Laevaga Peterburi: näpunäiteid reisiks

22.04.2019
Kaisa-Liisa Lilloveer ja Kristiina Tiitov

Millega arvestada, kui on plaan minna laevafirma Moby SPL viisavabale reisile Peterburi? Soovitusi jagavad reisikonsultandid Kaisa-Liisa Lilloveer ja Kristiina Tiitov.

Moby SPL-i Peterburi merereisi alustatakse enamasti Helsingist. Laev Princess Anastasia väljub Lääneterminali vanast terminalist T1. Seega on kõige mugavam ja mõistlikum sõita Helsingisse Tallinki laevaga (Star ja Megastar) või Eckerö Line’i  MS Finlandiaga, mis saabuvad sama sadama uude ehk T2 terminali. Terminalid asuvad teineteisest vaid paarisaja meetri kaugusel, nii et ühest teise minekuks kulub kõige rohkem viis minutit. Terminali Moby SPL-i letis saab reisija kätte oma pardakaardi ning ka toitlustuse ja/või ekskursiooni kaardid, kui need on ette tellitud.

Princess Anastasia alustab teekonda Peterburi poole Helsingi Lääneterminalist.

Tavapaketi hind sisaldab majutust valitud kajutis ja viisavaba reisi. Hind ei sisalda toitlustust, ekskursioone ega teisi lisateenuseid laeval (kui just pole kõrgema kategooria kajut).
Seega soovitame:
1) osta ette toitlustus (buffet-hommiku- ja -õhtusöök). Miks? Broneerides on soodsam kui laevas ostes. Hinnavahe küll paar eurot, kuid asi seegi. Toiduvalik on mitmekesine – peaks leiduma midagi igale maitsele; lastele on eraldi toidulett. Õhtusöögi hinnas on alkoholivalikust saada punast ja valget veini ning õlu (v.a viimane kate). Laeva à la carte restoran erilist muljet see ei jätnud.
2) osta ette ekskursioon, mis tagab laevast väljumise eelisjärjekorras. Suvisel tipphooja masside puhul on see väga arukas otsus. Vali kas või kõige soodsam kolmetunnine giidiga bussiekskursioon.
3) kui ekskursiooni ei soovi, soovitame kõrgema kategooria kajutit (Commodore, Deluxe, Suite).

PRINCESS ANASTASIA

Kajutite ülevaade

B-klass: 1–4 reisijat (8,5 m2), aknata kajut, tekkidel 4–6. Säästureisiks pere või sõpradega.
F-klass: 1–4 reisijat (9 m2), aknata kajut. Sama, mis B-klass, kuid asub meelelahutuskohtadele lähemal ehk lärm võib kajutisse kostuda. Ülimale säästureisijale, kellele pole tõesti peale hinna midagi oluline.

A-klassi kajut.

A-klass: 1–4 reisijat (8,5 m2), aknaga kajut (päevavalgus kajutis annab tõesti palju juurde!), tekkidel 4–6. Kõige tavapärasem valik. Neljakesi on pisut kitsas, kuid saab hakkama.

HC-klass: 1–3 reisijat (11,6 m2), kahe aknaga invakajut, tekil 4. Laia uksega kajut ratastooliga sisenemiseks. Põrandal allergiaohutu kate. 1 ühene voodi + 2 teineteise kohal asetsevat voodit. Ühe voodi kohal häirenupp, mida vajutades tullakse infolauast kontrollima, kas kõik on OK. Vannituba on avaram ning varustatud käsipuudega. Laeval kokku selliseid kajuteid neli.

Commodore: 1–4 reisijat (12 m2), kahe aknaga kajut, tekkidel 5–6. Renoveeritud. Saadaval ainult kahese voodiga. Kajutis olemas minibaar (esimene sisu tasuta, täitmine tasuline), TV, föön, seif. Avaram kajut, kus jätkub ruumi ka tugitoolile ja väikesele lauale. Hinnas sisaldub ühekordne hommikune saunakülastus ja hommikusöök à la carte restoranis. Inimesele, kes hindab natuke rohkem mugavust, ruumi ja kaheinimesevoodit. Paaridele.

Deluxe: 1–3 reisijat (16,4 m2), kahe aknaga kajut, tekkidel 5 ja 8. Renoveeritud. Saadaval ainult kaheinimesevoodiga. Kajutis olemas minibaar (esimene sisu tasuta, täitmine tasuline), TV, föön, seif. Avaram kajut, kus jätkub ruumi kahele tugitoolile, kahesele (lahtikäivale) diivanile ja väikesele lauale. Hinnas sisaldub ühekordne hommikune saunakülastus ja hommikusöök à la carte restoranis. Mugavust, ruumi ja kahest voodit hindavale inimesele, väljanägemine on kenam ja ruumikus teeb kajuti väga mõnusaks. Sobib hästi pikemaks kruiisiks paarile või perele.

Sviit: 1–4 reisijat (26,4 m2), kahe aknaga kajut, 2 eraldi tuba ja kahe WC-ga, 6. tekil. Renoveeritud. Saadaval ainult kaheinimesevoodiga. Kajutis olemas minibaar (esimene sisu tasuta, täitmine tasuline), TV, föön, seif, tasuta internet (arvestades wifi hinda pardal, väga suur eelis!). Kajut on piisavalt avar, magamistoas on ka üsna mahukas kapp; istumisalal on neljane laud toolidega ja kohvilaud, kahene (lahtikäiv) diivan ja paar tugitooli. Hinnas sisaldub ühekordne hommikune saunakülastus ja hommikusöök à la carte restoranis. Kajutitüüp ütleb nime poolest juba ära, et inimesele, kes soovib kõige paremat. Ruumi on seal piisavalt ja sobib peale paaride ka väga hästi ka peredele, kus vanemad saavad olla omaette magamistoas ja lapsed elutoas diivanil.

Princess Anastasia sviidi elutuba.

Ülevaade laeva tekkidest

2: saunakeskus, kus väike bassein, paar mullivanni, saun ja jõusaal (kõik tagasihoidliku välimusega).
3: autotekk.
4: kajutid (A, B, HC).
5: kajutid (A, B, Deluxe)
6: kajutid (A, B, Commodore, Suite), infolaud, ekskursioonilaud, valuutavahetus, pood, ilusalong, lasteklubi ja meisterdamistuba, kohvik.
7: restoranid ja meelelahutuskohad, fotolaud (saad lasta teha pilte ja osta).
8: deluxe-kajutid, kasiino, kino, ööklubi, mängutuba, konverentsiruum, esmaabi kabinet, välitekil baar.

Ekskursioonivalik

Ekskursioone saab ette tellida või osta ka laevas kohapeal. Ekskursioonilett asub kuuendal tekil infolaua vastas.

Soodsaim on 3-tunnine giidiga bussiekskursioon. Kusjuures sellest täitsa piisab, et saada ülevaatlik pilt linna tähtsamatest vaatamisväärsustest ja ajaloost. Giid oli asjalik, jutukas ning valdas hästi inglise keelt.

Lisaks veidi kallimaid ekskursioone, mis on kindlasti seda aega ja hinda väärt:
6-tunnine bussiekskursioon  sujuv ja hariv tuur, mille raames külastatakse põhilisi vaatamisväärsusi ja suuremaid väljakuid/parke. Peatused kestavad 10–20 minutit, nii et jõuab ka kenasti fotografeerida.
The Best of Saint Petersburg ehk 6-tunnine ekskursioon bussiga ja Ermitaaži külastus.
Saint Petersburg Cathedrals ehk 6-tunnine ekskursioon bussiga ning Püha Iisaku Katedraali ja Peeter-Pauli kindluse külastus.
Russian Venice ehk 5-tunnine ekskursioon – algab bussisõiduga ning jätkub tunnipikkuse paadisõiduga jõgedel ja kanalites.
Treasures of Saint Petersburg ehk 5,5-tunnine ekskursioon, bussiekskursioon, mille käigus külastatakse Faberge muuseumit.

Mida silmas pidada, kui oled ostnud ekskursiooni? Saabumise õhtul tuleb minna ekskursiooniletti ja vahetada sadamast saadud ekskursioonikaart piletiks. Lisaks saab ka kleepsu, mille järgi sind ära tuntakse (peab asetama nähtavale kohale, nt oma riideeseme külge). Miks see vajalik on? Sest erinevad ekskursioonid on tähistatud eri värvidega ja nii jääd sadamas giidile koheselt silma. Kogu vajalik informatsioon tehakse reisijale seal letis arusaadavaks ning lepitakse kokku hommikul laevalt lahkumine. Üldiselt on 7. tekil oleva show-baari ees kell 9 kohtumine, kus siis juhatatakse inimesed laevast välja sadamasse ja tolli. Pärast seda võtab giid sind sadamas rõõmsalt vastu, juhatab täpselt sadama välisukse ees asuvasse bussi ning ekskursioon võib alata.

NB! Kui sa ei ole ekskursiooni ostnud, on transfeer sadamast kesklinna ja tagasi hinna sees.

Hea teada

Lisaks söömisele, joomisele ja shoppamisele ning õhtusele show-programmile on võimalik ka külastada kino (pilet 5 €; üldjuhul õhtu jooksul üks film lastele ja teine täiskasvanutele), ilusalongi, jõusaali või spaad (külastus 10 €, sussid 1 €, saunad 15 €/2 h). Mänguritele olemas mänguautomaadid ja kasiino.

  • Väiksematele reisijatele on mängutuba ja käsitööring.
  • Teenindus laevas on sõbralik. Buffet-söögid on maitsvad.
  • Commodore, deluxe-kajutidest ja sviitides ööbijad + ekskursioonil osalejad saavad laevast maha esimesena, mis on suur eelis! Nii oled laevast maas u 20–30 minutiga; teistel kulub aega kuni 1–2 tundi, olenevalt sellest, kui palju reisijaid maha tuleb ja kuidas järjekorda satud.
  • Commodore-, deluxe-kajutite ja sviitide puhul ei saa reisijad soovi korral à la carte hommikusööki buffet-hommikusöögi vastu vahetada.
  • Laeva pardal ei ole tasuta wifit. Ja wifi on kallis, kui just ei taha maksta 129 dollarit 24 tunni eest.
  • F-, B-, A-, HC-klassi kajutites ei ole telerit.
  • Kõikide kajutite kohta ei oska kommenteerida, kuid meie neljases aknaga kajutis oli vaid üks pistik.
  • Kindlasti soovitaksime kaaluda 72-tunnist reisi, mis annab ju lausa kolm päeva kohapeal ja selle ajaga jõuab linna rahulikumas tempos näha. NB! 72h viisavaba külastuse jaoks on vaja hotelli/hosteli ööbimise broneeringu kinnitust. Viisavabadus ei kehti eramajutuste (apartmendid, Airbnb, tuttavate juures) ega neis kolmes hotellis (Courtyard by Marriott St. Petersburg Vasilievsky, Renaissance St. Petersburg Baltic, Ghotel on Nevsky).
  • Venemaa piiri ületus tähendab ajakulu, kuid Peterburi on imeline ja kindlasti väärt avastamist. Peterburi linn on ju nagu muuseum, seega karta ei ole, et tegemist-vaatamist väheks jääks!

    Fotod on Kristiina ja Kaisa-Liisa reisilt, mis toimus 2019. aasta aprillis.

Tekkis soov Peterburi külastada? Vaata ühe- ja kahepäevaseid viisavabu reisivõimalusi.

 

Kommentaarid: