Kruiis suvisest Barcelonast

20.02.2008
Marko Sildnik / Estraveller

18 kraadi sooja, päike, palmid, Vahemeri – nii algas Marko Sildniku kruiis suvisest Barcelonast mõni päev enne jõulukuu algust. Tema koduks ja hotellitoaks sai 11 ööks rõduga kajut laeval Voyager of the Seas, kust avanes iga päev uus ning lummav vaade – Madeirale, La Palmale, Tenerifele, Lanzarotele, Lissabonile ning Malagale. Lugejaga jagab Marko paari eredamat mälestust.

Kanaari saartest põhja pool asuv igavese suve saar Madeira on üks tõeliselt haaravaid vaatepilte. Hommikul sadamasse saabudes näen rõdult kaljuse saare pealinna Funchalit tõusva päikese valguses.

Kui jõuate tunnise jalutamise järel Madeiral asuva Euroopa suurima kalju Cabo Girão juurde, ootavad kohalikud teid juba käsitöödega, mida kaasa müüa. Madeira pole küll rannapuhkuseks sobiv saar, kuid vapustab oma madalate majade, kaljude, roheluse ja lahkete rõõmsameelsete inimestega.

Kui Kanaari saartest räägitakse, siis enamasti ei täpsustata, mis saarega tegemist. Täpsustus on aga vajalik, kuna saared erinevad vägagi. Tenerifet peetakse näiteks kõige rohelisemaks saareks ja seal otsustasin võtta Royal Caribbean’i pakutud aedade ekskursioonid.

Kahetseda ei tulnud, sest avanenud vaated jätsid unustamatu mulje ning lisaks poolsada pilti albumisse. Tenerifet iseloomustab tervikuna hea haljastus – ka väiksemgi haljasala on maitsekalt kujundatud.

Kõige eredamad pildid albumis on botaanikaaiast, mis on võimas oma liigirohkuse, korralikkuse ja omapärase lahenduse poolest – rajatud mere äärde kaljule, kolmele-neljale eri tasemele. Lilleilu oli hindamatu!

Lanzarote on Tenerifega võrreldes jälle nagu öö ja päev. Vulkaanilisel, lausa elava vulkaaniga Lanzarotel peaaegu polegi loodust. Nii saab turistidelegi teha bussi- või kaameliekskursioone vaid laavaväljadele, kus imetleda looduse loodud kujundeid ja värve. Vulkaani jalamile on ehitatud isegi restoran, mille kõik toidud valmistatakse laavakuumuses.

Demonstratsioonesinemisel võetakse labidaga 15 cm sügavuselt kiviklibu ja jagatakse see huvilistele kätte. Küsite kohe, miks. Nimelt on kiviklibu isegi nii kõrgel nii kuum, et pead seda pidevalt ühest peopesast teise veeretama. Visates kuivanud heina paarikümne meetri sügavusse auku, lööb sealt kümne sekundi pärast välja pikk tuleleek!

Nagu kruiisil ikka, leidub laevas tegemist kogu päevaks. Kel turistile tavatu huvi trenni vastu, saab sedagi teha ülemisel laevatekil jõusaalis ja trenažööridel või lausa korvpalli mängida. Elamuse saad laevaninas asuvast jõusaalistki: kui laev õhtul liikuma hakkab, võid imetleda sealt lisaks trennile miljonivaadet. Sama kirjeldamatu on spaa oma basseinide ja saunadega.

Päeva kulminatsiooniks saab alati õhtusöök restoranides Carmen ja La Boheme, kus sind teenindab mitu kelnerit ja su maitsemeeli hellitavad võrratud söögid. Lisaks tutvud lauanaabritega – minul oli au veeta õhtusöök koos abielupaaridega Inglismaalt ja Hong Kongist. Seejärel algab La Scala nimelises lae­va­teatris igaõhtune sõu, kus esinevad lauljad, tantsijad, akrobaa­did ja mustkunstnikud.

Lõpetuseks ütleksin reisihuvilistele, et kruiis pakub iga päev uue elamuse – ükski päev pole sarnane eelmisega. Kruiis on puhkus igas mõttes nii lapsele, noorele, keskealisele ja ka väärikas eas vanavanematele. Kuigi käisin ma kruiisil üksi, ei olnud mul kordagi igav, kuna see pole lihtsalt võimalik!

Kui sul on selle aasta reisiplaan tegemata, siis soovitan valida just kruiis ja algusega Barcelonast!

Vaata erinevaid kruiisipakkumisi siin.

Originaalartikkel on ilmunud ajakirja Estraveller numbris aprill-mai 2008.

Kommentaarid: