Reisivaktsineerimine ja ravimid reisil

31.05.2011
Helena Parmask

Eestlased reisivad üha enam eksootilisematesse sihtkohtadesse. Seepärast tasub kindlasti teada, millal ja mille vastu end vaktsineerida!

Et nakkushaigusi vältida, tuleks riskipiirkondadesse sõites vähemalt 4 nädalat enne reisi pöörduda perearsti poole või reisimeditsiini kabinetti.

Seal tuleks läbida tervisekontroll, vajadusel lasta end vaktsineerida ning uurida, mida veel saab reisil enda tervise kaitseks ette võtta.

Näiteks peavad reisijad olema vaktsineeritud kollapalaviku vastu vähemalt 10 päeva enne reisi algust, kui plaanitakse külastada kollapalaviku endeemilisi levialasid Aafrikas ja Lõuna Ameerikas. Iga reisija peab olema viimase 10 aasta jooksul vaktsineeritud difteeria ja teetanuse vastu. Tuberkuloosi vastu soovitatakse vaktsineerida ainult vastsündinuid ja lapsi, koolera vastu aga ainult epideemiate või loodussõnnetuste korral.

Vaktsineerida ja tervist kontrollida saab muuhulgas ka perearsti juures. Neil küll ei pruugi kõik vaktsiinid alati saadaval olla, kuid lihtsamad (hepatiit A, hepatiit B) saab ka seal tehtud.

Parem on siiski pöörduda reisimeditsiini kabinetti, kust arst annab soovitusi alati just selle järgi, kuhu piirkonda Su reis viib. Kui reis möödub peamiselt linnades ning maapiirkondadesse või ohukolletesse ei minda, pole kõik tabelis märgitud süstid alati hädavajalikud. Samuti annab arst nõu, milliseid arstimeid sinna piirkonda veel oleks soovitatav kaasa võtta. Vaata siit, kus asub Sulle lähim reisivaktsineerimise kabinet.

Kui pead terviseprobleemide tõttu reisile ravimeid kaasa võtma, uuri enne ravimiameti kodulehte.

Nimelt ütleb ravimiseadus, et eriloata võib kaasa võtta ainult kuni 5 nimetust ravimeid (nii retsepti- kui käsimüügiravimid). Ühte ravimit tohib olla kuni 5 jaemüügipakendit, mille maksimaalsed suurused on määratletud ravimiametis (vaata kodulehelt).
Pane tähele: ravimid peavad olema tootja pakendis!

Kui kaasa võetakse rohkem kui 5 ravimit või kui ühe ja sama ravimi pakendeid on rohkem kui 5, on jaemüügipakendite suurus ületatud ja taotleda tuleb ravimiameti luba.

Lisaks tasub panna tähele, et need tingimused ei kehti, kui kaasavõetavate ravimite hulgas on narkootilisi (nt tugevad valuvaigistid) või psühhotroopseid (nt rahustid, uinutid) ravimeid. Siin kehtivad erinevad tingimused reisimiseks Schengeni õigusruumi kuuluvatesse ja mittekuuluvatesse riikidesse.

Turvalist reisi!

Kommentaarid:

  1. [...] Mõtle kaasa (0) - Teema: reisiapteek, reisinõustamine, reisiravimid, reisitervishoid,reisivaktsineerimine, tervishoid reisil, vaktsineerimine, vaktsineerimiskabinett. [...]