Ärireisid ületavad uue ülemaailmse raporti järgi 2024. aastal pandeemiaeelse taseme

16.08.2023
Estravel

Kui maailm COVID-19 pandeemiast väljus, taastusid puhkusereisid palju kiiremini kui ärireisid. Värske raport näitab nüüd ka ärireiside kiiret ülemaailmset kasvu.

Kuna kaugtööst ja videokõnedest sai ühtäkki normaalsus, siis paljud ettevõtted kõhklesid, kas lähetada oma töötajaid välismaale ka siis kui see ei olnud absoluutselt hädavajalik. Seetõttu langes 2020. ja 2021. aastal ärireiside maht maailmas märkimisväärselt. 2022. aastal hakkasid ärireisid aga järk-järgult taastuma ületades tänaseks eelmisel aastal prognoositud numbreid.

Global Business Travel Associationi (GBTA) uus aruanne näitab, et ärireisidele tehtud kulutused kogu maailmas taastuvad oodatust kiiremini ning võivad 2024. aastal 1,4 triljoni dollariga ületada pandeemiaeelse taseme. Stabiilselt kasvavates majandustingimustes võivad 2027. aastaks ärireisidele tehtud kulutused ulatuda ligi 1,8 triljoni dollarini aastas, mis on praeguste prognooside kohaselt kaks aastat kiiremini, kui varem ennustati.

GBTA aruande üksikasjad näitavad:

  • Kulutused ärireisidele kogu maailmas kasvasid 2022. aastal eelneva aastaga võrreldes 47 protsenti, ulatudes enam kui 1 triljoni dollarini.
  • 2023. aastal eeldatakse, et kulutused sektoris kasvavad täiendavalt 32 protsenti.
  • 82 protsenti GBTA küsitlusele vastanutest ütles, et ärireisid on nende ärieesmärkide saavutamiseks olnud väga kasulikud või mõõdukalt kasulikud.
  • Piirkondade lõikes oli Lääne-Euroopa 2022. aastal ärireiside taastumise poolest kõige kiiremini kasvav piirkond, suurim mahajääja oli Hiina majanduse hilinenud taasavamise tõttu Aasia Vaikse ookeani piirkond. Samas eeldatakse Hiina ärireiside taastumist 2023. aasta lõpuks.

Ärireiside kasvu vaadates on endiselt mitmeid väljakutseid, sealhulgas sõda Ukrainas ja püsiv inflatsioon teatud piirkondades.

Ärireiside rikastamine puhkuse ja vaba ajaga

62 protsenti küsitletud ärireisijatest ütles, et nad kombineerivad varasemast palju sagedamini äri- ja isiklikke reise. Sellist reisimisviisi nimetatakse sagedasti workation’iks või bleisure’iks. Seejuures lisavad 42 protsenti inimestest oma ärireisidele täiendavaid vaba aja veetmise päevi. Kuni 79 protsenti nendest reisijatest peatub oma reisi nii äri- ja puhkuseperioodil samas majutuskohas.

Ärireisijate kulutused jagunevad aruande järgi selliselt:

  • Lennureisid moodustasid 2022. aasta ärireiside kulutustest 183 miljardit dollarit (18%).
  • Majutuskulud ulatusid 395 miljardi dollarini (38%).
  • Toitlustuskulutused ulatusid 191 miljardi dollarini (19%).
  • Maismaatransport läks kokku maksma 138 miljardit dollarit (13%).
  • Muude reisikulude katteks läks 121 miljardit dollarit.

Ärireisijad kogu maailmas hindavad oma kulutusi keskmiselt 1018 dollarini inimese/reisi kohta.

Allikas: gbta.org

 

 

Kommentaarid: