5 reisiküsimust: Jaanika Merilo

28.04.2020
Traveller

“Soovitan alati käia seal, kus käivad kohalikud. Nii saad palju parema tunnetuse just selle koha eripärast,” ütleb Eesti ja Ukraina majandus- ja ühiskonnategelane Jaanika Merilo.

Jaanika Merilo. Foto: erakogu

 

1) Miks sa reisid?

Uudishimu on alati olnud osa minust. Reisimine tähendab minu jaoks nii uusi kui ka vanu kohti, mis arenevad ajas. Peaaegu sama tore kui avastada uusi paiku on käia pikema aja tagant vanades ning võrrelda, kuidas aeg ja ajastu muudavad linna.
Reisimine on osa minu elust juba lapsepõlvest alates: elasin Tartus, kuid oma suved veetsin Ukrainas ja talvevaheajad Peterburis.

2) Kuhu soovitad minna?
Väga soovitan avastada Ukrainat – erinevat Ukrainat. Ma arvan, et näiteks Lviv ja Harkov ületavad kõiki ootusi ning suvine Kiiev on alati imeilus.
Olen e-riigi teemadel juba palju aastaid koostööd teinud Lviviga – armusin kohe, kui esimest korda sinna sattusin.
Elul on aga imelikud keerdkäigud ja nüüd töötab ka mu ema Lvivi ülikoolis. Kui ta kandideeris stipendiumile, lubasin talle, et see on linn, mis ei saa mitte meeldida. Nüüd tundub, et Lviv on talle juba teine ja tõeliselt armastatud kodu, kus ta pidevalt seikleb ringi. Isegi pool aastat pärast pidevaid avastusretki leiab veel uusi ja põnevaid kohti.
Perega käime aga oma iga-aastasel puhkusel Harkivis. Kui Lviv on keskaegne Austria-Ungari arhitektuuriga linn, siis Harkiv on uhke tsaariaegne “teine pealinn” ilusate kirikute ja suurte väljakutega. Ootamatu ja kihvt linn nii lastele kui ka paaridele väikeseks romantiliseks city hop’iks. Peatuda võib näiteks Superior Golf & Spa Resortis linna lähedal ning jalutada õhtul ligi keskööni lahti olevas suures ja ilusas Gorki pargis.

3) Milline on olnud su elu põnevaim seiklus?
Kindlasti elamine IT-buumi viimastel kuudel USAs Silicon Valleys, kus oli võimalus näha ühe ajastu kiiret lõppu, ning külastada Silicon Valley IT-keskusi kümme aastat hiljem ning kogeda, kui palju suhtumine muutunud on.

4) Kuhu järgmiseks?
Just olin Dubais ja Abu Dhabis – ma polnud seal veel käinud. Nüüd tahaks aga minna natuke pikemaks ajaks Jaapanisse. Praegu on lootus, et tänu oma IT-tööle õnnestub sinna lähiaastal ka jõuda. Tegelikult on mu unistus lihtsalt võtta aeg mõneks ajaks maha ja kirjutada lõpuni kaks raamatut, mida olen juba ammu teha lubanud. Üks raamat on “Minu Ukraina”, teine on mulle väga tähtis ajastu lugu.
Kirjutamiseks tahaksin sulguda mõneks ajaks just Jaapanisse või hoopis Hispaania või Itaalia väikelinna, kus on mere ääres väikesed kalarestoranid, siestad ja fiestad ja väikesed kirikud ning hea vein. Töö tõttu jääb see lähiaastal pigem unistuseks, aga olen kindel, et see juhtub paari aasta jooksul.
Pragu on lisaks Ukrainale üks põhilistest reisisihtidest London. Seal on uskumatu võimalus teha üht projekti koostöös maailma kõige lahedamate arhitektidega Zaha Hadid Architectsis.

5) Reisitarkus nr 1.
Soovitan alati käia seal, kus käivad kohalikud. Kui aega on vaid paar päeva, siis on parem hingata samade paikade õhku mis kohalikud. Nii saad palju parema tunnetuse just selle koha eripärast ja siis ei ole enam tegu lihtsalt ühe arhitektuuriobjektiga.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2020. aasta kevadsuvises numbris.

LOE KA: Wizz Air avab kaks uut lennuliini

Kommentaarid: