Rhodos – Kreeka algajatele

27.04.2011
Anu Vane

Estraveli veebitoimetajana on mu töö täis pidevaid reisiahvatlusi. Aprillis puhkust plaanides sai sihtkohaks valitud Egeuse meres asuv Rhodos, mis on põhjendatult üks Kreeka populaarsemaid puhkusepaikasid. Seekord sain omal nahal kogeda, kuivõrd palju isemoodi võlusid võib pakkuda üks pisike puhkusesaar.

Lause, et siit leiab igaüks midagi, kõlab küll klišeena, aga on Rhodosest rääkides täielikult omal kohal. Ja kõige ideaalsem on see juhul, kui see on Sinu esimene külaskäik Kreekasse.

Ülalöeldu muidugi ei tähenda, et kogenud reisisell Rhodosel igavust tunneks. Aga kui Sinu reisiminevik ei ole väga pikk ning Vahemere maad ja Kreeka pole selles esindatud, siis Rhodoselt saad Sa maitse suhu kõigest sellest suurepärasest, mida Vahemerel on pakkuda. Põnevust jagub nii ajaloo-, looduse- ja veespordisõpradele kui ka romantikutele, gurmaanidele ja perega puhkajatele ning kõik see on serveeritud vahemerelikult kuuma päikese kastmes.

Veel üks põhjus, miks Rhodos on ideaalne koht, kust Vahemere maid ja Kreekat avastama hakata, on selle väga mõnus suurus ja hea infrastruktuur. Pole vahet, kas ostad reisi valmispaketina büroost või paned kokku iseseisvalt – omal käel saart avastada on lõbus igal juhul.

Rhodose teed on väga heas korras ning vaatamisväärsuste ja külakeste juurde juhatavad väga selged viidad, nii et hätta jääda või ära eksida on õigupoolest võimatu. Ja kui see juhtubki, siis ei ole saar nii suur, et sellest märkimisväärset ajakaotust tekiks. Rendiautoga jõuab saarele tiiru peale sõita ja põhilised kohad läbi käia kahe-kolme päevaga, ilma et peaks liialt kiirustama.

Julgemad võivad rentida ka rolleri – neljaks päevaks saab selle keskeltläbi 40–50 euroga ja sellest ajast piisab täiesti. Parkimine võib saare pealinnas Rhodoses siiski parajaks peavaluks osutuda. Seega kui Su hotell asub pealinna lähedal kuurordis, on roller linna uudistama ja vanalinna õhtustama sõiduks veel eriti ideaalne.

Reisi jooksul noppisin välja mõned pärlid, mis erinevate huvidega reisilistele Rhodosel pinget võiksid pakkuda. Allpool on saare suurimad võlud koondatud märksõnade taha, mille alt leiad ka läbiproovitud reisisoovituse.

Ehe Kreeka

Tõsine Kreeka-fänn võib selle jutu peale küll nina kirtsutada, aga popimatest Kreeka puhkusesaartest just Rhodosel saab selle õige Kreeka maigu kätte ja pealegi mõistliku raha eest. Saare lõunaosa pole turistid veel vallutanud ning Kreeka traditsiooniline ilme on suuresti säilinud – väiksed valged majad mäenõlvadel, laisad linnaväljakud, kus vanamehed maailma asju paika panevad, kuumuses põõnutavad kiitsakad koerad, küla ümbritsevad kahvaturohelised oliivisalud ja keset teed oma rada käivad kitsed. Rütmikas Kreeka muusika ja kohalike pingevaba suhtlusstiil veel lisaks.

Soovitus: sõida ringi ja avasta väikeseid külakesi, näiteks Embonas saare lõunaosas. 850 m kõrgusel asub maaliline külake on Rhodose kõige kõrgem küla ja tänu sellele turismist praktiliselt puutumatu. Kohalikke rõivaid kaunistavad peened värvilised tikandid ning praktiliselt kõik majad on täiuslikud näited Rhodose traditsioonilisest arhitektuurist.

Sööginaudingud

Kreeka on gurmaanisoonega inimesele paradiis, sest just siin kasvavad kõige tummisemad tomatid, kõige suussulavamad oliivid ja kõige magusamad sibulad. Kõige selle peale veel parajalt paks viil fetat ning tõhus talupoeglik suutäis ongi olemas. Kui sellest väheks jääb, on kindel valik teiseks käiguks stiffado – kirjeldamatult pehmeks hautatud veiseliha tillukeste sibulatega – või veidi kergem kana-souvlaki. Magustoiduks veel Kreeka jogurt tüümianimee ja pähklitega… maitsev ja tervislik.

Soovitus: mereannid! Pole paremat paika esmatutvuseks kalmaari või kaheksajalaga kui restoran, kus peale maitsva söögi ja mõistlike hindade pakutakse asjalikku toidusoovitust ja siiralt sõbralikku teenindust. Üks selline on Nireas Rhodose vanalinnas. Saganaki rannakarbid viivad keele alla!

Arhitektuur ja ajalugu

Silmapaistvaimad arhitektuuri- ja ajaloovaatamisväärsused on Rhodosel antiik- ja keskajast pärit mälestusmärgid. Antiikaja kultuurist leiab jälgi Lindoses, Kamiroses ja Ialysoses. Neist tuntuim on kindlasti Lindos – mäeküljele külvatud pisikestest valgetest majakestest koosnev mõnusa auraga linnake, mille krooniks on võimas akropol. Keskaega aga saad nuusutada saare pealinnas Rhodoses, mille vanalinn on Euroopa suurim terviklikult säilinud keskaegne linn ja seega UNESCO kaitse all.

Soovitus: keskaegne Kritinia kindlus, mille varemetelt avanevad imelised vaated türkiissinisele Egeuse merele. Eriti muljetavaldav on see kevadises õitemeres, kus varemed on vallutanud tuhanded karikakrad ja moonid.

Mitmekesine loodus

Loodusenautijatel tasuks ajastada oma külaskäik aega, mil suvi pole veel täielikult võimust võtnud, siis pääseb looduse mitmekesisus ja õiterohkus rikkalikumalt esile. Liblikate orus näiteks kohtasime aprillikuisel jalutuskäigul metsa all imeõrnasid alpikanne, mida meie oleme harjunud lillepotis nägema. Suve poole aga pakuvad avastamisrõõmu saare eriilmelised rannad – kuldsed ja valkjad liivarannad läänekaldal, kivised või kiviklibused idakaldal. Saare mägisemates kohtades pakuvad ka südasuvel varju jändrikud männid.

Soovitus: kahtlemata Liblikate org oma väikeste ojade, järvede ja koskedega, kus puud on juunist septembrini kaetud tuhandete värviliste liblikatega. Ja isegi kui liblikaid parasjagu pole, pakub org  kaunist ja varjulist kohta mõnusaks jalutuskäiguks.

Perepuhkajate lemmikud

Mõnusate randade ja muuseumide kõrval leidub Rhodosel rohkelt meelelahutust, mis köidab ka püsimatuid jõnglasi. Korraldatakse pikemaid ja lühemaid laevasõite (kui veab, võib ka delfiine kohata!) ning Falirakis on olemas ka karussellide ja vaaterattaga lõbustuspark. Õhtu veetmiseks võib leida mängunurgaga restorani või kohviku, kus ringisagivaid jõnglasi keegi altkulmu ei vaata.

Soovitus: Falirakis asub ka üks Euroopa suurimaid veeparke, kus on tervelt 11 liumäge, lainebassein, laisk jõgi, naljasild, piraadilaev, Tarzani bassein jne. Pargis on olemas kõik harjumuspärane (hoiukapid, dušid, kohvikud, suveniiripood) ning Rhodose kesklinnast viib kohale tasuta buss. Rohkem infot siit.

Romantikutele

Sume suveõhtu Rhodose vanalinnas – müüride taga loksub laisalt Vahemeri, õhus on tuulekellade helinat ja soe mälestus päikesest. Kõlab ideaalselt? Aga oota, kuni oled külastanud Symi saart! Rhodose sadamast leiad rohkesti paate, mis sõidutavad Sind otse selle hobuserauakujulisse sadamasse. Symi on väike, vaikne ja absoluutselt imeilus. Juba enne, kui laev randub, on ta Sind vaimustanud: pisikesed pastelsed majakesed mäekülgedel moodustavad justkui amfiteatri, mis on lihtsalt muinasjutuline.

Soovitus: kohalik spetsialiteet – krevetid Symi moodi. Jaluta veepiirist paar kvartalit kaugemale või roni hoopis üles Horiosse, et mitte sadamarestoranis hingehinda maksta, ja naudi neid imetillukesi absoluutselt hõrke krevette topka jaheda veiniga. Ja ära ehmu, krevetid on koorimata, nii neid süüaksegi!

Pisike boonus ekstreemisõltlastele

Rhodose lõunatipp Prassonissi! See on tõeline surfiparadiis. Prassonissi saar oli varem kitsa maariba kaudu Rhodosega ühendatud, kuid praeguseks on merevee tase kerkinud ja saarekese Rhodosest eraldatud. Kahelt poolt puhuvad tugevad tuuled meelitavad kohale sadu surfifanaatikuid, kes sätivad autod, vagunelamud ja telgid rannale ning võtavad vingest tuulest viimast.

Kommentaarid:

  1. Annekreet

    Hei-hei! Jagan siin kohal veel ühte toredat kliendisoovitust! Nimelt, kui satute Symi saarele, siis miks mitte sinna ka rahu ja vaikust nautima ning ööbima jääda! Meie hea kolleeg Eret Estraveli raamatupidamise osakonnast tegi oma Rhodose reisi ajal just nii ja leidis ööbimiseks sellise imetoreda koha: http://www.greeklodgings.gr/eng/symi/studios/artikis.html Ereti sõnul oli just Symil veedetud aeg üks reisi kõrghetki ja soovitab seda soojalt! :)

  2. Hugo

    Jah, kõik on tõsi. Esimene pikem välisreis oligi just Rhodos ja maikuus. Sellest ajast peale võin öelda, et olen vahemeremaadesse lausa armunud. Vesi ja rand on sel ajal täiesti puhas, veetemperatuur ca 26 kraadi. No mida sa hing veel tahad:) Köök lausa võrratu (ei kehti hotelli hommikusöögi kohta!). Symi saare krevetidki said maitstud. See on koht, kus tahaks oma pensionipõlve veeta ........

  3. Rein

    Kevad ongi kõige ilusam aeg Kreeka saartel, kõik tärkab ja õitseb.olles eelnevatelaastatel vaid suvel siin olnud, tekkis tänavu kevadel küsimus- kas see on ikka see sama saar? Võrratu lillemeri, nö. talveunest ärkavad Rhodoslased, kes tasapisi oma tavernaid avama hakkasid. Kirjutajal on tuline õigus,et Rhodos on Kreeka saarte esmaavastamiseks ülimalt sobiv sihtkoht. Tere tulemast!

  4. Monika

    Käisin Rhodosel 2008 mais, ja siiani meenutan rõõmuga. Eriti meie Cosmopolitani hotelli sööke, kus valida oli nii 8-10 liha/kala vahel alati, rääkimata muudest hõrgutistest. P.S. Rhodoselt saab laevaga ka Türki, Marmarisse 45 minutiga, tasub uudistada.

  5. Annekreet

    Anu, see krevettide pilt võtab ohkima... :)