Reisihommik kutsub päikeselisse Mehhikosse

21.11.2019

Juba sel pühapäeval, 24. novembril kell 12 toimub Viru Keskuse Rahva Raamatus järjekordne reisihommik, mis viib meid värvilisse ja vastuolulisse Mehhikosse! Reisihommikul jagavad oma kogemusi Mehhikost julge ja peadpööritavalt ausa raamatu “Minu Mehhiko” autor Doris Kristina Raave ja korduvalt Mehhikos reisinud Estraveli müügidirektor Kaire Saadi. Reisijutte modereerib antropoloog, kirglik rändur, reisiromaani “Seitse maailma” ning filmi “Nõukogude hipid” autor Terje Toomistu.

Doris Kristina Raave tutvustab kaante vahele püütud “Minu Mehhikot” järgnevalt: “Lakkamatult saan sõnumeid, mis algavad küsimusega „Oled sa elus?“. Kui taas kord selge, et mind polegi vahepeal paljaks röövitud, orjaks müüdud ega organite turul värskeks kaubaks parseldatud, järgneb tavapärane „Kas tuled juba tagasi? Kas on juba kõrini?“. Mis mõttes?

Mehhikos on kultuure ja keeli ju rohkem kui terves Euroopas kokku. Siin saab nautida päikesetõusu paradiisirannal, varjuda seniidis paistva päikese eest vihmametsade lopsakusse ja jälgida viimaste päikesekiirte kadumist lumiste mäetippude taha. Igaks lõunasöögiks saab proovida midagi täiesti uut. Siinsete inimeste soojus, heatahtlikkus ja avatus pole mind lakanud üllatamast; tänu neile taipan viimaks kodu ja pere sügavamat tähendust.”

Reisihommiku moderaator Terje Toomistu leiab, et Mehhikos reisimine mõjub paratamatult kuidagi multidimensionaalselt: “Võid olla korraga siin ja praegu, nautides suurepärast toitu, päikest, loodust ja arhitektuuri, aga samas uitada meeleliselt kuskil maiade müsteeriumites, või miks mitte, 20. sajandi esimese poole kunstnike Frida Kahlo ja Diego Rivera revolutsioonilistes püüdlustes. Oma Mehhiko reisi kõrghetkedeks peangi nende kunstnike teoste ja seinamaalingute lähivaatlusi Mexico City’s. Olen alati imetlenud nende loomingut ja pidanud nende keerulisi omavahelisi kui ka poliitilisi suhteid kummaliselt kütkestavateks. Mitte et neid saaks tingimata hinnata skaalal hea-halb, aga midagi mõtlemapanevat ja intrigeerivat on nende dramaatilistes elulugudes kindlasti.”

Estraveli müügidirektor Kaire Saadi sõnab, et Mehhiko on suur ja eripalgeline ning kohati vastuoluline maa: “Mind on võlunud Mehhiko lopsakas loodus ja sõbralikud inimesed. Mehhikos on võimalik näha kuulsaid püramiide ja tunda rõõmu koloniaalstiilis majadest. Söök ja jook on seal samuti väga head.”

Cancun, Mehhiko

 

Estraveli statistika näitab, et keskmiselt ostetakse Mehhikoga seotud reisiteenused 92 päeva enne reisi. Populaarseimad kuud reisimiseks on oktoobrist märtsini ning populaarseimad linnad Cancun, Mexico City, Puerto Vallarta, Playa del Carmen, Tijuana, San José del Cabo ja León. Keskmine Mehhiko reisipaketi hind reisija kohta on 1150 €, lennupileti hind 610 € ning reisi kestvus umbes 11 päeva.

Estraveli, Rahva Raamatu ja Petrone Prindi korraldatud reisihommikud toimuvad kord kuus Viru keskuse Rahva Raamatu IV korrusel. Otseülekannet saab vaadata nii Rahva Raamatu, Petrone Prindi kui ka Estraveli Facebooki lehtedel ning hiljem ka järelvaatamises. Järgmine reisihommik toimub 28. detsembril ja viib Los Angelesse.