Estravel soovitab: puhkustesaar Austraalia

05.06.2018
Relika Alliksaar Williams

Relika Alliksaar Williams elas 10 aastat erinevais Austraalia paikades ja töötas seal Estraveli tütarettevõtte Aero Travel reisiagendina. Ta jagab soovitusi neile, kel plaan seda põnevat ja imelist saareriiki uudistama minna.

1. Austraalia on väga suur ja vahemaad veel suuremad. Võta külastuskavasse vähem kohti, et mitte maadelda täis pikitud graafikuga.
2. Tee kodus eeltööd ja külasta reisibürood, sest muidu võib juhtuda, et plaanitud kohti lihtsalt ei jõua läbi käia.
3. Teha ja näha on kõikjal Austraalias rohkem, kui infomaterjale lugedes tundub. Avasta põhja troopilist kliimat, kus vahelduvad kuiv ning vihmane aastaaeg, või reisi vahemerelise kliimaga lõunas, kus saab osa nelja aastaaja vaheldumisest.
4. Kui otsid sooja suve, siis reisi põhja aprillist novembrini ning lõunasse oktoobrist aprillini.
5. Idarannikul on palju linnasid, asustatust ja inimesi, läänerannikul, keskel ja põhjas on asustatus vägagi hõre. Ilus on igal pool ja kohalikud on üldiselt väga sõbralikud ja avatud.
6. Saabudes Austraaliasse on hea meeles pidada soovitust: naerata!
7. „Kuidas läheb?” on tavaline tervitus, millele tavaliselt väga pikka vastust ei oodatagi, aga samas hoolitakse ja pannakse tähele. Vabalt võib vastata lihtsalt: „Good!“ või samamoodi küsimusega „How you are doing?“. Ja kui ju edasi veereb, saab peagi selgeks ka Austraallaste armastatud släng: „G’Day!“ (tere päevast – ingl k), „Lets put a snag on a barby!“ (paneme grillvorsti grillile – ingl k).

Port Douglase rand Queenslandis.

Mida teha, kuhu minna?

  • Külasta kindlasti spordimänge, nagu AFL ehk Austraalia jalgpall, ragbi, kriket, tennis. Mängud peetakse tohutu suurtel staadionitel, kus kaasa elavad kümned tuhanded fännid.
  • Rannaalad on täis tasuta grille, tuleb vaid nuppu vajutada ja grill läheb kuumaks.
  • Külasta outback’i ehk metsikut sisemaad! Külasta mägesid! Käi saartel! Kindlasti tuleks käia Suurel Korallrahul (Great Barrier Reef) ja Suurel Ookeaniteel (Great Ocean Road).
  • Külasta kohalikke turge, nii saad alati parima kvaliteediga kohapeal kasvatatud puuvilju! Proovi uusi asju – puuvilju, kooke, liha. Ka taimetoitlastel on väga palju avastada ja proovida.
  • Külasta austrifarmi, kus saad maitsta kõige värskemaid austreid. Kui farmi ei jõua, proovi restoranis rooga nimega Kilpatrick oysters – see on küpsetatud auster peekonikuubikutega.
  • Lõbus tegevus on krabide püüdmine: troopikas on mudakrabid ja lõunas, Adelaide kandis, sinikrabid.
  • Tandem-langevarjuhüpe – imelised vaated ja fantastiline elamus!
  • Autoga ringi vurades saab teel peatuda ka rahvusparkides, matkaradadel, randadel, ka paljud matkaplatsid on igaühele tasuta avatud.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018. aasta kevadsuvises numbris. 

Kommentaarid: