Me tegime šokolaadi…

01.03.2012
Anu Vane

Riina Rauts ja Malle Pottsepp meie siseturismi osakonnast olid varemgi klientidelt kuulnud, et Kalevi šokolaadi ja martsipani õpitoad on toredad. Et aga oma silm on kuningas, otsustasid nad koos kolleegidega minna ja magusameistri tööd ka ise proovida. Ja tulemus? Suul šokolaaditriibud ja näol rahulolev naeratus, mis püsib siiani!

Koolitus oli mõnusas ja vabas vormis lõbus, aga samas kasulik ajaveetmine. Alustuseks tutvusime kakaoubade ja šokolaadi ajalooga ja valmistamise tehnoloogiaga. Kuulsime nii mõndagi uut ja huvitavat. Seejärel asusime ise komme valmistama.

Hoolimata kahtlustest tuli kõigil hinnaliste käsitöökommide meisterdamine suurepäraselt välja – aga eks meil oli ka hea õpetaja! Sulatasime innukalt eri värvi šokolaade, segasime juurde kõiksugu vahvaid lisandeid ja maitseid, voolisime, vormisime, kaunistasime, pakkisime, maitsesime šokolaadifondüüd, kohvitasime ja naersime lõbusalt…

Aeg lausa lendas, sest olime rõõmsad nagu lapsed kommipoes. (Olgu, eks me seal ju tegelikult olimegi!) :) Šokohoolikutest kolleegid olid šokotaevas ja ükski piisk väärt magusat ei läinud töö käigus kaduma.

Kursuse lõpetuseks sai iga osaleja õpetajalt sooja käepigistuse ja tunnistähe, mis kinnitas osalemist Kalevi šokolaadipoe ja Meistrikoja šokolaadimeistrite algkursustel.

Kui ühest tunnistähest väheks jääb, võib samas kohas Rotermanni kvartalis veel ühe tunnistähe juurde teenida – seekord martsipanimeistri tiitliga! Nimelt korraldatakse samas kohas ka martsipani töötubasid.

Õpitoad algavad martsipanimassi segamisega, edasi peab igaüks vormima kuju, mida hiljem maailma hakata. Kuna meie käisime töötoas enne sõbrapäeva, tegime muidugi ohtralt südamekesi ja armsaid loomakesi, mida sõpradele kinkida.

Kui kujud valmis ja enam-vähem lihvitud, algas õhtu kõige loomingulisem osa. Maalimine tõi meie seltskonnale kaasa palju meenutusi lasteaia aegadest – kuidas värve õigesti segada ja kuidas saada kuuest põhivärvist õigeid toone.

Martsipanikujud said ilusad, olgugi et mitte alati täpselt selle värviga, mis vaja! Kõige tähtsam on ikka see, et need on ise tehtud.

Pärast meie maalimistööd palusime ka meistril ühe kuju maalida. Ilus oli vaadata, kui lihtsalt tal kõik käis ning millised ilusad peened jooned ja kui õiged värvid kujuke sai!

Igal juhul soovitame nii šokolaadi- kui martsipanitöötoa kogemust soojalt kõigile. Töötuba sobib hästi firmaüritusteks, tähtpäevadeks või lihtsalt sõpradega ühistegevuseks. Üritusi saab korraldada ka vene ja inglise keeles, seltskonna suuruseks on 4–20 inimest. Küsi meilt lisa!

Kommentaarid:

  1. Anu

    Hei, Maali! Tore, et isu tekitasime :) Martsipani mätsisime kokku suhkrust, mandijahust ja veest ning seejärel vormisime. Meie vähemalt küll midagi ei keetnud ja kuumutanud. Põhiosa martsipani õpikojast aga keskendub just sellele maalimise poolele. Kui huvitab, saad täpsemalt uurida siit: http://www.kalev.eu/kalevi-sokolaadipoed/kalevi-sokolaadipood-ja-meistrikoda-rotermannis

  2. maali

    Tere! Mind huvitab see, millisel viisil õpikojas martsipani tehakse, kas ainult suhkrust ja mandlijahust (ehk siis kuumutamise teel) või lisatakse segule munavalge. Iseenesest tekkis küll tahtmine ennast koolitama minna. Maali.

  3. Marit

    Hei Mõtlesin paar päeva tagasi, et huvitav kas olete oma blogisse juba kirjutanud meisterdamise kohta :) Alati on tore lugeda head tagasisidet! Väga muhe sissekanne :) Tervitades Marit