TOP 5 reisikogemust – Riina Kõllo meenutused ja pildid

29.10.2020
Estraveli Pärnu büroo vanemreisikonsultant Riina Kõllo

Estraveli Pärnu büroo vanemreisikonsultant Riina Kõllo jagab oma TOP 5 reisikogemust. Loe reisimälestusi ja vaata pilte.

Riina: “Sattusin reisibüroosse tööle täiesti juhuslikult üle 20 aasta tagasi .
Olin täiesti ajupestud ja NL piirivälise reisipisikuta Nõukogude Liidu noorkodanik. Unistasin reismisest küll, aga see tundus nii kättesaamatu teema. Täna, olles kordi piiritaguseid elamusi nautinud, tean täpselt, millest praegusel veidral ajal puudust tunnen. Unistustes olen selle viimase poolaasta jooksul ära käinud vähemalt TOP 50-s sihtkohas.
Rõõmu teeb see, et tegelikult ei pea enam vaid unistama. Reisimine on taas võimalik! Jah, selleks tuleb küll veidi rohkem vaeva näha ja kõikvõimalikke nõudeid täita, aga olgem positiivsed. Vähemalt pikalt ette aetavast viisakohustusest oleme enamjaolt vabad!”

TOP 5 sihtkohad:

1) Küpros
2) Amsterdam
3) Veneetsia
4) Singapur
5) Mauritius

Tänast TOP 5 alustan Küprosest. Saarest, kuhu me kõik ka praegusel hetkel üsna mugavalt reisikorraldaja pakettreisiga või liinilennuga pääseme.

1) KÜPROS

Küpros on kohe kindlasti oma mitmekülgse ajaloo, omapärase mitme kultuuri segu (k.a muusika, kunst, söök-jook), lummava looduse, sooja kliima, ilusate randade, soojade ja külalislahkete inimeste tõttu vägagi avastamist-külastamist väärt.
Küprose saare üks suurim sissetulekute allikas on turism. Püütakse anda kõik, et külalised end seal hästi tunneksid ja seda ikka aastaringselt ning igas olukorras. Näiteks talvel, turismi madalamal perioodil, korraldatakse tasuta vabaõhu rahvakultuuri programme. Toimuvad rahvatantsu, -laulu ja -kultuuri emotsionaalsed ja haaravad etendused. Oodatud on kõik. Rannaturistid, agroturistild, ajaloo-, arhitektuuri- ja kunstinautlejad, safarihuvilised, tennise- ja golfimängijad, toidugurmaanid, käsitöölised, jooga harrastajad ning veinisõbrad.

 

AMSTERDAM

Viimane isiklik reisikogemus oli vahetult enne koroonaga seotud suuremat piirangute kehtestamist Amsterdami, käesoleva aasta märtsis. Ajastus sattus kogemata ja õnneks selline, et reisi viimaselgi päeval olid veel muuseumid ja avalikud kohad kõik vabalt külastatavad. Imeline linn kiire elutempoga inimese nn citybreak-i jaoks. Kuna tegemist ülimalt mitmekülgse ja vabameelse linnaga, siis lahkud sealt niikuinii tundega, et väga palju jäi nägemata-tegemata ja et pean kindlasti peagi tagasi tulema.
Külastatud sai Van Goghi muuseum, Anne Franki majamuuseum, Vondelpark, lilleturg, vanalinn. Shopatud ja jalutatud kanalite ääres, sõidetud kanalitel, maitstud kohalike kodukokkade rahvustoidud. Amsterdami turismiinfo ja kohalik ühistransport on nii mugavalt kättesaadav-kasutatav, et ise kõige pakutava kogemiseks peaksid lihtsalt ühe nädalalõpu vabaks planeerima ja ära käima.

 

3) VENEETSIA

Reisides juhtub nii mõndagi. Supervahva on ennast uutes olukordades avastada ja nendest lõppkokkuvõttes edukalt läbi tulla.
Kujutan ette, kuidas ma kunagi vanas eas kiiktoolis neid juhtumisi muheledes meenutan.
Näiteks reis Veneetsiasse oli planeeritud paaripäevasena. Sellest paarist päevast sai võetud kõik. Külastatud-vaadatud kanalid, kitsad tänavad, arvutud keskväljakud majade-kanalite vahel, Doodzide palee, San Marco väljak jne. Lisaks minutitega kihutatud läbi nahapoed, et ikka ülihea kvaliteediga kott reisilt kaasa osta. Äralennu hommikul lennujaama saabudes selgus aga tõsiasi, et Islandi vulkaan otsustas tuhapilved lennuliiklust segama sülitada. Lennud jäeti ära. Selle ajaga kui saime aru, mis mastaapides probleem on, oli juba hilja. Rongipiletid, bussipiletid, rendiautod olid välja müüdud. Internetiühendus ülekoormusest praktiliselt puudus. Hotellide hinnad tõusid ületäituvuse laines kordades…
Ja nii tekkis meil palju päevi Veneetsiaga tutvumiseks. Sedapuhku tempota ja põhjalikult.

Et lugeja ei arvaks, et me seal hätta jäime, siis seda küll mitte. Saime koju päevi hiljem Leedust järele saadetud bussiga. Otseliin Veneetsia-Pärnu-Tallinn. Kes soovib, saab tolle hetke seisust täpsemalt lugeda meedias avaldatud kirjutisest.

Veneetsia rajati 1500 aastat tagasi ja ta koosneb 117 erinevast saarest, mis on omavahel ühendatud 150 kanaliga ja ca 400 sillaga. Veneetsias on tavapärane, et vähemalt kaks korda aastas –varakevadel ja sügisel – on linn üleujutatud ja San Marco väljakul saab põlvini vees ringi tatsuda. Paljud majad on tänu veetaseme tõusmisele sattunud olukorda, kus maja elanikud on pidanud oma majade esimestest korrustest välja kolima, sest maja kunagised sissepääsud ja pool esimesest korrusest on vee all. Enne reisi võrdus Veneetsia minu jaoks kanalite-gondlite ja vaiadel kanaliäärsete majadega. Mingil eluetapil oli lausa mu üheks unistuseks gondliga sõitmine Veneetsias. Ikka selle turistikaga, millel laulev eririietuses noormees laulmas…
Ka kohapeal tundus see romantiline, aga veendusin, et kanalites soojaga tekkiv lõhn võib romantika tappa. Ühesõnaga. Vali selleks õige aeg ja ära unusta õiget inimest gondlisõiduks kaasa võtmast! Minu romantika kukkus läbi.
Järelikult tuleb kunagi tagasi sinna minna. Ja minna nii, et valida hooajaväline ning turistidevaesem (aastas külastab Veneetsiat headel aegadel ligi 2 miljonit turisti) varakevad või hilissügis.
Kindlasti soovitan ühel päeval ülivara ärgata ja käia kohalikul kalaturul. Vaatamisväärsus kindla peale! Ülejäänud päev veeda Murano saarel ja vaata kas õnnestub lahti muukida kunstnike sajandite pikkune Murano nii erilise klaasi saladus.

 

4) SINGAPUR

Minu elu esimene kaugem reis toimus Singapuri.
Käisin aastaid tagasi Singapuris. Novembris. Sel ajal algas Eestis jõuluhullus detsembris. Peale kohaliku aja järgi öist saabumist läksin unetuna uut avastama. Esimese vau-efekti sain kohe sealse kilomeetrite pikkuse Orchard road´i alguses. Kõik need öised kilomeetrid olid valgustatud üliuhkete jõulukaunistustega. Selline hiilgus ja uhkus ja jõulumuusika ja meeletu elu täis rahvavool….novembris… Isegi sealses soojas kliimas oli see kõik nii ehe jõul….

Singapuri näol on tegemist ideaalselt transiidina paaripäevaseks peatuseks sobiva kompaktse linnaga. Kõik on käe-jala juures, ühistransport (metroo- ja bussiliiklus) väga mugavalt korraldatud. Uued, uhked tornmajad kerkivad pidevalt. Kõrgeim neist üle 70-korruseline. Singapuris on hiiglaslikud kaubanduskeskused, üks uhkem kui teine, mis loovad shoppajate jaoks tõelise paradiisi. Huvitav fakt on see, et väidetavalt uppumisohus olevale Veneetsiale vastupidiselt kasvab Singapuri pindala maa kuivenemise/kuivendamise tõttu keskmiselt 4 km2 aastas. Singapur (sanskriti sõnast “Lõvilinn”) asub 63-l saarel Kagu-Aasias, suurust 693 km2. Väga valdav enamus riigist asub madalamal kui 15 meetrit merepinnast, kuid kõrgeim punkt on siiski merepinnast 164 meetri kõrgusel. Elanikke on seal ca 4,5 miljonit!

Mida Singapuris lisaks shoppamisele paari päevaga peale hakata?
Kuna ajavahe tõttu on su elurütm niikuinii veidi sassis, siis külasta öösel loomaaeda! Saad osaks sealsest öösafarist ja uhkest tuleneelajate show`st. Jaluta Hiinalinnas.
Orhideede parki pääsed päevasel ajal. Õhtupoolsel/õhtusel ajal naudi Marina Bay Sands hotelli hingematva vaatega katusebaaris mõni karastav jook. Külasta kindlasti ka Sentosa saart ja seal asuvat veemaailma.
Tutvu Singapuri köögiga! Suure osa toiduvalikust moodustavad mereannid. Toitu on seal igale maitsele McDonaldist vürtsiste Aasia toitudeni. Maitseelamused on Singapuris garanteeritud. Kokku on segatud sinna aja jooksul elama sattunud hiinlaste, malaisialaste, indialaste köögile iseloomulikud vürtsikad maitsed, samuti on mõjutusi kaasaegsest Euroopast. Singapuri tunnusroaks on tšillikrabi.
Kõige selle juures käitu korralikult, sest Singapur on tuhande keelu maa. Reaalsete ning karmide karistustega! Positiivne. Just seetõttu on seal ülimalt turvaline!

 

5) MAURITIUS

Kui oleks olnud võimalus, oleks ühendanud Mauritiuse reisi Reunioni saare külastamisega, aga õnneks või õnnetuseks siiski ei pidanud seda nädalat kahe saare vahel jagama.
Maapealne paradiis, mille järgi on M. Twaini sõnul loodud taevas….kes meist ei tahaks seda oma silmaga näha?
Mauritiusele tasub kindlasti minna juba seepärast, et see fantastiline Saaremaa suurune saar asub meiega ühes ajavööndis. Kui sul aega vaid nädal puhkuseks, siis ajavahega kohanemisele sa oma väheseid päevi kulutama ei pea.
Eredaim mälestus Mauritiuselt on tagantjärele vaadates kollaaž piltilusast rannast, veest, miljondollari vaadetest, suhkrusoo istandustest ja imelahkest vastuvõtust.
Mauritiuse kliima on mõnusalt troopiline, aasta keskmine õhutemperatuur on 22–30 °C ja vesi 22–27 °C. Mauriitslased ise ütlevad, et neil on ainult kaks aastaaega – suvi (novembrist aprillini, õhk 23–33 °C) ja talv (maist oktoobrini, õhk 17–23 °C). Parim aeg saare külastamiseks on oktoobrist aprillini. Kuigi detsembri keskpaigast kuni veebruari lõpuni võib esineda troopilisi tsükloneid, pole kohalike väitel viimased paar aastat neid ette tulnud. Nii et tegelikult sinna võib sõita aasta läbi. Tuleb valida lihtsalt saare õige osa peatuspaigaks.
Seal on suurepärased tingimused surfamiseks, golfi mängimiseks. Ma ei mäleta enam, millisel golfiväljakul ise esimesi lööke harjutasin. Aga vahet ei ole, sest nende aastatega on selle koha muru kindlasti minujärgselt juba taastatud.
Sind ootab geoloogiline anomaalia Seven Coloured Earths.
La Vanille loodusparki tasub kindlasti külastada ja selleks kindlasti ikka pool päeva varuda. Sind ootavad muu hulgas krokodillid, kilpkonnad, ahvid, liblikakogu.
Ja kui reisil mõni jahedam või tuulisem õhtu või lihtsalt soovid korraks aja maha võtta, siis muuda olemine mõnusaks kohaliku rummiga!

 

Kui reisijutte lugedes tekkis reisisoov, siis kirjuta meile estravel@estravel.ee või helista 6266 266 ja paneme paika sinu järgmise unistuste reisi!

 

Kommentaarid: