Meditatiivne sõltuvus golf

06.03.2018
Pamela Maran

Rikaste, vanade ja ilusate mäng? Vale puha! Golf on nagu kaval sõltuvus, mis peidab end mõnusa restardi ja tunde kestvate mängude taha. Estraveli reisikonsultandid Triin Jaanimets ja Kristel Heinsalu jagavad muljeid, kuidas golfikurat nende käe haaras.

Kuidas leidsite tee golfini?
Triin Jaanimets (TJ): Golfi algkursusele läksin 2016. aasta mai lõpus. See oli huvitav, kuidas sel perioodil jõudis golfiteema minuni n-ö uksest ja aknast. Kõik teed justkui viisid selleni, et sõbranna kutsus mind kursusele Jõelähtme golfiklubisse. Alguses olin pigem skeptiline. Mul olid golfi suhtes ikka mitmed eelarvamused: see on igav, pigem vanadele inimestele sobiv spordiala jne. Aga need müüdid said purustatud juba pärast kahepäevast green card’i koolitust (green card on tunnistus sellest, et koolituse läbinu on tutvunud golfi algtõdede ja mängureeglitega – P. M.) – igavusest on asi kaugel! Tekkis tohutu hasart. Eriti veel siis, kui palli ka õhku sain.
Kristel Heinsalu (KH): Golf jõudis minuni läbi sõprade-tuttavate utsitamise ja innustunud eeskuju. Olin alguses küllaltki skeptiline ja võtsin umbes aasta hoogu, enne kui ennast green card’i kursustele registreerisin. Ka mulle tundus golf pigem selline kauge, rikaste inimeste aeglane ajaviide. Ma ei osanud ennast kuidagi sel alal ette kujutada.

Mis teid platsile tagasi veab?
TJ: Lisaks mängule endale meeldivad golfiga kaasnev etikett ja psühholoogia. Golf arendab tohutult kannatlikkust, keskendumisvõimet ja järjepidevust. Ja miski ei toimu üleöö: tuleb vaeva näha ja pingutada, et tulemusi saada. Rajale mütsiga lööma ei lähe. Olen loomult pigem kärsitu, seega sobib see enesetreening mulle hästi.
Võistlustel käies on hea võimalus arendada pingetaluvust. Ei ole just lihtne teha lööki, teades, et sind jälgib mitu võõrast silmapaari. Tunnengi, et läbi golfimängu on võimalik endas nii palju arendada.
Golf on ka väga meditatiivne tegevus. See on aeg iseendale, mil argimured on peast pühitud ning keskendud vaid mängule endale. Kui keegi oleks mulle poolteist aastat tagasi rääkinud, et minu suurimaks hobiks saab golf ning juba algajana võistlemas käin, oleksin ta ilmselt välja naernud. Elu on ettearvamatu.
KH: Tegemist on väga emotsionaalse mänguga, kus neljatunnise mängu jooksul võid vaheldumisi kogeda absoluutset ahastust ja joovastavat õnnetunnet – vastavalt löögisoorituse õnnestumisele või ebaõnnestumisele. Mängu käigus lülitud automaatselt mitmeks tunniks välja argimuredest. Lisaboonuseks on mõnusalt kehasõbralik mõõdukas füüsiline koormus värskes õhus. Pärast mängu väljakult koju sõites on alati omamoodi restart toimunud.
Golfi puhul tuleb arvestada, et ainult sõrme sinna anda ei saa – läheb terve käsi. Märkamatult oled sedavõrd hasardis, et võimalikud vabad nädalavahetused või õhtud planeerid ikka golfiväljakule.

Millised müüdid olete golfi mängides enda jaoks kummutanud?
TJ: Väide, et golf ei ole sport, ei vasta tõele. Mänguks kulub kaks kuni neli ja pool tundi, olenevalt, kas on aega mängida 9 või 18 rada. Mängus läbitakse 5–10 kilomeetrit ning kulutatud kalorite hulk on suur!
Küll aga tuleb arvestada, et tegemist on rohkelt aega nõudva alaga. Ma olen tegelenud paljude erinevate hobidega, aga miski ei ole mind niimoodi köitnud kui golf. Ma nimetan seda isegi kireks! See on miski, mis paneb silmad särama.
KH: Müüt, et golfi mängivad vaid „rikkad ja ilusad“ ei pea samuti paika. Golfisõprade seas on erineva vanuse, füüsilise vormi ning majandusliku taustaga mängijaid. Väljakul on õhustik väga sõbralik ja toetav ning ühes mängutiimis saavad mängida koos nii algaja kui ka vana kala. Niimoodi on tekkinud palju uusi sõpru-tuttavaid. Kui julged müütidest mööda vaadata, tekib uusi märkamisi ja taipamisi läbi uue hobi, nii enda kui ka ümbritseva kohta. Tekib ka järjepidevus endale püstitatud eesmärke saavutada. Olen nüüd leidnud uusi ja imeilusaid reisisihtkohti, mida jõudumööda avastada ja plaani võtta. Lisaks sain kinnitust, et alati tasub uusi hobisid või spordialasid proovida!

Töötate mõlemad reisibüroos. Kas juba kiikate golfireiside poole?
TJ: Hetkel naudin mängu, käin trennides ning päris tihti ka mängimas. Kui tekib juba mingi arvestatav mänguoskus, siis on kindel soov minna ka esimesele golfireisile. Praegu on mõttes Lõuna-Aafrika vabariik. Ühendaksin kaks hobi – reisimise ja golfi.
KH: Mina vaatan oma reisiplaane nüüd tõesti täiesti uue pilguga. Kuidagi ei raatsi enam reisida nii, et puhkust golfimänguga ei ühenda. Olgu see siis linna- või rannapuhkus, Eestis või välismaal.
Alati ootan õhinaga iga uue väljaku avastamist ning iga väljaku võlu ja ilu kogemist. Ei ole olemas kaht ühesugust golfiväljakut – igaüks on ainulaadne, kujundatud vastavalt looduslikele eeltingimustele ja väljaku stiilile. Väga ilus näide sellest on meil Eestis Pärnu Bay Golf Links.

Golfireis Taimaal Hua Hinis

Hind al 1370 € inimese kohta (eeldusel, et koos reisib vähemalt 2 täiskasvanut)
Hinnas:
* 2 ööd majutust Bangkokis ja 7 ööd Hua Hinis, hotellis (kaheses toas);
* hommikusöögid hotellides;
* privaattransfeerid Bangkokist Hua Hini ja tagasi;
* 1 green fee Bangkokis ja 2 green fee’d Hua Hinis (kokku 54 rada);
* igal mängul üks caddie mängija kohta;
* privaattransfeer hotellist golfiväljakule ja tagasi.

Näidispakkumisse on arvestatud üks green fee järgmisel kolmel väljakul: Thai Country Club, Black Mountain Golf Club, Banyan Golf Club.
Vastavalt soovidele ja reisijate arvule paneb Estravel kokku golfarile kõige sobivama pakkumise. Küsi lähemalt: vanemreisikonsultandid Kristel Heinsalu 626 6227 ja Triin Jaanimets 626 6226, platinum@estravel.ee.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2017/2018 sügistalvises numbris. Fotod: Kädi Pupart

Kommentaarid: