Autotripp – 4000 kilomeetrit Ameerikat

04.05.2020
Tekst ja fotod: Maris Talve, Estraveli turundusspetsialist, ja Kert Ülenõmm, video- ja fotograaf

Elukaaslased Maris ja Kert kimasid 11 päeva matkaautoga 4000kilomeetrisel marsruudil – kas sellest sai põrgukatsumus või elureis? Noored jagavad muljeid otse asfaldilt.

Oleme koos seigelnud New Yorgi linnadžunglis, nautinud Gran Canaria muretut rannaelu, roninud Guatemalas vulkaani otsa ja hoidnud hinge kinni käänulistel mägiteedel. Iga kord, kui reisiplaane teeme, tahame kogeda midagi uut, mistõttu tundus matkaautoga USA läänerannikut avastada põnev väljakutse.
Meie USA reis kestis kokku 17 päeva koos lendudega läbi Kopenhaageni. 11 päevaks rentisime matkaauto, millega võtsime ette ligi 4000kilomeetrise reisi mööda USA läänerannikut San Franciscost Seattle’isse ja tagasi. Otsustasime matkaauto kasuks, et majutuse pealt kokku hoida, kuna läänerannikul on ööbimise hinnad üsna krõbedad. Reisi eesmärk oli suurlinnade saginast eemale saada ja USA metsikus looduses mõtteid tuulutada.


Pilt: Maris ja Kert Oregoni ürgset loodust nautimas

Päev San Franciscos

San Franciscoga seostuvad paljudel hipid, kitsad, käänulised ja maalilised linnatänavad, kullapalavik, Alcatraz, Silicon Valley ja idufirmad ning kuulus Golden Gate’i sild, mida seriaalist „Lastega kodus“ lapsena näha sai. Siin asuvad mitmete tehnoloogiahiiglaste peakontorid, näiteks Apple’i, Google’i ja Facebooki oma.
Elu on San Franciscos väga kulukas. Silicon Valley piirkond on elamiskulude poolest üks kallimaid USAs. Linn on juba praegu nii tihedalt asustatud, et uusi eluasemeid polegi kuskile juurde ehitada, seevastu luuakse töökohti pidevalt juurde. See on tekitanud olukorra, kus kinnisvarahinnad on tõusnud lakke.
Proovisime ühte päeva mahutada San Francisco põhilised vaatamisväärsused. Jalutasime kuulsal Pier 39 rannapromenaadil, kus on palju mitmesuguseid söögikohti ja suveniiripoekesi. Promenaadil asub ka Fishermans Wharf, kus saab vaadelda päikese käes peesitavaid merilõvisid. Kulgesime kuulsa Golden Gate’i sillani ja tegime kohustuslikud turistipildid.
Käisime uudistamas ka Chinatowni, mis on Põhja-Ameerika vanim ja suurim hiinlaste asum. Chinatown koosneb 24 kvartalist ja loetakse üheks San Francisco vaesemaks piirkonnaks.
Külastasime ka Alcatrazi, mis on olnud sõjaväekindlus ja hiljem kõige turvalisem vangla maailmas, kuhu toodi kõige ohtlikumad kurjategijad Ameerikas. Nüüdseks on vangla suletud ja saareke osa rahvuspargist. Vanglasse korraldatakse iga päev mitmeid ekskursioone.
Saarel saab valida, kas vaatad omal käel ringi või võtad audiotuuri, mis on väga sisukas ja tõetruu – juttude sisse on pikitud endiste vangide kommentaare, vanglahelisid jms. Kogu reis saarele koos ekskursiooniga võtab kokku umbes kolm tundi ja maksab 40 dollarit inimese kohta.


Pilt: Ikooniline Golden Gate´i sild – taustal paistab San Francisco kesklinn ja ka Alcatrazi vanglasaar

Pilt: San Francisco kesklinn ja linna üks sümboleid – Transamerica Püramiid

Pilt: Kurikuulus Alcatrazi vanglasaar, mis on nüüdseks rahvuspark


Pilt: Alcatrazi üksikkong koos kõikide mugavustega

Matkaauto või vagunelamu

Järgmisel päeval võtsime seltsiliseks truu matkaauto nimega Cletus. Matkaauto rentisime firmast Escape Campervans.
Võimalik on valida eri autotüüpide ja pakettide vahel. Kes planeerivad rohkem sõita, neile sobib pakett, kuhu on sisse arvestatud rohkem kilomeetreid, või n-ö piiramatu pakett. Kuna meil oli marsruut laias laastus ette teada, valisime paketi, kus päeva kohta on arvestatud 322 km.
Kui peaks juhtuma, et sõidad kokkuvõttes siiski rohkem, saad hiljem selle eest juurde maksta. Võrreldes Eestiga on kütus USAs tunduvalt soodsam.
Meie otsustasime kõige väiksema mudeli ehk Mavericksi tüüpi matkaauto kasuks, kuhu mahub isegi viis inimest. Nüüdseks on valikusse lisandunud ka väiksem mudel Santa Cruz, mis on veidi kompaktsem ja soodsam ning kahekesi reisides ideaalne.
Mavericksi matkaautol on suure RV ehk vagunelamu ees mitu eelist. Esiteks on Mavericksi tüüpi matkaautoga lihtsam liigelda. Teiseks saab kämpingutes võtta telgikoha, mis on tunduvalt odavam. RV puhul on oluline ligipääs elektrile, mis suurendab tunduvalt hinda ja paneb omad piirangud ööbimiskohtade valikule, kuna on palju platse, kus RV-kohta ei olegi. Kolmandaks ei pea muretsema heitveepaagi tühjendamise pärast, kuna autol pole WCd. Tualeti puudumine ei ole suur probleem, kuna USAs on palju tasuta teeäärseid puhkealasid, kus on lubatud ööbida.
Meie matkaautos oli olemas kõik eluks vajalik – pliit, propaan, kraanikauss, külmik, potid, pannid, tassid, voodilinad, matkatoolid jms. Kuna paketid võivad olenevalt hooajast muutuda, tasub enne rentimist uurida, mis sellesse kuulub ja mille eest tuleb juurde maksta. Meie reis jäi märtsikuusse ehk veel napilt suvehooaja-eelsesse aega, seetõttu saime mõned lisad kauba peale. Suvel võivad näiteks voodilinad juba eraldi raha eest olla. Eri lisasid on veel – näiteks katusetelk, piknikulaud, GPS jms.


Pilt: Matkaautos on olemas kõik eluks vajalik

Pilt: Hommikune ärkamine ja päevaks valmistumine

Pilt: Väga hubane magamistuba, millega harjus üllatavalt kiiresti

San Franciscost Seattle’isse

San Franciscost Seattle’isse jõudsime mööda käänulist ja maalilist rannikut umbes viie päevaga, mille jooksul külastasime Oregoni rannikut ja Washingtoni osariigis asuvat Olympic National Parki. Tee peale jäi ka rohkelt teisi väiksemaid looduskauneid kohti.
Külasta kindlasti Muir Woodsi rahvusparki. Muir Woods on üks väike osa veel alles jäänud ürgmetsadest USA läänerannikul, kus kasvavad mammutpuud ehk hiidsekvoiad. Kõrgeim puu pargis on 79meetrine. Pargis on äratuntavalt värske hapnikurohke õhk.
Üks autos elamise eeliseid on see, et saad rohkem loodusega üheks. Kui muidu paged vihma eest hotellituppa või kohvikusse, siis keset metsikut loodust ei jää muud üle kui soojad riided selga panna ja vihmasabinat nautida. California lääneranniku avastamine vihmase ilmaga annab eriti hästi edasi looduse suurejoonelisust ja võimsust – massiivsed kaljunukid vahuste laineharjade vahel, hiiglaslikud puudealleed ja käänulised teed.
Mõnus oli autoga pikki vahemaid läbida ja samal ajal elu üle järele mõelda. Kodus tempoka igapäevaelu kõrvalt pole tihti aega tundideks mõttesse vajuda ja sügavamatesse südamesoppidesse jõuda. Selline reis mõjub täitsa teraapiliselt ja korrastab nii mõnegi mõttepuntra.

Pilt: California rannajoon pakub rohkelt kauneid metsikuid vaateid

Pilt: Hiidsekvoiad – loodusega üheks

Pilt: Tänu ürgmetsadele õnnestus hingata ülipuhast õhku

Pilt: Reisil olles on ka vihmased ilmad nautimist väärt

Paari päevaga Oregoni

Oregon on tuntud oma loodusvaadete ja vaheldusrikka maastiku poolest – siin leidub nii pakse metsi kui ka kauneid randu, kõrgeid mägesid, koski ja jugasid ning soolavälju ja sügavaid järvi.
Seattle’is veetsime ühe öö Kerdi tuttava juures, kes tutvustas meile ka linnavõlusid. Suurlinn ei tundunud pärast mitmepäevast looduses viibimist üldse kutsuv ja olime rõõmsad, et saime järgmisel päeval armsaks saanud matkaautoga teed jätkata.
Lõuna suunas tagasi sõitsime mööda sisemaad, mis oli kohati üsna mägine ja lumine – suur kontrast võrreldes rannikuga. Tuleb arvestada ka sellega, et talvel on mitmed teed lume tõttu suletud ja võib juhtuda, et teatud piirkondades on vajalik autosse varuda lumeketid.

Pilt: Oregoni osariigis asuv 189 m kõrge Multnomah kosk

Pilt: Oregoni ranniku looduse vaatemäng – looduslikud sillad

California pärl – Yosemite rahvuspark

Püüdsime jõuda California osariiki võimalikult kiiresti tagasi, et saaksime enne auto äraandmist paar päeva Yosemite rahvuspargi võlusid nautida. UNESCO maailmapärandi hulka kuuluv Yosemite rahvuspark on üks kuulsamaid Ameerikas. Kõige enam külastatakse suurejoonelist Yosemite orgu. Kusjuures 95% pargist on metsik. Vaatamisväärsustest on enamikule tuttavad kaljuronijate seas populaarne 914 meetri kõrgune El Capitan, Half Dome’i mägi ja Yosemite juga, mis on ühtlasi ka Põhja-Ameerika kõige kõrgem.
Yosemites tasub peatuda minimaalselt kaks-kolm päeva, ideaalis nädal või rohkem, kuna matkaradu, ilusaid järvekesi ja muud avastamisväärset jagub. Kõige turistirohkemad kuud on aprill kuni oktoober, kui tasub kindlasti telkimisplats broneerida, et mitte kohast ilma jääda. Võib juhtuda, et peate peatuma orust veidi eemal ja hommikul varem parki sisse sõitma, mis pole väga halb variant, sest telgiplats on sellisel juhul ka odavam.

Pilt: Yosemite rahvuspark – päikesetõusu nägemine on väärt varajast äratust

Pilt: Matkamise lihtsad võlud – praksuv lõke ja tähistaevas

Pilt: Yosemite rahvuspark – rasked pingutused on selleks hetkeks unustatud

Elu matkaautos

Matkaautoga reisimise pluss on see, et saad alati tee ääres peatuda, kui tundub, et mõni koht on avastamist väärt. See annab omamoodi vabaduse. Kahe nädala jooksul õnnestus näha väga mitmekesist loodust ja ehedat kohalikku eluolu. Meie jaoks oli autoga reisimise eelis ka see, et ligipääs internetile oli üsna puudulik. Nii saime mõtted tsivilisatsioonist eemale ja meeltele värskendust.
Valmistasime enamikul kordadel toidu ise, mis ei muutunud üldse tüütuks, vaid oli värskes õhus väga lõbus. Paaril korral oli kokkamine üsna ekstreemne, kui järsku hakkas puhuma tugev tuul ja sadama lörtsi. Söök valmis samal ajal, kui tuule käes lehvivat kilekatust taltsutasime.
Teatavasti on igasugune koosreisimine suhte ja sõpruse hea proovikivi. Autoga reisimine viib selle aga uuele tasemele, kuna autos elades on paratamatu, et oled kaaslasega pea 24/7 ninapidi koos ja mugavustsoonist väljas. Kui paar nädalat autos ilma tülideta kenasti hakkama saada, võib olla kindel, et üle saab ka teistest igapäevaelus ette tulevatest raskustest.

Pilt: Autoga reisimise eelis – võimalus igas kaunis paigas peatuda ja jalgu sirutada

Pilt: Loodus annab elule tihti uue perspektiivi

5 REISINIPPI

* Tutvu sihtkoha ilmaennustusega. Eriti kui mägedes ringi sõidad – 20kraadisest soojusest võib paari tunni jooksul jõuda kõrgete lumevallideni.
* Lae alla erinevaid Spotify playlist’e, mida on hea pikkade sõitude ajal kuulata.
* Tee kindlasti rahvusvaheline juhiluba. Rentimiseks vajalik krediitkaart peab olema juhi nimel.
* Mõtle läbi marsruut ja lae alla Google Mapsi võrguühenduseta kaardid. Uuri ka kasulikke äppe, nt WikiCamps USA, KOA jm.
* Arvesta lisaajakuluga. Vaatamisväärsuste juures võib olla raske leida parkimiskohta, samuti võib olla vajalik külastus ette broneerida.

Pilt: Omaette puhtas looduses mõtteid mõlgutamas 

Pilt: Oluline meelespea – reisides jäta maha ainult jalajälgi

Küsi Escape Campervansi autorendi pakkumist Estravelist: estravel@estravel.ee.

USA reisist on Kert ja Maris teinud ka reisivideo. Vaata 5-osalist reisivideo sarja SIIT.

Vaata ka:
facebook.com/kertmedia
instagram.com/kertmedia

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2020. aasta kevadsuvises numbris.

Kommentaarid: