türgi linnu ja külakesi külastada ning nautida sooja ilma, maitsvat toitu, päikest ja merd, võib see koht väga hästi sobida.

 

Meie programm oli järgmine (inglise keeles):

Day 1 – 23 October 2023
Flight to Trabzon Airport – Transfer to the hotel – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 2 – 24 October 2023
Trabzon – St. Anne’s Church – Ortahisar Mosque – Boztepe Hill – The Panagia Theoskepastos Monastery (The Monastery of Girls) – City Museum – Lunch – Akçaabat – Ortamahalle (Middle Neighborhood) – Hagia Sophia (Ayasofya) Mosuqe – Handicrafts (Silver & Golden Kazaziye, Filigree) – Trabzon Old Bazaar – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 3 – 25 October 2023
Trabzon – Sumela Monastery – Hamsiköy Village – Lunch – Zigana Mountain – Gümüşhane – Imera Monestary (St. John Prodromos Monastery) – Süleymaniye Neighborhood (Old Gümüşhane Province) – Karaca Cave – Trabzon – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 4 – 26 October 2023
Trabzon – Giresun – Kuzalan Waterfall – Blue Lake – Kümbet Plateau – Lunch –Giresun City – Ordu City – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 5 – 27 October 2023
Trabzon – Uzungöl – Karaster & Lustra Plateaus –Uzungöl Etnography Museum – Lunch – Demirkapı Plateau – Hiking – Glacier Lakes – Rize – Dinner – Overnight in Rize Fındıklı Ramada Hotel

Day 6 – 28 October 2023
Fındıklı – Çamlıhemşin – Pokut & Sal Plateaus – Hiking – Lunch – Storm Valley (Palovit Waterfall, Zilkale Castle, Historical Stone Arched Bridges ) – Activities (Rafting, Zipline, Swing) – Dinner – Overnight in Rize Fındıklı Ramada Hotel

Day 7 – 29 October 2023
Fındıklı – Borçka Karagöl Lake – Lunch –Rize Çayeli Çeçeva Village Tea Gardens- Rize Tea Bazaar-Rize(Handicrafts) – Sürmene Village (Handicrafts , Sürmene Knives, Tea Break at a Tea Factory) – Trabzon – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 7 – 30 October 2023
Trabzon – Transfer to Trabzon Airport

 

Tahaksid ka reisile? Osta lennupiletid Estraveli lennupiletite e-poest või vaata Türgi pakettreiside näidispakkumisi.

 

Kommentaarid: