Tai – Aasia põhjatu aardelaegas

25.05.2023
Estravel

Taimaa on üks põhjatu aardelaegas – smaragdikarva loodus, türkiissinised lahesopid ja rubiinpunased päikeseloojangud. Enamike jaoks toob Tai nimetamine silme ette Phuketi liivarannad, Koh Phi Phi ikoonilise Maya Bay ja suurlinna Bangkoki.
Tegelikult on sellel maal pakkuda veel rohkemgi.

Koostöös Tai turismiametiga oleme kokku pannud lühikese nimistu selle kauni maa paikadest, mida kindlasti külastada tasuks.
Valikust leiab lahedaid kohti nii valgete liivarandade poolest tuntud riigi lõunaosast kui ka mägisemast ja seikluslikumast Põhja-Taist.

Põhja-Tai

Enamik reisijaid sõidab Lampangi selleks, et külastada Tai Elevantide Kaitsekeskust, olles teel näiteks Chiang Maisse või kaugemal põhjas asuvatesse provintsidesse. Kaitsekeskus on eriline selle poolest, et seal hoitakse ka kuninga valgeid elevante ning tegemist on vanima riikliku elevantide kaitsekeskusega Tais. Lampangi linna üheks tunnusmärgiks on hobukaarikud, mida seal ka tänapäeva modernsel ajastul laialt kasutatakse.

Chiang Mai vaiksem naaber Chiang Rai on koht, kus turistide horde vältida soovivad reisijad saavad külastada mägihõime ning teha tutvust eksootilise floora ja faunaga. Provintsi mõnusalt maalähedast elu ja kultuuri on mõjutanud kunagine oopiumi tootmisega kaasnenud kaubandus. Chiang Rai vaatamisväärsuste hulka kuuluvad nii budistlikud pühamud kui ka mägedes asuvad idüllilised külakesed. Tähelepanuväärne on ka kuulus Kuldne Kolmnurk, kus naaberriigid Tai, Laos ja Myanmar omavahel kohtuvad.

Kesk-Tai

Bangkokist vaid mõnetunnise sõidu kaugusel asuv Kanchanaburi on mõnus paik pealinna kärast ja kuumusest puhkamiseks. Mägedes, jõgede ja metsade keskel on temperatuur palju leebem. Turistide poolt armastatud piirkonnas on rohkelt avastamisrõõmu – kaunid joad, rikkumata loodusega rahvuspargid ja põnevad koopad. Seiklusjanu rahustamiseks saab lisaks matkamisele ja lindude vaatlemisele ka kalastada, kanuuga sõita, mägedes rattaga kihutada või hoopis elevantidega sõita. Provintsi üks kuulsamaid vaatamisväärsusi on Tai ja Myanmari vahel asuv Kolme Pagoodi mäekuru, mis on koduks ka paljudele mäehõimudele.

Põllumajandusele ja kalandusele pühendunud Prachuap Khiri Khan provintsi peamiseks tõmbenumbriks on riigi vanim kuurortlinn Hua Hin, mis on tänapäeval meeltmööda päikesekummardajatele ning golfist ja spaamõnudest lugu pidavatele reisijatele. Väljaspool rannakuurorti turiste nii tihti ei kohta, mistõttu on provints eriti ahvatlev „päris“ tailaste argieluga tutvumiseks. Prachuap Khiri Khanis leiab lisaks randadele ka kaunid mäed, saared ning eksootiliste lindude laulu täis rahvuspargid.

Lõuna-Tai

Loodusesõbra jaoks on Phang Nga ideaalne sihtkoht. Lisaks kaunitele lahtedele ja saartele leiab Pha Nga Lahe rahvuspargist ka merest taeva poole kõrguvaid kivimürakaid. Viimastest kuulsaim filmis „Mees kuldse relvaga“ tuntuks saanud James Bondi saar. Ka maismaalt leiab eksootilisi ja looduskauneid vaatamisväärsusi.

Üheks Tai kauneimaks linnaks peetav Yala on koht, kust leiab palju parke, tiigikesi ja mereande pakkuvaid restorane. Paiga üheks tunnusmärgiks on iga aasta märtsis toimuv tuvifestival, mille raames tuuakse kokku üle 1500 tuvi Taist, Singapurist, Malaisiast ja Indoneesiast. Muude mõõduvõtmise alade seast leiab loomulikult ka kudrutamisvõistluse. Yala linnast eemal on aga kaunis loodus, kosed ja koopad, mis lausa kutsuvad end avastama.

Ida-Tai

Elevandisaarena tuntud Koh Chang on Taimaa suuruselt teine saar. Suurem osa saarest on kaetud liivarandade või vihmametsaga, seega looduskaunitest paikadest puudust tundma ei pea. Alates 2000. aastast on usinalt tegeltud ka turismi arendamisega, tagades hea transpordiühenduse, mitmekülgseid majutusvõimalusi ning põnevaid ajaveetmisvõimalusi. Koh Chang on ideaalne paik päikesevannide võtmiseks, looduses rändamiseks ja väikeste saarekestega tutvumiseks.

Chon Buri rannaprovints on Bangkoki elanike seas tuntud suurepärase kohana nädalavahetusel linnakärast pagemiseks. Kaunid rannad, kohalike traditsioonid ja kuulsa Pattaya kõrval ka vaiksemad kuurortlinnad meelitavad kohale külalisi nii kaugelt kui lähedalt. Kui mereandide mekkimisest lõpuks isu täis saab, võib alati golfilööke harjutada või rannavõlusid avastada.

 

Artikkel pärineb aastast 2013.

Vaata Tai reiside näidispakkumisi või otsi sobiv pakettreis (Tallinnast) ise pakettreiside otsingust.

Kommentaarid: