Talvisele merele Norras

15.11.2007
Jürgo Loo / Estraveller

Kui jää Oslofjordil on juba piisavalt paks, pakub kalastussõpradele kindlasti huvi võimalus merel jääaugust kala püüda. Valge kala püüdmiseks merel pole mingit luba vaja, küll aga on seda tarvis lõheliste püügiks.

Omaette vaatamisväärsuseks on põhjamaine taevas põnevas koosluses fjordide ja mägedega, talvisel ajal on valguse mängud eriti põnevad. Oma äsja ilmunud reisiraamatus „Where to Go When” soovitab ka tuntud Iiri päritolu BBC reisi- ja spordiajakirjanik Craig Doyle nautida Tromsøs virmalisi just jaanuaris – seda on mugav teha rahvusvahelise filmifestivali ning Põhjavalguse muusikafestivali külastuse vahepeal.

Talvist dramaatilist panoraami ja virmalisi võib vaadelda ka laeva pardalt, sõites kaasa ühe või enam neist 34st etapist, mille läbivad praamifirma Hurtigruten laevad 11päevase ringreisi jooksul Bergeni ja Kirkenesi vahel. 1860. aastatel loodud ja mitme ühinemise tulemusel 3400 töötaja ning seitsme miljardi Eesti krooni suuruse aastakäibega firma on ise muutunud samasuguseks Norra sümboliks nagu fjordid, mida Hurtigruteni laevadelt mugavalt näha saab, ning korraldab praegu ka kruiise Antarktikasse.

Hurtigruteni lahke abiga on hea minna Lofootide saarestikku talvist kalapüüki vaatama. Veebruarist aprillini toimub Lofootidel nimelt legendaarne Barentsi arktilistest vetest pärit kudeva tursa (skrei) püük ning suvel oma idüllilises rahus turiste püüdvad väikesed kalurikülad omandavad mõneks kuuks taas traditsiooniliselt töise ja asjaliku õhkkonna.

Kellele aga hoopis toruujumine meeldib, see peaks tegelikult juba asju pakkima, sest parim aeg mõõkvaalade ehk mõõkdelfiinide (Orcinus orca, tuntakse ka mõrtsukvaala nime all) seas snorgeldamiseks algab oktoobris, mil esimeste sügistormide ajal umbes 700 mustvalget kaunitari siseneb heeringajahil Narviki ja Lofoteni vahel asuvasse Tysfjordi.

6000 turisti naudib igal aastal oktoobrist kuni jaanuarikuuni arvatavasti seda üht kõige võimsamat looduselamust, mida Norral pakkuda on. Enamik neist jälgib vaatemängu miskipärast paadist. Kui vees peaks igav hakkama, paistab kätte Norra rahvusmägi Stetind, mis näeb ka päris uhke välja. Kui suured veeloomad hirmu nahka ajavad, minge sukelduge väiksemaid vaatama!

Läänekaldal, Kristiansundi ja Molde vahel asuv Strømsholmeni veespordikeskus, kelle abil oktoobri lõpust jaanuarini Lofootidel ka mõõkvaalasafarile pääseb, korraldab sukeldumisi aasta ringi.

– – –

Originaalartikkel on ilmunud ajakirja Estaveller numbris oktoober-november 2007. 

 

Kommentaarid: