Reisikiri: aeglane ja päikeseline Sansibar

22.05.2020
Carina ja Ando Kiidron

“Sansibar on tõesti mõnus koht, kus lihtsalt puhata, päikest ja palme nautida ning raamatut lugeda,” ütleb mullusel reisivideote konkursil parimate hulka jõudnud Ando Kiidron.

Külastasime Sansibari 2019. aasta novembri lõpus, et veeta üks mõnus ranna- ja päikesepuhkus. Kuna see oli meie esimene sihtkoht pärast pulmi, sai sellest ka meie mesinädalate reis.

Sansibar on igati super koht rahulikuks puhkuseks nii paari kui ka perena; kohale jõuab paari lennuga ja päike särab aastaringselt. Elu kulgeb rahulikus rütmis. Aeglaselt ehk nagu kohalikud ise suahiili keeles ütlevad: “Pole pole.”.

Turistide poolt avastamata

Sansibar on täna veel masside poolt pigem avastamata koht. Võid jalutada mööda pikki, justkui lõputuid valge liivaga randu, ilma et eriti teisi turiste kohtaks. Küll aga leiavad sind ruttu ülesse kohalikud, kes on väga agarad suhtlema ning püüavad hea meelega sulle midagi maha müüa. Sellest hoolimata on tegemist väga sõbralike ja abivalmite inimestega.

Ööbimine ja tegevused

Kui tavapäraselt liigume oma reisidel palju ringi, kasutame ööbimiseks Airbnb-d ja einestame erinevates kohvikutes ja restoranides, siis Sansibaril soovitaksime hoopiski võtta paketi, kus on sees vähemasti hommiku- ja õhtusöök. Olenevalt ööbimiskohast ei pruugi läheduses olla palju restorane ning toitude hinnad hotellis eraldi juurde ostes on pigem kallid.
Erinevalt Aasiast või Euroopast ei hakanud meile silma ka toidupoode, kust oleks saanud ise meelepärast kaasa osta.
Hotellivalikul ei tasu alahinnata ka basseini olulisust, kuna Sansibari rannikul on ööpäevane tõus ja mõõn erakordselt suur.

Sansibar on tõesti mõnus koht, kus lihtsalt puhata, päikest ja palme nautida ning raamatut lugeda. Liigselt palju aktiivseid tegevusi, nagu näiteks matkaradu ja atraktsioone seal pole, küll aga saab käia snorgeldamas ja sukeldumas, külastada ümberkaudseid saari ning püüda kala või tutvuda kuulsate vürtsikasvandustega.
Kuna Sansibarilt ei leia lõvisid, kaelkirjakuid ega elevante, siis võimaluse ja huvi korral saab päevaks või paariks maismaale safarile minna. See on unustamatu kogemus.
Kui soovida saarel rohkem ringi liikuda, oleks mõistlik rentida auto koos autojuhiga, sest rollerirent pole nii lihtne ja odav kui Aasias. Liiklus, teeolud ja politsei (ning korruptsioon) on omaette pikem jutt.

Vastuolude saar

Sansibar on kindlasti ka vastuolude saar. Kui paar sammu uhketest hotellidest ja randadest eemale astuda, on võimalik näha ja kogeda tõelist Aafrika külaelu, mis meile võib tunduda kohati nukker. Kohalikud paistavad samas õnnelikud ja rahulolevad, kuigi nende lastel on mängimiseks ainult kivid ja puuoksad ning elatakse väga lihtsates ilma põrandata ja palmiokstest katustega majakestes. Turiste nähes jooksevad lapsed tihti nende poole ja kätt välja sirutades karjuvad: “Give me money!” (“Anna mulle raha!”). Seda me muidugi ei soovita. Pigem ehk mõni komm või võtta reisile kaasa värviraamatuid ja pliiatseid, mida siis lastele jagada.

Kuhu järgmisena?

Meile meeldivad sooja kliimaga sihtkohad. Sansibaril ja Seišellidel on meil nüüd käidud. Järgmisena sooviksime jõuda ka Maldiiviidele või veelgi kaugemale – näiteks Polüneesia saartele.
Suviti naudime enamasti aga Euroopas reisimist ja kui koroonaaegsed reisipiirangud leevenevad, tahaksime taaskord külastada oma suurt lemmikut Hispaaniat ja sealset Formentera saart.

Ando ja Carina reisivideo Sansibarilt:

Fotod: erakogu

 

Kommentaarid: