D-terminalis käivitub alates tänasest sõiduautodega reisijatele Targa Sadama süsteem

09.05.2018
estravel

9. maist alustatakse Tallinna Sadama D-terminalis sõidukite liikluse juhtimist uue tarkvaralahenduse Tark Sadam abil. Tänu uuele automaatsele numbrituvastusele avanevad sadamas tõkkepuud automaatselt ja sadama territooriumile paigaldatud ekraanid juhatavad autojuhi kergema vaevaga laevani.

Liikluse juhtimine, sõidukite tuvastamine ning läbipääs on D-terminalis nüüdsest suures osas automatiseeritud. Sõidukijuht, kes on eelnevalt teinud broneeringu ning sisestanud oma sõiduki andmed korrektselt, läbib sadama ala senisest oluliselt kiiremini. Automatiseeritud liikluse ja läbipääsu juhtimine vähendab oluliselt määral check-in’i läbimise aega, suurendab läbilaskevõimet ning võimaldab seeläbi optimeerida nii Tallinki kui ka sadama tööd.

Vaata D-terminali uue liiklusskeemi kaarti SIIT.

Mida sõiduautoga reisijana alates 9. maist silmas pidada?  

  • Sõiduautoga reisijatel palume tutvuda uute Tallinna Sadama D-terminali liiklusskeemidega, sest sõiduautode check-in ala asukoht on muutunud. Uued liiklusskeemid leiab nii Tallinki kodulehelt kui ka Tallinna Sadama kodulehelt. Jalgsireisijaid antud muudatus ei puuduta.
  • Uue liikluskorralduse esimestel nädalatel palume reisijatel varuda pisut rohkem aega check-in’i läbimiseks.
  • Palume reisijatel sadama ümbruses ning territooriumil liigeldes juhinduda suunavatest viitadest, radade märgistusest ning jälgida ekraanidele kuvatud infot!
  • Palume reisijatel check-in’i saabudes valmis panna vajalikud reisidokumendid.
  • Sõidukijuhtidel palume tagada sõiduki esi- ja taganumbri loetavus.

Kuidas uus liikluse juhtimise süsteem töötab?

Sisenedes sadamaalale tuvastatakse saabuvate sõidukite esi- ja taganumber ning mõõdetakse kõrgus/laius/pikkus.

Numbrituvastuselt ning mõõtesüsteemidelt saadud andmed edastatakse automaatselt sadama juhtimissüsteemi (mis saab broneeringu info Tallink Grupilt), mille alusel kontrollitakse broneeringu olemasolu ning vastavust ja kuvatakse sõidukijuhile tuvastusala lõpus asuvale ekraanile edasised juhised ja check-in kioski number, kuhu tuleb sõita.

Sõidukijuhtide informeerimiseks liiklemise ajal kasutatakse sadama territooriumil ekraane, mis jagavad väljumisega seotud infot ning suunavad sõidukeid eeltuvastusradadel check-in’i ja sealt edasi kogumisradadele.

Kui sõiduk läheneb eelnevalt suunatud check-in kioskile, tuvastatakse automaatselt veel kord sõiduki esinumber ning kontrollitakse vastavust broneeringuga. Vajalik info jõuab seeläbi check-in kioski töötajani enne, kui sõiduk kioskini ning väheneb infovahetusele kuluv aeg. Pärast pardakaartide üleandmist kuvatakse sõidukijuhile tema ees olevale ekraanile juhised sadama alale sõitmiseks ning avatakse nii kioski kui ka vastava raja tõkkepuu, kuhu tuleb sõita.

NB!  REISIJATEL TULEB JÄLGIDA KUVATUD RAJANUMBRIT JA KOHESELT SINNA  SÕITU ALUSTADA! ( vastasel juhul sulgub vastava raja tõkkepuu ja tõkestatakse pääs rajale).

Iga raja lõpus on ekraan, millele kuvatakse konkreetse laeva nimi ja väljumisaeg ning lisaks ka valgusfoor. Rohelise tule süttides tuleb alustada sõitu laevale.

Miks on uus lahendus vajalik ja kasulik?

Tallinki jaoks tähendab uus süsteem laevade kiireimat võimalikku laadimist, kuna aitab kiiremini ja lihtsamalt eelreastada sõidukid õigetele radadele, vastavalt ostetud sõiduki kategooriatele.  Reisijate jaoks tähendab uus süsteem lihtsamat ning mugavamat sadama külastamist ning lühemat ooteaega ning kuna autode tühikäigul ooteaeg on lühem, on ka keskkonnasaaste väiksem.

Veoautodele käivitus Targa Sadama süsteem D-terminalis juba varem, 11. aprillil.

 

Kommentaarid: