Rongiga Venemaal – hoiatused ja soovitused

28.11.2011
Anu Vane

Meie kliendisuhete spetsialist Natalia Ganova sõidab igal suvel ja talvel rongiga Eestist Venemaale ja tagasi. Staažika rongireisijana pani ta kirja mõned soovitused, mis aitavad Venemaal rongiga reisides muretult ja mugavamalt hakkama saada.

Reisin Venemaal nii sageli sellepärast, et minu perekond on pärit Marimaalt. Et neile külla jõuda, tuleb iga kord ette võtta 4000 km pikkune teekond üle Venemaa avaruste.

Tudengipõlves reisisin alati üksinda ja kasutasin rongis veedetud aega selleks, et väsimust välja magada. Tutvunud kupeekaaslastega ja joonud nendega tassikese teed, pugesin ülemisele narile, lugesin mõne lehekülje raamatust ja suikusin unne rongirataste monotoonse laulu saatel.

Tol ajal ei saanud Venemaa-siseseid rongipileteid osta internetist ja krediitkaardiga või reisibüroost. Seetõttu reisisime Moskvasse, kuidas Jumal juhatas. Sinna kohale sai, aga vot edasi Sõktõvkari oli päris raske pileteid saada. Seega kui saime piletid, jätkasime reisi, kui pileteid polnud – pidime otsima öömaja.

Samal põhjusel olime sunnitud mitu korda rappuma platskaardivaguni ülemisel naril, mis asus WC lähedal (kuna keegi seal sõita ei taha, on sinna ikka pileteid saada). See on magamiseks kõige ebamugavam koht: edasi-tagasi jalutavad reisijad paugutavad ustega, suitsuste tamburite tõttu on raske hingata, lisaks on uste juures suurem tõmbetuul. Seepärast ärge võimaluse korral ostke kohti platskaardivagunisse ega kupeevagunis WC lähedale.

Ebamugavad on ka platskaardivaguni vahekäigupoolsed kohad, sest seal on vähe ruumi pagasile (see tuleb tõsta kõrgele üles). Istumiseks ja magamiseks on seal samuti vähe ruumi. Platskaardivaguni puhul ei soovitata osta pileteid esimesse sektsiooni, sest seal ei ole treppi, millest ülemisele narile ronida.

Kõige mõistlikum on osta piletid vaguni algusesse, seal on palava ilmaga jahedam ja külma ilma korral ei ole tõmbetuul väga tugev. Lisaks olete lähemal vagunisaatjale ja samovarile kuuma veega.

Mitu korda on mul tulnud piletile peale maksta, ostes kalli kupeekoha „toitlustusega”, mis koosnes kiirnuudlitest, tillukesest juustutükist hõbepaberis ja leivaviilukesest. Muid vabu kohti lihtsalt enam ei olnud! Soovitan – pole mõtet peale maksta ega osta toitlustusega kupeepiletit. Nii või teisiti peate tegema lisakulutusi, et osta korralik söök. Kui siiski soovite piletit „toitlustusega” kupees, soovitan täpsustada menüü sisu.

Venemaal reisides tuleb dokumente ja raha alati kaasas kanda. Ärge jätke neid kunagi järelvalveta, isegi kui vagunikaaslased näivad igati toredad. Magades peavad dokumendid olema kas padja all või keha ligi, WC-sse minnes võtke need kaasa. Kõige parem on panna dokumendid ja suurem summa raha riiete sisetaskusse, mis teil vagunis seljas on. Võib ka muretseda selleks otstarbeks mõeldud väikese dokumendikotikese ja hoida seda enda kogu reisi läheduses.

Kuulus teeklaasihoidjates serveeritud tee rongis on kuidagi eriliselt hea maitsega. Kahjuks Tallinn–Moskva rongis selliseid klaase enam pole. Tee ja kohvi serveeritakse ilmetutes valgetes tassides.

Kindlasti soovitan ööseks tagastada vagunisaatjale laenatud klaas ja lusikas. Ükskord juhtus minuga selline lugu: kui läksin klaasi ja lusikat tagastama, polnud vagunisaatjat kohal, ning ma jätsin need oma lauale platskaardivagunis. Hommikul oli klaas kadunud. Mulle meenus, et vagunikaaslased läksid öösel mingis peatuses maha. Ilmselt otsustasid nad klaasi meie tutvuse mälestuseks kaasa võtta. Tekitatud kahju Venemaa raudteele tuli mõistagi minul hüvitada. Kusjuures klaas ise ei maksnudki palju, tunduvalt kallim oli kuulus klaasihoidja!

Venemaal rongidega reisides tuleb hügieenitarvete eest ise hoolt kanda. Võtke kaasa märjad salvrätikud, WC-paber, seep, sussid, magamiseks mugavad vahetusriided. Mõne marsruudi puhul on soovitatav ka voodipesu ise kaasa võtta.

Tähtis info, mida kaugeltki kõik ei tea – olemasoleva kehtiva rongipiletiga on tualeti külastus Moskva rongijaamades tasuta. Minu jaoks oli see üllatus!

Hea on ka teada, et lumi kupeevaguni aknal on talvisel Tallinn–Moskva rongireisil tavaline vaatepilt. Temperatuurist vagunis on parem vaikida. Kogenud reisijad teavad, et selles rongis tuleb ettenägelikult aknad madratsitega soojustada.

Reeglina on rongiga reisida siiski huvitav ja odav, kuid pahatihti pole selleks lihtsalt aega. Sel juhul soovitan kasutada Vene lennufirmade teenuseid.

Meeldejäävaid ja turvalisi rongireise Venemaal!

Fotod © Maximaximax, Струнин В.С., szhaman

Kommentaarid:

  1. Anna Green

    Aili, suured tänud Sulle! Mina samuti tegin endale viisa www.veneviisa.ee kaudu, ja kiidan neid, väga hea kvaliteediga klienditeenindus, kiire ja korrektne! 5+!

  2. Aili Õunapuu

    Tänan kasuliku info eest! Olen reisinud sel sügisel rongiga Moskvasse Võin ka oma poolt soovitada lehekülje www.veneviisa.ee, sain oma viisa kätte väga kiiresti :)