Elamustest pakatav Lääne-Virumaa

13.03.2018
Pamela Maran

Tallinnast kivi ja Tartust linguga visata, ja rullubki lahti maakond täis loodusaardeid, ilu ja meelelahutust, mida tegijad ise armastavad pidada Eesti parimaiks. Miniatuurse Nice’i, Disneylandi ja tolkienliku muinasmaa leiab Lääne-Virumaalt igal juhul. Loe lähemalt, millega maakond lisaks üllatab!

Võsu – tilluke Nice
Võsu on Lääne-Virumaa väike suvepealinn. Valge liiv, pikk rannariba, kergliiklusteed, promenaad, suveüritused, tillukesed armsad kohvikud, spordivõistlused – kui päike paistab, kihab Võsul elu nagu sipelgapesas. Eelised Nice’i ees seisnevad tunduvalt rahulikumas turismivoos ja romantilises meeleolus. Kohalikud tegijad on lubanud Võsule spaa püsti panna ja ilmselt on vaid aja küsimus, mil Võsu hakkab Pärnule konkurentsi pakkuma.
Võsu naaber Käsmu pakub muusikaelamusi mereäärsetel kontsertidel, Kuradisaar Käsmu poolsaare tipul aga tõmbab seiklejaid, kes mööda neemikut tippides võivad end jumalast hüljatud kohas leida. Need, kes eelistavad rahvast täielikult eralduda, leiavad mööda rannikut sõites veel teisigi õdusaid kohti, kus vaikuses merekohinat nautida – Vainupea, Vergi, Karepa.

Mõisaromantika
Ajaloohuvilistele ja meelelahutuse otsijatele pakub põnevaid programme, tegevust ja avastamist Palmse mõis. Seal võid sepistada päris sepa juhendusel õnne, sõita paadiga mõisa tiigil, degusteerida veine, kuulata Palmse ajaloost ja jääda öösekski puhkama.
Luksust ja täielikku lõõgastust otsides kiika Lahemaa rahvusparki peidetud pärlikest, 16. sajandist pärit Vihula mõisa. Mõis pakub mõnusaid maitseelamusi, pikki ja põhjalikke ilurituaale ning majutust ajaloolistes, kuid põhjalikult renoveeritud tubades. Kompleksi kuuluvad ka saun, bassein, minigolf ja mitmed muud vaba aja veetmise võimalused.
Põnevaid mõisaid leidub Lääne-Virumaal veel teisigi – Neeruti, Muuga, Sagadi jpt.

Vihula mõis.

Matkarajad
Ligi 10-kilomeetrine Oandu-Võsu matkarada on tõeline maiuspala fotograafidele. Iga kilomeeter toob erinevaid maastikke ja taimi. Lopsakalt väänduvad sõnajalad, vulisev ojake või sajad igerikud männitüved maalivad eri pilte, mille taustal parimaid portreesid üles võtta. Muidugi on rada kaunis ka palja silmaga jäädvustamiseks ja väikeseks mõtlusrännakuks.

Kosutus veesilmadest
Lääne-Virumaal on imelisi järvesid, mida massid pole veel üles leidnud. Näiteks mändide vahele peitunud Viitna järved on puutumata isegi kalameestest, sest maastikukaitsealal asuvatel veesilmadel on kalapüük keelatud.
Väike-Maarja vallas asuv Sinijärv pelutab ujujaid külma veega, mis ka suvel naljalt üle 10 kraadi ei tõuse. Samas on Sinijärv Eesti kõige selgema veega järv, mille oletatav läbipaistvus ulatub 15 meetrini. Kuna põhja katab järvelubi, millel kasvab lopsakas taimestik, on järv heleroheka varjundiga.
Porkuni järv seevastu asub suisa väikse küla keskel ja pakub võimalust külastada enne kosutavat suplust ka paemuuseumi. Sealt saab alguse ka 1,7kilomeetrine energiarada.

Emumägi
Põhja-Eesti kõrgeim tipp asub Rakke vallas Emumäel, kus saab ronida 21meetrise torni otsa ja imetleda imeliselt lapikut Eestimaad. Lisaks vaatetornile on Emumäel veel kultuuriseltside puukujude allee, kännumaja, päikesetõusumaja, vana kalmistu, „Kersna pink“, telkimis- ja piknikukohad. Kellele ei tundu see piisavalt väljakutsuv, siis igal aastal korraldatakse Emumäel jooksuvõistlust, kus saab mööda mäge kapates end rihmaks tõmmata.
Lontova seikluspark
Kunda jõe kaldal ürgorus asub Lontova seikluspark, kus julgemad võivad turnida kõrgustes, aremad kaheosalisel lastealal. Park on avatud aasta läbi ja pakub ka võimalust grillida või kohvikus keha kinnitada.

Seikle ja puhka Rakveres

Ööjooks
Rakvere sümbolürituseks kujunenud augustiöine tormamine on tõeline elamus nii osalejatele kui ka pealtvaatajatele. Pimeduses põlevad laternad, tulukesed, küünlad, leegiheitjad. Igal kilomeetril laulvad muusikud, kisavad ergutustüdrukud või hoogsad tantsijad on vaid tagasihoidlik kokkuvõte sellest, mis Ööjooksul toimub.
Viimasel üritusel lisandusid melule veel välgutav ja must taevas, marutuul, üles öelnud ajavõtusüsteem, viimase hetkeni võistlejaid ergutanud sõduripoisid ning totaalne paduvihm, mis sekundiga lombid põlvini kergitas. 5–21 kilomeetri läbijad lõpetasid loodusjõude trotsides, kuid enamik neist tunnistas, et see oli nende elu parim spordielamus.

Eesti parim spaa
Võib-olla mitte parim-parim, aga tõenäoliselt parim, sest just nii Rakveres asuv AQVA spaahotell end tituleerib. Põhjust tagasihoidlikum olla ei leiagi: seitse erinevat sauna, suur veekeskus ja ujula, Filipiinidelt ja Indiast pärit terapeudid õdusas lõõgastusalas, suur laste mängutuba, kaks restorani ja 120 tuba, millest enamik sai tänavu põhjaliku uuenduskuuri.
Uusi spaasid on Eestis kerkinud mitmeid, kuid AQVA on jäänud külastajatele silma eelkõige pidevalt naeratavate töötajatega. Eks ütleb nende ka teine lööklause, et üks naeratus võib muuta maailma…

Politsei-Disneyland
Suitsu ja pätte täis laskesaal, mõrvauurimised, narkootikumid, liikuv auto, kust harjutada tulistamist, takistusrada, märulituba, fotorobot, valedetektor, eriüksuse treeningurada ja -maja – need on vaid mõned Politseimuuseumi atraktsioonid. Keskus ise laieneb ja uueneb järjepidevalt. Muuseum lubab varsti avada ka kohtulabori ja mõistagi lubab näppida päris politseiautot, -mootorratast, kuulivesti ja isegi päris (endist) politseinikku, sest muuseumijuht on endine kriminaaluurija.
Aga muidugi leiab politseimuuseumis kogu möllu, tossu, kuulide, paugu ja mõrvade keskelt ka museaale ja muud asjalikku infot.

Linnus ja majamuuseum
Rakverest ei pääse mõistagi ilma pronksist tarva mune silitamata. Tarvas asub kohe linnuse kõrval, kuhu tasub ajaloohuvilistel samuti sisse põigata. Adrenaliinisõltlased saavad lähemalt tutvuda piinakambri, põrgu ja surmatoaga. Habemeajaja ja ravitseja toas võid keskaja meditsiiniteaduse abil diagnoosida haiguseid – näiteks uroskoopiaga ehk uriini lõhna, värvuse ja maitse järgi. Kui olukord on päris hull, siis võib habemeajaja aadrit lasta.
Linnuses on erinevad töötoad, kojad ja programmid, milles saab ajalukku sukelduda. Silma tasub hoida silma peal ka linnuse üritustel, mis pakuvad põnevaid elamusi. Paljutõotavalt kõlavad näiteks õuduste öö ja prostituutide õhtu.
Linnuse lähedal asub ka Rakvere linnakodaniku majamuuseum, kus saab tutvuda 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse eluoluga.

Rakvere linnus.

Teater ja kino
Rakvere teater üllatab endiselt põnevate lavastustega, mida ka kaugema kandi rahvas kaema tuleb. Keda kultuur nii tugevalt ei paelu, siis teatrimaja kõrval asub 2016. aastal avatud uus kinomaja. Selle ehitamisega läks koguni 10 aastat, sest esiteks majanduskriis ja teiseks vundamenditööde käigus leitud luustikud venitasid ootusaja eriti pikaks. Hoone ehitati kunagise frantsiskaani kloostri müüridele, mida nüüd ka külastajatele eksponeeritakse.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2017/2018 sügistalvises numbris. Fotod: Meelis Meilbaum, erakogu

Kommentaarid: