Nostalgiahõnguline Odessa

17.06.2016
Eliine Rannajõe

Reisibüroos töötamise üks mitmetest plussidest on põnevad õppereisid. Mai lõpus osalesid Kai Kruusimaa ja Katri Varbola Nordica reisil Odessasse ning nüüd saad nende reisimuljetest osa ka Sina!

Odessa asutati Katariina II käsul 2. septembril 1794 Venemaa sõjasadamana. Odessa esimene linnapea ja sadamaülem aastatel 1794-1797 oli hispaanlane José de Ribas, kelle auks nimetatakse linna peatänavat Deribassovskajaks. Vaatamisväärsusi on Odessas palju, näiteks Prantsuse arhitektide poolt kujundatud vanalinn, mis meenutab pigem mõnda Euroopa suurlinna, ooperiteater, lossid, suured pargid ja palju muud.

odessa1

Odessa üks peamisi vaatamisväärsusi on 192 astmega Potjomkini trepp, mis ehitati aastatel 1837–1841. Treppi altpoolt vaadates tekitab see illusiooni, nagu oleks see lõputu, kuna trepi vaheplatvormid ei paista allpoolt vaadates välja. Tsaariajal kandis trepp Richelieu’ nime, nõukogude ajal nimetati ümber soomuslaeva “Potjomkin” järgi, Sergei Eisensteini samanimelise filmi järgi.

Peatänav Deribassovskaja ja selle kõrvaltänavad on ääristatud erinevate kohvikute ja restoranidega. Hinnad on soodsad ja valik on väga mitmekesine. Ka šoppamiseks on seal head võimalused. Kindlasti soovitame minna kohalikule turule.

Ööelu on Odessas tasemel – peamiseks klubipiirkonnaks on Arkaadia rand/promenaad, mis asub otse Musta mere rannal. Restorane, baare, kohvikuid, erinevaid tantsuklubisid on igale maitsele. Lisaks saab päevasel ajal veeta aega kaubatänaval ning lõbustuspargis.

odessa2

Odessa ooperiteater on väga võimas ja luksuslik palee, mis sarnaneb suuresti Viini ooperiga. Teatrimaja on projekteeritud Austria arhidektide poolt ning avati 1887 aastal. Etendused on tasemel, kuid hinnad on iga päev erinevad ka samale etendusele. Meil õnnestus näha balletti Don Quixote.

Odessa lennujaam
on väike. Hetkel käib lennujaama uue hoone ehitus, millega loodetakse valmis jõuda selle aasta lõpuks. Seni peab arvestama vana terminali võimalustega. Aega ja kannatust tuleb varuda pagasisabas ning kui ületatakse Odessas ka riigipiir, siis tuleb kannatust varuda ka piirisabades. Pagasi rikkumise või lõhkumise korral on vajaliku paberi saamine tõeline peavalu. Nad ei pruugi seda lihtsalt väljastada. Venekeele oskus peab siis olema ülihea, et põhjendada, et meil on seda vaja kindlustuse jaoks, mitte Ukrainan Airline’lt raha saamiseks.
Check-in’i laudade juures võib samuti tekkida suured sabad, samuti piiriületusel. Lennujaamas on üks söögikoht ning tilluke tax free pood.

Tasub arvestada, et Odessas räägitakse peamiselt vene keelt, ka hotellides ei räägi paljud töötajad muid keeli kui vene keel. Eestlastesse suhtutakse hästi, vanem generatsioon toob aluseks ikka ühise mineviku.

Rahavahetus

Kohapeal on kõige soodsam kurss. Võta kaasa sularahas eurosid ja vaheta Ukrainas kohe lennujaama jõudes, rahavahetuskurss ei erine linnas küsitavast kursist. Rahavahetuspunkte on piisavalt ka linnas, isegi Arkaadia promenaadil kell 12 öösel jalutades olid need avatud. Tegu oli siis küll reede õhtuga ja hooaja avamispeoga, nii et rahavahetuspunkt oli küll avatud, aga grivnad olid keskööks otsas. Vaheta sularaha seega piisava varuga.

Poodides ning enamuses restoranides saab maksta ka maksekaartidega. Kuid sularaha peaks varuks olema ikkagi. Turul ja väiksemates kohtades ilma selleta hakkama ei saa.

Liiklus

Rendiautot võtta ei soovita, sest linnas ja ka linnast väljas teedel puudub igasugune loogiline viidasüsteem – neid lihtsalt ei ole. Taksod on odavad, sisse istudes küsige, palju umbes sõit maksma läheb või pikema sõidu korral hoopis tellige takso ette hotelli abiga. Võib juhtuda, et välismaalastel küsitakse kümme korda kallim hind. Eesti klienti päästab pettusest ehk see, et oleme võimelised vene keeles suhtlema. Soovi korral telli pigem juhiga transport, kui on suurem seltskond.

Kui plaanid on pikalt ette teada, saad taksoteenuse ette tellida ka Estraveli kaudu pileteid vormistades.

Kuurortpiirkond Zatoka

Musta mere ja Dnesti jõe suudmeala vahel asuv kuurortlinn Zakota asub Odessast 60 km kaugusel, autoga kohale jõudmiseks kulub umbes 2,5 tundi (teed on kehvad, viidamajandus samamoodi).

Zakotas on hotelle on igale maitsele – alates nõukaaegsetest putkadest kuni kaasaegsete kenade hotellideni välja. Hotellid on väiksel territooriumil väga tihedalt üksteise kõrval. Kuurordis on mitu kilomeetrit pikk kena heleda liivaga rand, kuid restorane-kohvikuid kuigi palju silma ei hakanud. Kogu elu käibki suuresti hotellide territooriumil.

Arvestama peab, et Zatokasse pääseb üle silla, mida avatakse kaks korda päeva. Sild võib olla avatud mitu tundi, mis tähendab pikki ootejärjekordi.

Kommentaarid: