Maailma vanim ja üks suurimaid reisioperaatoreid pankrotistus, sajad tuhanded reisijad hädas

26.09.2019
estravel

Maailma vanim reisikorraldaja Thomas Cook läks pankrotti, mistõttu 600 000 reisijat, sealhulgas 150 000 britti, jäid sihtkohta maha.

Estraveli juhatuse liige Aivo Takis kommenteerib Thomas Cooki pankrotti järgmiselt: See, et Thomas Cookil majandusraskused on, ei tule meie erialal kellelegi üllatusena. Eelmise aasta kahjum oli neil ligi 200 miljonit eurot ja see oleks pidanud ostjad ettevaatlikuks tegema. Paraku ei oska tarbijad tihti adekvaatselt hinnata selle ettevõtte finantsseisu, kellele nad oma raha annavad. Suurbritannias on selleks puhuks olemas riiklik tugivõrk suurte tagatiste näol, mida operaatorfirma peab esitama. Selle raha eest tuuaksegi nüüd sajad tuhanded reisijad sihtkohast tagasi koju.

Mis Euroopa ja UK reisikorraldate (operaatorfirmade) turgu puudutab, siis loodus tühja kohta ei salli. Olen kindel, et juba täna suurendavad konkureerivad reisikorraldajad oma pakkumist ja juba luuakse ka uusi operaatorfirmasid, kes vabanevat nõudlust ära kasutavad.

Mina soovitan kõikidel eestlastel kasutada ainult litsentseeritud reisibüroosid (agentuure), kes teevad reisikorraldajate-operaatorite valiku ise ära klientide eest ja vahendavad ainult neid operaatoreid, keda nad usaldavad. Meie oskame ohumärke välja lugeda ka sealt, kus klient ei oska. Kui me kellegi edasimüüja oleme, siis on see firma järelikult läbinud meie taustakontrolli. Ja vastupidi.

Kuna klientide maksed on Eestis ja mujal Euroopa Liidus riiklikult kaitstud, siis on reisijate puhul tegemist vaid puhkuseplaanide rikkumisega ja ühekordse ebamugavusega. Suuremad ohvrid on Thomas Cooki kontserni 22 tuhat töötajat üle maailma, kes oma töökohast ilma jäid ja peavad nüüd uut elatusallikat otsima hakkama.

Kuna Thomas Cook ei müünud oma reise Eestis ei otse ega ka edasimüüjate kaudu, siis Eestis ei muutu midagi. Hindade kallinemist või odavnemist mõjutab 90% ulatuses pakkumise ja nõudluse vahekord ning Eesti reisija jaoks siin muudatusi ette näha ei ole.

Takis soovitab enne reisi ostmist kindlasti välja selgitada, mis ettevõttega reisiostutehing tehakse ja milline on ettevõtte finantstaust.

 

Kommentaarid: