Khao Lak – vähetuntud Tai paradiis

14.11.2012
Svea Lillepalu

Kui hakata rääkima Taist ja kohtadest, kus inimestele meeldib puhata, jäävad kõrvu ikka Pattaya ja Phuket. Tuntuks on need saanud uhkete randade ja ööelu poolest, kuid ei sobi  siiski kõigile puhkajatele. Inimestele, kes otsivad midagi ehedamat, soovitab sukeldumisinstruktor Terje Meos üht tundmatut paradiisi – Khao Laki. Mis see endast kujutab, ta allpool kirjutabki.

Foto: Terje Meos

Juba mitmendat talve pühin ka kehva suusailma saabudes Eesti tolmu jalgelt ja suundun mõnda soojemasse paika, kus talvituda ning Eesti ja teiste riikide sukeldujaid treenida. Selle talvehooaja veedan just nimelt Khao Lakil, mis kahjuks on suuremat tuntust kogunud seoses kurbade sündmustega 2006. aasta tsunami ajal. Siinsed alad kannatasid väga tugevasti ja ohvriterohkelt. Nüüdseks aga on tragöödia jäljed kadunud ja linn taas üles ehitatud.

Khao Lak asub umbes 100 km kaugusel Phuketi rahvusvahelisest lennujaamast. Siia pääseb nii bussi kui taksoga. Tihtipeale organiseerivad hotellid ja sukeldumiskeskused oma külalistele ise transfeeri lennujaamast linna.

Tegelikult koosneb Khao Lak kolmest väikelinnast, mida eraldavad üksteisest vaid loetud kilomeetrid. Kõige turistilikum neist on Khao Lak ise, järgmised kaks külakest on vaiksemad ja ka hindade poolest odavamad. Linn, mida tegelikult on raske linnaks nimetada, sest annab siiski välja vaid väiksema asula mõõdu, asub ühe suurema Tai magistraali ääres otse mererannal. Seega liiklus on siin tihe, aga elu on siiski rohkem kohaliku mekiga kui turistidele mõeldud kuurortide ülesrivistuses.

Rand on selle linnakese pärl. Kui Phuketil pead tikutulega otsima kohta, kus oleks normaalselt ruumi päikest võtta, nii et rannas jooksvad lapsed sind liivapuisturi alla ei jätaks, siis siin saad nautida rahu ja vaikust. Randa jätkub kümnete kilomeetrite kaupa ja suuremalt jaolt on see inimtühi. Piisas vaid rolleriga 3 km linnast välja sõita, kui leidsime jumalikult ilusa poolsaare, mis kauni kaarena voogab pikalt türkiissinisesse merre. Ei inimhingegi, lähim kuurort kilomeetrite kaugusel. Saad jalutada, päikeseloojangut imetleda ja rahus omi mõtteid mõelda. Või siis minna ujuma ja lasta lainetel ennast 30-kraadises vees kiigutada.

Isegi jala pääseb sellistesse kohtadesse, kus heal juhul ehk paar inimest veel enne sind pikutab. Seepärast on Khao Lak ideaalne koht romantiliseks ajaveetmiseks, aga ka kindlasti mõnusaks perekeskseks puhkuseks.

Foto: Terje Meos

Kuurorte ja hotelle siin ikka on, aga parim on asja juures see, et puuduvad hiidhotellid. Põhirõhk on romantilistel bungalo-tüüpi elamistel. Üürida saab ka villat. Ilmselt kõige raskem on leida korruselamu tuba, sest kõrgemaid ehitisi siin peaaegu pole. Siin lihtsalt sulandud kohalike elanike sekka ja kuigi jah, tänavatel on piisavalt turistidele mõeldud šoppamiskohti, puudub siin eraldatus kohalikest elanikest.

Võtame näiteks turu. See on üle päeva on avatud keskmises linnakeses, just meie elukoha kõrval – turg, kust on võimalik osta peaaegu kõike: hilpe, jalanõusid, kotte, suveniire, aga ka puu- ja juurvilju, liha, kala ja valmistoite. Siin näeb alati turiste, iga päevaga aina rohkem, sest hooaeg alles algab.

Similani rahvuspark, suurim Khao Laki turismimagnet, avatakse alles 1. novembril. Similan koosneb üheksast saarest. Lumivalge liiv ja türkiissinine vesi on just need märksõnad, mille poolest need kuulsad on. Ja muidugi sukeldumine, sellest ei saa siin ei üle ega ümber. Kuuluvad ju Similani saared 10 maailma parima sukeldumiskoha hulka. Kaunid korallid, kalad ja hea õnne korral ka miskit suuremat – mantad ja vaalhaid.

Foto: Terje Meos

Seda ma siin siis teengi. Sukeldun ise ja õpetan sukelduma. Töötame koos teise eestlanna Kristiga kohalikus suurimas sukeldumiskeskuses Khao Lak Scuba Adventures. Klubile kuulub kuus laeva ja suur koolituskeskus. Kõik huvilised saavad huvi korral minna snorgeldama, sukeldumist proovima või lihtsalt sukelduma. Kui meeldima hakkab, saab kohe ka kursusega alustada. Kursust saab teha peaaegu kõigis vähegi tuntumates keeltes.

Loomulikult saab meie keskuses läbida kõigi tasemete kursusi ja harrastada ka tehnilist sukeldumist. Kui aga su eluunistus on juba täitunud ja sa oled litsentseeritud sukelduja, võiksid sulle eriti meeldida populaarsed neljapäevased safarid, kus elamine ja söömine toimuvad laevas. Kokku tehakse 4 päeva jooksul 14 sukeldumist parimatesse sukeldumiskohtadesse Similanil.

Meie Kristiga teenindame põhiliselt eesti- ja venekeelseid kliente. Kes veel pole sukeldumist proovinud, tulge meile külla. Uskuge, sellest saab teie Tai puhkuse tipphetk. Khao Lak koos Similani rahvuspargiga on nagu veel avastamata paradiis. Kõik vajalik on olemas: meri, päike ja suurepärane köök. Ainus, mis puudu, on rahvamassid. Rahu ja vaikus aga teevadki sellest koha nii eriliseks. Tere tulemast!

Terje on üks Eesti Sukeldujate Klubi asutajaid ja tulihingeline merelõvi, kelle käe all saab peaaegu igaühest paberitega (loe: sukeldumislitsentsiga) hüljes. :) Kui sukeldumispisik on ka Sinus kanda kinnitanud, siis vaata Estraveli veebist hea hinnaga OWD litsentsi algkursusi.

Kommentaarid:

  1. Krissu

    Tervitused Khao Lakist, meie hotellikese r6dult! :) Meie puhkus elukaaslasega hakkab varsti l6pule saama - ees veel yks kahepäevane reis yhte suurimasse lähedal asuvasse loodusparki, ööbimisega järve bungalows ja paar päeva päikest. Lugedes seda teksti, n6ustun kyll k6igega! Khao Lak on täielik sukeldujate paradiis ja minusugustele mitte-sukeldujatele, kes väikeseid lapsi kilkamas väga ei austa oma puhkusel, on koht samuti - paradiis! Ööklubisid ja meeletut ööelu siin oodata ei tasu, kyll aga kohtumisi kohalikega, loodust, rahu, vaikust ja nagu tekstis lubatud - päikest ja mereranda. Minu jaoks isiklikult Phuket ja Pattaya on 6udusunenägu olles käinud m6lemas päevareisil. Pidevalt on keegi varukast sikutamast, et kylastaksin ikka nende eksootilise tantsu klubi. Maitsed on muidugi erinevad ja maailmas jätkub turiste ka nende jaoks. :) Samuti on Pattayas näiteks vene keelt valdaval omad plussid, sest kohalikud sildid on k6ik praktiliselt ka vene keeles. (Inglise keelega on kohalikel raskusi.) Samuti on turistid peamiselt venekeelsed. Khao Lakis on valdavad keeled Saksa, Rootsi, Taani ja Soome. Eesti keelt ma oma reisi ajal kuulnud ei ole. Khao Lak on aga fantastiline ja tulen siia kindlasti tagasi! Natukene praktilist infot eelarve kohta - Kaks inimest saavad siin söönuks kolmekäigulise 6htusöögiga lux-restoranis 20 euroga. Samas eile isiklikult kulutasin näiteks l6unasöögile koos veega 1,5 eurot (päriselt). :) Kui ööbid khao laki kesklinnast eemal, taksos6it on keskmiselt 4 eurot suund keskusesse. Samas näiteks meie hotellis, on iga kahe tunni tagant tasuta trantsport keskusesse ja mereranda. Taksos6it ise on omamoodi elamus... ;)