Suusareisi ABC

07.01.2020
Garmen Heinsalu (Mainor Traveli suusareiside juht) ja Krista Esta (Mainor Traveli tegevjuht)

Suusareis pakub hoopis teistlaadse kogemuse kui talvine rannapuhkus. Mägede õhk, päike, laiad lõputud suusanõlvad, eriline tunne, mida saab kogeda vaid ülalpool pilvi mäetipus olles. Muidugi ka meeleolukas after-ski, millest kõik suusareisilt tulnud õhinal räägivad.

Suusareis algab plaanist – mõtle järele, mida sa reisilt ootad, vestle sõpradega, kes on juba korduvalt mägedes suusatamas käinud ja küsi abi reisibüroolt, kel on suusareiside korraldamisega pikaajalised kogemused. Reisifirma töötajatel on ülevaade paljudest suusakuurortidest ja nad oskavad soovitusi jagada. Mõistlik on vähemalt esimene kord mõne rühmareisiga liituda, sest siis on kogu korraldustöö sinu eest ära tehtud ning sina saad keskenduda peamisele – suusatamisele ja puhkamisele!

Aga kuhu minna? Kas Alpidesse või Skandinaaviasse? Või hoopis Põhja-Ameerikasse?

AUSTRIA on eestlaste hulgas vaieldamatult kõige populaarsem suusariik, kus hinna ja kvaliteedi suhe on paigas. Elamiseks kõlbab nii pansioni tüüpi majutus, lihtne kolmetärnihotell kui ka apartement – pettuda sul ei tule.
Austria mägedes oled sa hoitud: teenindus on hea, inimesed sõbralikud, tõstukid nüüdisaegsed ja kiired, radade märgistus selge ja arusaadav. Suusakülad on väikesed ja kompaktsed, raske on ära eksida. Toit on lihtne, aga ülimaitsev. Kindlasti tuleb ära proovida kuulus Apfelstrudel, tuhksuhkruga croissant ja muidugi hoogne ja meeleolukas after-ski (õhtune suusatamisjärgne pidu). Suusasaabastega laua peal tantsu lüüa on just siin väga cool! Austria on igati hea valik ka lastega peredele.

ITAALIAS JA PRANTSUSMAAL hinnatakse rohkem nõlvade ilu kui õhtust meelelahutust. Sinna minnakse otsima puutumatut lund ja off-piste-võimalusi, (sissesõitmata radu), mida leiab kindlasti rohkem kui Austrias. Mäed on kõrgemad, radade kogupikkus märksa suurem, radade märgistus aga pole nii selge kui Austrias ning tõstukidki kohati vanad ja aegunud. Majutuse hinnatase on küllaltki kõrge ja vähemate tärnidega majutuskoha kvaliteedis ei saa kindel olla.
Itaalia ja Prantsusmaa rajad on pigem edasijõudnutele, sh neile, kelle eesmärk on suuskadel läbida ühe nädala jooksul üle 200 kilomeetri.
Itaallastele on toit püha: õhtusöögilauas istutakse tunde, nauditakse nii sööki kui ka jooki. Tõeliselt suussulavat tiramisut kusagilt mujalt ei saagi kui ainult Itaalias. Ka after-ski on mõlemas riigis omal kohal.

ANDORRA sobib nii algajatele kui ka edasijõudnutele, kes otsivad midagi erilist. See väikeriik Püreneede mäestikus pakub uskumatult häid mäesuusatamisvõimalusi – tervelt 280 km radu. Andorras saad ühendada linna- ja suusapuhkuse. Vali majutus pealinnas Andorra La Vellas, mis pakub hulgaliselt ostlemis- ja meelelahutusvõimalusi. Mägedesse pääseb mugavalt kohaliku suusabussiga (nt Mainor Traveli rühmadele organiseeritakse alati privaatne kohalevedu). Nõlvad on laiad, tõstukite järjekorrad olematud.

SKANDINAAVIA suusakuurordid on populaarsed tänu oma lähedusele ja küllaltki soodsale hinnatasemele. Minnes oma transpordiga, saad palju vajalikku kaasa võtta ega pea kohapeal sobivate toiduainete otsimisele aega kulutama.
Kuna Eesti hinnad on viimastel aastatel teinud suure hüppe, on vahe Rootsi ja isegi väga kalliks peetava Norraga pea olematuks kahanenud.
Skandinaavia on mõnus eeskätt väikeste lastega peredele ja pakub laia valikut suusamajakesi. Enamikus neist on ka saun, mis aitab pärast mägedes rassimist mõnusalt lõõgastuda.

PÕHJA-AMEERIKA pakub sootuks teistsugust kogemust. Sellise pika reisi planeerimisel tasuks kombineerida suusapuhkus turismireisiga ning tutvuda sihtkohaga kauem ja põhjalikumalt kui ainult suusanõlvadel viibides. Majesteetlikus Kaljumäestikus asuv Colorado osariik USAs on kuulus oma puuderlume poolest. Suusakuurorte on seal mitukümmend ja valikut jagub igale maitsele: eksklusiivsest Aspenist kuni tagasihoidlikumate, paari liftiga laskumiskohtadeni välja. Enamik kuurorte on osariigi pealinnast Denverist mõnetunnise maalilise autosõidu kaugusel ja nende hulgas leidub nii Alpide stiilis külakesi (Vail) kui ka mõnusaid kauboilikke linnakesi (Steamboat Springs).

Omal käel või reisibüroo abiga?

Kuna suusareis ei ole odav lõbu ja iga väiksemgi möödapanek võib päris kalliks maksma minna, kasuta asjatundjate abi. Mugavus maksab, aga tuleb paraku tihti soodsam! Rühmareise iseloomustavad mugavad lennuühendused, kohapeal korraldatud transfeerid, läbimõeldud majutus. Asjatundjad aitavad valida sobiva sihtkoha ja hotelli, mis vastab sinu soovidele ja võimalustele. Reisides väikeste lastega on hotelli kaugus nõlvadest eriti oluline.
Reisikonsultandid on ise kõikide suusakeskustega põhjalikult tutvunud ja teavad pakutavaid hotelle. Ka kallima hinnaklassi suusakeskustes on võimalik leida taskukohase hinnaga kvaliteetne majutus.
Lisaks on rühmareisidel alati kaasas professionaalne grupijuht, kes on sinu kaaslane ja parem käsi kogu reisi vältel. Juba reisi broneerides saad tuge ja abi õigete valikute tegemiseks ning kõik vajalik korraldatakse sinu eest ära (soovitused suusavarustuse rentimiseks, mäepiletid, kohalevedu jms). Grupijuht pakub soovijatele ka suusaõpet. Kindlasti tasub nii lastel kui ka täiskasvanutel liituda kuurortides tegutsevate suusakoolidega, mis tagavad õige tehnika omandamise. Suusakool on väga tore kogemus ja paneb aluse armastusele nõlvade vastu!

Varustus

Varustus ei pea olema kõige kallim, küll aga mugav. Küsi soovitusi asjatundjatelt! Riiete puhul on oluline, et need peaksid tuult ja vihma, suusad või lumelaud tuleks valida oma oskuste järgi. Ära unusta kiivrit! Algajal on mõistlik varustust esialgu rentida, “suusatõve” süvenedes see aga juba endale soetada. Eriti tähtis on mugav saabas. Kui sobiv mudel leitud, tasub sellele kindlaks jääda.

Ettevalmistus

Ainult kaerahelbepudruga kaugele ei sõida. Väike sportlik vorm tuleb kasuks! Käi jala, lifti asemel kõnni trepist, tee mõned korrad nädalas trenni. Nii jaksad rohkem ja lihased lubavad ka pärast esimest päeva mäele minna. Broneeri reis varakult – nii on sihtkohtade ja majutuse valik kõige suurem. Ära unusta reisikindlustust (lisa kindlasti ohtliku harrastuse lisakaitse!), võta kaasa päikeseprillid ja -kreem.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: