Zakinthos – veel üks vaimustav Kreeka puhkusesaar

29.08.2012
Anu Vane

Majanduskriisi kõrval on Kreeka tuntud ka saarte poolest. Neid on tal kokku 1200 kuni 6000 – sõltub sellest, kui suurt saart üldse saareks pidada. Eestlastele tuntumad on Kreeta, Rhodos ja Korfu, kuhu ka sel hooajal Tallinnast otselennuga pääses. Zakinthos on veidi vähem tuttav, aga igal juhul tasub see nimi meelde jätta. Stressivabaks kreekapäraseks päikesepuhkuseks on see kindel valik.

Laevavraki rand on saare tähtsaim maamärk

Zakinthos ehk itaaliapäraselt Zante on Kreeka suuruselt 11. saar ja asub Joonia meres. Oma 400-ruutkilomeetrise pindalaga on ta umbes poole väiksem kui Hiiumaa ja kaks korda suurem kui Muhu. Puhkajale tähendab see, et kõik on mõnusalt käe-jala juures. Et saart avastama sõita, pole autorendiks vajadust. Rollerist piisab täiesti, aga võib ka laevareiside ja taksodega asja ära ajada.

Kui Rhodose ja Kreeta kohta võib öelda, et need on pigem saared perepuhkuseks, ning näiteks Ios ja Kos seostuvad noorte pidutsejatega, siis Zakinthos on midagi vahepealset. Kõik on küll olemas – rannad ja päikesepaiste, kreekalikult maitsev söök-jook, veespordi võimalused ja meelelahutus lastele –, aga veidi väiksemas mastaabis kui tuntumatel saartel.

Pealinn Zakinthos

Näiteks peavad arhitektuurihuvilised arvestama, et Vana-Kreeka ehituskunsti Zakinthosel imetleda ei saa. Vanade majadega on üldse kehvasti, sest 1953. aastal tabas saart võimas maavärin, mille tagajärjel jäi kogu saarel püsti sisuliselt ainult kolm hoonet – riigipanga maja, Püha Dionysiose katedraal ja Püha Nikolause kirik.

Kaks viimatinimetatud hoonet piiritlevad saare Zakinthose-nimelises pealinnas põhilise turistitsooni – Püha Dionysiose katedraal lõunast ja Püha Nikolause kirik põhjast. Üks turistide lemmikajaviide on patseerida katedraalist kirikuni ulatuval laial mereäärsel sadamakail-kõnniteel ja imetleda selle äärde kinnitatud jahte. Paralleelselt rannajoonega kulgeb hobukaarikute ja autode saginast tulvil tänav, teisel pool teed aga asub loendamatult hotelle ja restorane.

Zakinthose suurimad-tuntumad kuurordid

Üldiselt paikneb enamik randasid ja linnasid saare lõuna- ja idarannikul, põhja- ja läänekülg on mägised ja vähem rahvastatud. Pealinna Zakinthose kõrval on saare suurimad kuurordid Tsivili, Alykes ja Kalimaki (pigem perega reisijaile) ning Laganas (peolembestele).

Laganase kuurordi ööelu

Kalamaki ja Laganas hiilgavad laia liivarannaga, mis ulatub ühest kuurordist teise ja pakub tänu oma pikkusele võimalust melust kaugemale jalutada ning omaette rannamõnusid nautida. Selle kandi vetes toimetab ka saare vapiloom merikilpkonn Carreta carreta. Just Zakinthosel asuvad selle ohustatud liigi Vahemere tähtsaimad pesitsusalad, mistõttu on osa randadest arvatud kaitseala koosseisu. Kui leiate rannaliivalt puupilbastest kokku klopsitud majakest meenutavad sõrestikud, suhtuge neisse aupaklikult – need on asetatud kilpkonnapesadele kaitseks, et koorumist ootavad munad viga ei saaks!

Tsivili on iseenesest õdus ja populaarne kuurort, kuid selle madal ja turvaline liivarand on võrdlemisi ülerahvastatud. Õnneks aga on Tsivilist mugav sõita üles põhja poole otsima pisikesi kivikliburannakesi, kus vesi läheb kiiremini sügavamaks ja publikutki on vähem. Üks selline on näiteks Kokkinou pisikeses lahes Katastari poolsaare varjus, 20-minutilise sõidu kaugusel Tsivilist.

Tsivili rand võib tipphooajal olla ülerahvastatud

Üldiselt aga pakub Tsivilili kõike turistile tarvilikku – poekesi, meelelahutuskohti ja baare-restorane on jalaga segada. Viimastest võin soovitada kaht – kirjade järgi Kreeka ja Mehhiko kööki pakkuvat Romiost ja klassikalist Kreeka tavernat Dionysiost. Esimene pigem neile, kes tahavad valget riidest laudlina ja peenemat kraami, teine lihtsama stiili armastajatele. Väga hea köögiga on ka Olive Tree, kus on tõsine oht majaveiniga mõõdutunne kaotada – see on lihtsalt nii mõnus!

Kuigi Zakinthos tundub väike ja lugeja võib-olla mõtleb nüüd, et mis seal ometi nädalaga pihta hakata (sest just nii kauaks Helsingist algavad tšarterreisid teid sinna lennutavad), siis teen asja lihtsaks. Allpool on igaks reisi päevaks üks vaatamisväärsus, mis sisustab kenasti tõhusa tüki päeva. Hommikul tunnike-paar rannas peesitamiseks, siesta vaatamisväärsustega tutvumiseks ning õhtu pikale ja õdusale õhtusöögile – või hoopis muus järjekorras? Valik on sinu ja siinsega ei piirdu! ;)

7 asja, mida teha Zakinthosel

Rannas lesiv vrakk mõjub lähedalt veidi tontlikult

1. Laevavrakirand, mis on üks maailmas enim pildistatud randu ja kahtlusteta üks Zakinthose tuntumaid maamärke. Salakaubavedajate abajaks kutsutud kiviklibu- ja liivaseguse Navagio ranna muudab eriliseks suur roostes laevavrakk. Meri uhtus selle rannale 1980. aastal pärast tormi, mis Kreeka mereväe eest põgeneva salasigarette transportiva laeva karile ajas.

Isutekitajaks otsi üles Anafonitria külakese lähedal kõrgetel kaljudel asuv vaatluspunkt, kust vrakk tundub valgel liival pisike kui tikutoos. Seejärel aga sõida Porto Vromi sadamasse, kust väljuvad laevad vraki juurde ja rannakaljude koobastesse. Sinna saab sõita kaht moodi. Vali kindlasti tee, mis pöörab mere poole Mariesi külast. See on omaette vaatamisväärsus ja ka sadam ise on võrratult ilusam!

Vrakiranda võid jääda soovi korral kogu päevaks, laev toob ja viib igal täistunnil. Pilet maksab 15 eurot. Parem on retk ette võtta pärastlõunal, kui turiste on juba vähem. Soovi korral aga saad tellida ka täisteenusega ekskursiooni transfeeriga otse oma kuurordist sadamasse.

Kuulsad sinised koopad

2. Sinised koopad on teine Zakinthose maamärk, mida külastamata saarelt lahkuda oleks patt. Saare põhjatipu lähedal asuvad rannakaljude koopad on saarel suurimad. Nime on need saanud selle järgi, et koopas sees olles värvivad vees murduvad päikesekiired selle kirjeldamatult siniseks.

Koopaid saab külastada ka pikema kruiisi raames, mis hõlmab ka vrakiranda, aga mõnusam on see eraldi ette võtta. Selleks võib sõita Agios Nikolaose nimelisse võluvasse sadamasse saare põhjaosas, kust 10 euro eest paadituurile viiakse. Kui merereise aga ei armasta, võib valida sihtpunktile kõige lähemal asuva variandi – otse Skinari majaka alt väljuvad paadid, mis viivad 7,50 euroga lühikesele retkele koobaste juurde, sisse ja vahele, lisaks veel lühike ujumispeatus!

Porto Vromi sadam, mis oma klaari jaheda veega on ka mõnus ujumiskoht

3. Porto Roxa ja Porto Limnonias on omanäolised kaljused rannad, kuhu pääseb Agios Leoni nimelisest külakesest saare lääneküljel. Kaunites väikestes abajates pääseb vette kaljult karates (või siis end paadi vettelaskekohast mööda kaljuserva alla libistades). Porto Roxa on väiksem ja mingit „tsivilisatsiooni” seal ei ole, nii et vesi ja muu vajalik peab endal kaasas olema. Porto Limnonias aga asub kaljuserval tavern, mis pakub kohalikke delikatesse, juua ning imelist vaadet.

Tasub tähele panna, et vesi on Porto Limnonias eriti külm – abajasse suubub väike maaalune jõgi. Ja kuna mage vesi on väiksema tihedusega kui soe merevesi, on seal päris lahe ujuda – pinnavesi on lõikavalt külm, sügavamal aga mõnusalt soe.

Tuletorni juures asub improviseeritud kohvik, kuhu õhtuti kogunevad noored romantikud loojangut imetlema

4. Keri tuletorn. Kui õhtu lähenema hakkab, võtab autode vool pealinnast Zakinthosest üksmeelselt suuna Keri poole. Sealse majaka juurest avaneb vaimustav vaate päikeseloojangule ja saare läänerannikule. Kahtlusteta on see Zakinthosel parim koht, kus igaõhtust looduse vaatemängu nautida! Veidi enne õiget tuletorni asub peen restoran, mida ehib majakat meenutav tornike ja kus pärast hämaruse laskumist saab kaunite vaadete taustal keha kinnitada.

5. Xigia väävlirannad. Xigia asub saare põhjaosas ja pakub kõigile võimalust tasuta tervisespaad külastada. Kõrge väävlisisaldusega vesi mõjub hästi nahale, peletab tselluliidi, leevendab liigesehädasid ja on muidu tervist tugevdav. Kokku võib valida kolme ranna vahel. Kuulsam ja kõige väävlisem on põhjapoolne, kus asuvad ka Xigia koopad. NB! Ujuma minnes võtke hõbeehted ära, muidu muutuvad need tumedaks.

Armsaid Kreeka külakesi leiab Zakinthoseltki

6. Külatuur ja -šoping on mõnus vaheldus merelisele meelelahutusele. Põika rannikult maakohtadesse ja uudista turismist vähe mõjutatud külakesi, eriti saare lääne- ja põhjaosas. Elu käib neis tõelises zakinthoslikus rütmis: vanamehed kogunevad kiriku ette pinkidele ja aeg muudkui seisab. Elatist teenitakse viinamarja- ja oliivikasvatusega, valmistatakse juustu ja kogutakse mett. Teede ääres kohtab lette, kus talunikud oma tooteid müüvad. Naturaalne ja ehe kraam!

Muide, ma ei ole kusagil mujal näinud ühes kohas nii palju vaipu, matte, laudlinu ja linikuid kui Zakinthose „käsitöökülakestes”. Kvaliteetse ja suure valikuga paistab silma näiteks Volimes, kust saab osta tõeliselt kauneid pitsesemeid, linaseid kodutekstiile ja keraamikat.

Pealinnale iseloomulik arkaad – terve rannapromenaadi saad soovi korral läbida katuse all jalutades ja ometi vaadet nautides

7. Solomose väljak ja Bohali. Viimase õhtu Zakinthosel võiks veeta pealinna lähistel. Alusta näiteks Bohali mäest, mis kõrgub pealinna kohal ja kust avanevad parimad vaated kogu pealinnale, sadamale ja türkiisikarva merele. Mäenõlvadelt leiab palju romantilisi kohvikuid ja jäätisepoekesi, kus maha istuda ja vaateid imetleda. Bohalis asuvad ka 15. sajandist pärit veneetslaste kindluse varemed.

Kui päike on künka taha kadunud, võtke suund alla pealinna. Kohe mere ääres, Püha Nikolause kiriku kõrval asub linna kaitsepühakule pühendatud Solomose väljak, kus elu keeb hiliste õhtutundideni. Kui jalutate otse üle väljaku maa poole, jõuate restorane, baare ja poekesi tulvil vanalinna südamesse, kuhu võib end unustada poekestes tuhlama või lihtsalt inimesi vaatlema. Osta suveniire, naudi korralikku õhtusööki ja lõpeta puhkus mõne mõnusa kokteiliga!

Kuidas Zakinthosele saada?

Kõige lihtsam on osta Aurinkomatkate reisipakett, mis otse Helsingi lennujaamast Zakinthose saarele lennutab. Sel aastal toimub viimane väljumine 6. septembril, paar kohta on veel saadaval. Söökideta reisipaketi hinnad 3* apartementhotellis algavad hetkel 475 eurost. Osta saab ka ainult lennupiletid, hind hetkel on 360 eurot inimesele. Aga kindlasti hoia pilku peal viimase hetke pakkumistel Zakinthosele, sest hinnad võivad muutuda ja kohad lõppeda.

Järgmisel aastal kestab Zakinthose reisihooaeg Aurinkomatkatel  28. maist kuni 3. septembrini. Ilma söökideta reisipakett 3* apartementhotellis on saadaval hinnaga alates 535 eurost, 5* apartementhotellis  hommiku- ja õhtusöökidega alates 1165 eurost.

__________________

Fotod: iStockphoto, Zantehotels.gr ja Anu Vane

Kommentaarid:

  1. Anu

    Jaa! See video on tõesti lahe, täpselt õige meeleolu:) Aitäh jagamast!

  2. Ain

    Siin on üks väga hea video Zakinthose'st http://vimeo.com/46194960