Bulgaaria – Musta mere päikeseline pelgupaik

05.09.2012
Anu Vane

Reisipaketid Bulgaariasse on sel suvel praktiliselt läbi müüdud. Mis seal riigis siis nii lahedat on, mõtlete? Kohe saate teada! Meie hea klient ja sõber Britt Eerik käis sel suvel Bulgaarias ja pani oma muljed kirja. Meil on väga hea meel, et ta lubas ka meil oma loo avaldada. Head lugemist.

Sunny Beach on üks Bulgaaria tuntumaid kuurorte

Bulgaaria kui reisisiht tekitab inimestes tavaliselt kahesugust reaktsiooni: vanemad inimesed, kes mäletavad veel nõukogude aega, teavad Musta mere kuldseid liivasid, mis oli juba aastaid tagasi turistidele populaarseks suvituskohaks. Noorem põlvkond seevastu suhtub veidi skeptiliselt, sest Bulgaaria kohta ei teata palju ning levivad sellisedki kuuldused, et õhtuhämaruses üksi liikudes võib lausa organidoonoriks sattuda.

Tegelikkuses on Bulgaaria Musta mere äärsed kuurordid väga palju turismi panustanud ning endale meelepärast leiavad sealt kõik. Parima kujutluspildi saamiseks tuleks muidugi riiki ise külastada, kuid meeleolukamaid mälestusi püüan alljärgnevalt jagada.

Juba lennukist maha astudes lummab külalist näkku paiskuv kuumus ning teravsinine taevas. Musta mere ranniku kuurordid pakuvad eestlastele päikeselist pelgupaika meie heitliku ilma eest. Kuulsamad ning populaarsemad kuurordid Bulgaarias on Kuldsed Liivad ning Sunny Beach. Viimane on rannikuala suurim ja elurõõmsaim kuurort, mida iseloomustab 6 km pikkune kuldse liivaga rand ning vaikne smaragdikarva meri. Külaliste õnneks ei ole merevesi liialt soolane ning on tuntud oma raviomaduste poolest: vee unikaalne koostis parandab nahka ja mõjub hästi südame-veresoonkonna haigustele. Sobivaim aeg Bulgaarias tervist ja vaimu turgutada on juunist kuni septembri keskpaigani, mil õhutemperatuur jääb vahemikku 25–35ºC ning veetemperatuur on 25ºC.

Nessebari veepark

Riigil on külalistele palju pakkuda. Kõiki vanuselt ja hingelt noori võlub Sunny Beachi väsimatu ööelu: kui kuumadel lõunatundidel on mereäärsed tänavad praktiliselt inimtühjad, siis pimeduse saabudes ärkavad ellu arvukad restoranid, baarid, pubid, lounge’id ja ööklubid. Vastavalt maitsele leiab meelepärase koha ka nõudlik turist, sest võimalusi näib lõputult.

Veel tasub märkimist, et hinnatase on peaaegu poole madalam kui Eestis. Kuumade ilmade tõttu toimub kogu kaubitsemine otse tänaval ning söömise ja joomise vahele on võimalik ka südaööl järgmiseks päevaks uusi rannariideid soetada.

Sunny Beachil leiab ka aktiivsem puhkaja tegevust. Suvehooajal lõbustavad külalisi kaks veeparki oma atraktsioonidega. Aquapark Action pakub seiklusi eelkõige peredele ning väiksematele mudilastele. Aquapark Nessebar seevastu on tõeline veeparadiis ekstreemsete elamuste otsijatele. Samal ajal kui päikesearmastajad rannas lebavad ja kuldpruuniks päevitavad, saavad aktivistid paraseilingut harrastada või sõita skuutrite, veesuuskade, purjelaua, kaatrite ja banaaniga. Tegevuse leidmiseks tuleb aga ise silmad lahti hoida, sest kõiki teenusepakkujaid ei pruugi kohe üles leida.

Meeldivat üllatust pakuvad igal nädalavahetusel pika ajalooga Nessebari linnas toimuvad meeleolukad kontserdid. Nädalavahetustel on Nessebar Stadiumil puhkajaid hullutanud sellised maailmakuulsused nagu David Guetta ja Tiesto. Kuulsaid esinejaid jätkub terveks suvehooajaks. Taskukohase piletihinnaga hommikutundideni kestvad kontserdid jätavad külalistele kindlasti unustamatu mulje.

Romantiline õhustik Nessebari muuseumlinnas

Kuurordis ringi liikudes Bulgaaria pikk ja huvitav ajalugu silma ei hakka, kuid kultuuri- ja loodusenautlejaid võluvad Bulgaaria veiniaiad, Rooside org, Šipka katedraal, Teise Bulgaaria kuningriigi pealinn Veliko Tarnovo ja Sveti Bogoroditsa klooster. Nende maaliliste kohtade külastamisel tuleb varuda terve päev või paar, sest sõit võtab mitu tundi.

Sunny Beachi kuurordist mõne kilomeetri kaugusel asub UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv muuseumlinn Nessebar, mis lummab külalist omapärase arhitektuuri ja romantilise õhustikuga. Linna majad on väga madalad, sest Türgi võõrvõimu ajal pidid bulgaarlased maja kõrguseks võtma vaid hobuse seljas istuva ratsaniku pikkuse. Kohaliku toidu ja kultuuriga tutvumiseks korraldatakse Bulgaaria rahvusõhtuid, kus tutvustatakse külalistele folkloori, toidukultuuri ning käsitööd. Laste tuju hoiavad üleval mängud ning klounid.

Lastega reisimine on Bulgaarias väga lihtne, sest pere väiksemate peale on kõikjal mõeldud. Tänaval jalutades kohtab siin seal Disney tegelasi, kes möödujatele rõõmsalt lehvitavad ning pildistamisvõimalust pakuvad. Samuti leidub mitmeid lõbustusparke, mis mõeldud just lastele ja noortele. Disney mängufilmide tegelastega oli sel suvel võimalik tutvuda Burgases avatud liivaskulptuuride näitusel, mis seisis kaljukindlalt trotsides isegi harvaesinevaid hoovihmu.  Pakutakse erinevaid lasteprogramme ning suuremate hotellide aedadesse on üles seatud lustlikud liumäed ja veeatraktsioonid.

Liivaskulptuuride näitus Burgases

Kindlasti tuleks reisieelarvet koostades arvestada, et kaasa osta on Bulgaariast palju. Peale lõputute riiete, aksessuaaride ja prillipakkujate leidub palju roosiõli baasil valmistatud toodete lette. Orgaanilised roositooted sobivad suurepäraselt kingitusteks kodustele. Veel varusid minu reisikaaslased Tallinnasse naastes kaasa Bulgaaria veini, šokolaadi ning suus sulavaid lihast ja juustust valmistatud snäkke.

Bulgaaria tänavapilti on oma jälje jätnud nõukogude aeg ning tööstussektori tähtsuse langus. Kuigi töötus on riigis vaid 9%, teenivad kohalikud väga madalat palka ning pensioniealistel tuleb äraelamiseks aiamaal söögipoolist juurde kasvatada. Sellest hoolimata on bulgaarlased väga külalislahked ja palju panustanud selleks, et turistid ennast piirkonnas hästi tunneks.

Loomulikult on valdkondi, mida edasi arendada: sportimisvõimaluste vähesus kuurordis, teenindajate keeleoskus ning siin seal silma jäävad mahajäänud ehitised. Nendest pisiasjadest hoolimata on Bulgaaria parim pelgupaik pikast põhjamaa talvest räsitud töörügajatele, kelle eesmärk on nädalasel reisil piisavalt puhata, palju näha ja kogeda, kuldpruun jume omandada ja elust rõõmu tunda – ning seda kõike taskukohase hinna eest.

_____________________

Tekst ja fotod: Britt Eerik

Kommentaarid: