Puhkusereisidel dünaamiline hinnastamine – reisi hind on pidevas muutumises

04.01.2013
Helena Parmask

Viimase aasta jooksul on enamik Eesti reisikorraldajaid ka puhkusereisidel võtnud kasutusele dünaamilise hinnastamise süsteemi – reisipakettide hinnad ei ole enam fikseeritud kogu perioodiks, vaid on pidevas muutumises vastavalt lennuki ja hotellide täitumisele. Klientidele tähendab see, et täna reisibüroost saadud hinnapakkumine ei pruugi homme enam kehtida. Et muudatus on klientidele kaasa toonud veidi segadust, kirjutamegi allpool lähemalt, mida dünaamiline hinnastamine täpsemalt endast kujutab.

Dünaamiline hinnastamine ei ole tegelikult midagi uut – lennufirmad on sarnast skeemi juba aastaid kasutanud ning vaevalt et kedagi enam üllatab, kui lennupiletite hinnad  muutuvad. Ühena esimestest väljapool lennundust  teatas dünaamilisele hinnastamisele üleminekust paar aastat tagasi Tallink. Esialgu segasena tundunud süsteem on muutunud harjumuspäraseks ning sama hinnaskeemi võtsid kasutusele ka teised laevandusettevõtted.

Nüüd on dünaamilise hinnastamise teed läinud ka enamik reisikorraldajaid nii Eestis kui ka mujal maailmas. Kliendi jaoks tähendab see, et trükitud hinnakirju või katalooge, kust leiaks kogu hooajaks kehtivad hinnad, enam naljalt ei leia. Konkreetse väljumise, hotelli ja toitlustustüübi hinnad ja kohtade seis on pidevas muutumises ning monitoorimise all. Reisipaketi hinnad võivad muutuda jooksva päeva sees (ja seda nii üles- kui ka allapoole).

Kõige enam mõjutavad reisipaketi hinda järgmised tegurid:

  • väljumiseni jäänud aeg;
  • konkreetse reisi lennuki ja hotellide täituvus;
  • planeeritavad kampaaniad.

Kogu sel keerulisel hindade mehhanismil ehk revenue management’il hoiavad reisikorraldajate ja lennufirmade büroodes silma peal täiskohaga spetsialistid või arvutid, kes pidevalt jälgivad konkurentide tegevust, hotelli- ja lennukohtade seisu jm vajalikku ning kohandavad hindu vastavalt sellele.

Dünaamiline hinnastamine tähendab seega, et täna reisibüroost saadud hinnapakkumine kehtib ainult vaid sel hetkel, mil see on kokku pandud. Samale lennule ja samasse hotelli võib homme saada nii odavama kui ka kallima hinnaga broneeringu. Ükski hinnapakkumine ei ole siduv ning lõplik hind saab paika alles peale  broneeringu kinnitamist ja arve tasumist. Seetõttu on eriti oluline sobiva hinnapakkumise korral kiirelt reageerida ja broneering lõpuni vormistada.

 

Kommentaarid: