Kuhu reisida sügiskuudel?

29.08.2013
Svea Lillepalu

Üks peamisi küsimusi, mida me reisibüroos töötades kuuleme on: “Kuhu näiteks novembrikuus sõita tasuks?”. Mõned inimesed otsivad päikest, mõned lund ja mõned hoopis seiklusi. Selleks, et reisisellide elu natukene kergemaks teha ja võib-olla mõningaid ideeseemnekesi istutada, võtsime kokku sihtkohad, kuhu sügiskuudel reisida tasuks.

Selle suure ülesande juures olid meile abiks mitmed reisiajakirjad ja -portaalid, eriti üks meie lemmikuid Wanderlust. Aga kuhu siis sügiskuudel reisida tasuks?

SEPTEMBER

Nime poolest pigem oktoobrikuusse sobiv Oktoberfest on üks maailma suurimaid õllefestivale. Kuna festival saab alguse septembri viimasel nädalal, panime ta heaga just selle kuu alla. 2013. aastal toimub õllesõpradele kohustuslik kogunemine 21. septembrist 6. oktoobrini ja ei kusagil mujal kui ikka Saksamaal Münchenis.

München

München

Sügis on üks suur värvide virr-varr. Puudel olevad lehed hakkavad vaikselt kolla-puna-pruuniks muutuma ja kaugel ei ole ka aeg, kui nad sealt hoopiski alla kukuvad. Üks parimatest paikadest, kus looduse värvidemängu vaadata on Madeira saar. Mitmekesise taimeriigi poolest tuntud saar on rohenäppude lemmik reisisihtkohaks just kevadel ja sügisel.

Madeira

Madeira

Maailma romantiliseim koht on vaieldamatult Santorini saar Kreekas. Valged siniste katustega majakesed, imekaunis päikeseloojang ja meelierutav Kreeka köök ei saa küll kedagi külmaks jätta. Saar on väga populaarne ka abiellujate seas. Estravel on tänavu juba mitmel paaril abiks olnud nende Santorini pulma korraldamisel. Septembris tasuks saart külastada seetõttu, et ilmad on veel mõnusad ja kuna käes on kooliaeg, siis ei ole saarel enam nii suuri masse.

Santorini

Santorini

Galway linn Iirimaal on septembrikuus ühe väga kalase festivali toimumiskohaks. Nimelt toimub linnas iga-aastane Austri- ja mereannifestival. Peale hõrgutiste nautimise saab näha festivali avaparaadi, austriavamise maailmameistrivõistluseid, kuulata iiri muusikat ja õppida proffide käe all mereandidest toidu valmistamist.

Veel mõned paigad, kuhu septembrikuus sõita võiks:

  • Botswana
  • Malta
  • Borneo
  • Brasiilia
  • India
  • Sri Lanka

OKTOOBER

Oktoobrikuu on ideaalne aeg minna Itaaliasse, et osaleda iga-aastasel trühvlijahil. Maailma kalleima seene otsinguil aitavad inimesi tavapäraselt ka spetsiaalselt väljakoolitatud koerad. Lisaks otsimisele saab pea igas restoranis ka mõnda trühvlirooga proovida. Oktoobrikuu sobib veel ideaalselt ka ühe nädalase villapuhkuse veetmiseks.

Kui Sinu veres on ka tugev doos seiklusjanu, siis oktoobrikuus peaksid Sa ette võtma reisi Nepaali või Uus-Meremaale. Just nendes paikades on algamas uus raftingu hooaeg. Mõlemast sihtkohast leiab suure arvu jõgesid, millel oma oskused proovile panna.

Rafting

Rafting

Colombiast Venezuelasse suubuv Catatumbo jõgi on tunnistajaks ühele järjekindlaimale ja võimsaimale loodusnähtusele maailmas. Pea igal õhtul kattub taevalaotus kõrgete äikesepilvedega ja lahti läheb omapärane valgusshow. Ühes tunnis lööb äikest umbes 280 korda ja seda pea 10 tundi järjest. Tegemist on omapärase pilvelt pilvele kanduva äikesega.

Veel mõned paigad, kuhu oktoobrikuus sõita võiks:

  • Lõuna-Hiina
  • Austraalia
  • Kanaari saared
  • Argentiina
  • Araabia Ühendemiraadid
  • Mauritius

NOVEMBER

Kuna elu on festival, siis leiab igast kuust mõne huvitava festivali või pidustuse ja novembris toimub üks näiteks Mehhikos. Sombreerode ja tekiila maal tähistatakse kuu esimestel päevadel Surnute päeva ehk Dia de Muertost. Selleks puhuks ehitatakse suurel arvul altareid, mille peamisteks eheteks on suhkrust tehtud pealuud. Just sellest traditsioonist on pärit ka Catrina nukk ehk luukere, kellel on seljas Euroopa kõrgklassi riietus ja suur kaabu. Tegelikult on taolise nuku loojaks Mehhiko illustraator Jose Guadalupe Posada.

Dia de Muertos

Dia de Muertos

Loodushuvilistel on sügise viimastel kuudel asja Põhja-Norrasse, eriti Tysfjordi. Just sinna kogunevad igal aastal sajad mõõkvaalad, et oma kõhud heeringast täis süüa. Kõige julgematele looduse sõpradele pakutakse võimalust nende suurte vee-elukate keskel snorgeldada. Tysfjordist korraldatakse ka erinevaid vaalavaatluseid, mis huvilisi suurtemate vete peale viivad. Sügis on vaalavaatluseks ideaalne aeg, sest just siis mööduvad oma iga-aastase rände raames Norra rannikust tuhanded vaalad.

Kui jutt juba külmema kliima peale läks, siis tasub mainida ka otsejoones teisel pool maakera algavat Antarktika kruiiside hooaega. Maailma lõunapoolseim linn Ushuaia täitub igal hilissügisel tuhandete ekspeditsioonile suunduvate turistidega. Taolisi laevareise pakuvad mitmed erinevad kruiisifirmad, kuid ühed meie lemmikumad on G Adventuresi pakutavad kruiisid. Nendel reisid

Antarktika kruiis

Antarktika kruiis

el on laeval alati kaasas ka loodusteadlased, kes merepäevadel huvitavaid loenguid peava. Nagu kooli loodusõpetuse tund!

 

Veel mõned paigad, kuhu novembrikuus sõita võiks:

  • Vietnam
  • Bahama
  • Zimbabwe
  • Tai
  • Maroko

 

Peale sügist tuleb nagu kord ja kohus talv. Hoia kindlasti meie blogil silma peal, sest varsti saad lugeda ka meie soovitusi talvisteks reisideks. Mis muud, kui kohvreid pakkima ja maailma avastama!

Kommentaarid:

  1. Kylli

    Juba novembri algusest pole vahemeremaades midagi teha ja ka Kanaaridel on dets-aprill ilm ebastabiilne ja liiga jahe rannapuhkuseks. Parim aeg Taisse on dets-märts. Puhtalt oma kogemustest!

  2. Mart

    Ärge soovitage sõita Marokosse. Olin seal eelmise aasta oktoobris ja kogu puhkuse aja oli ilm pilves ning 3 päeva sadas vihma. November võib olla veel hullem!