Rimini, o Rimini: suvekuurort eestlase maitsele

20.10.2005
Kristel Kaasik / Estraveller

Lennujaamades müüdav Patricia Schultzi bestseller “1000 Places to See Before You Die, A Traveler’s Life List” pakub tuhande sihtkoha hulgas üle maailma 62 Itaalia vaatamisväärsust. Tegelikult on neid Itaalias sadu kordi rohkem! Üks külastamist väärt paik on Rimini.

Suurlinnad Rooma, Milaano, Veneetsia; imekaunid saared Sardiinia, Sitsiilia ja Capri; võrratud Como ja Garda järved oma maaliliste külakestega; kümnete kilomeetrite pikkused liivarannad, kus üks suvekuurort järgneb teisele.

Itaalia kuurordid, eriti Riccione ja Cattolica, on juba üle kümne aasta olnud ka eestlaste meelispaigaks – peamiselt Soome reisikorraldajate kaudu. Sel suvel saab Itaaliasse lennata otse Tallinnast ning puhkusekohtade hulka on lisandunud Rimini, mida nimetatakse ka Euroopa rannaks, külalislahkuse linnaks, supleja Rivieraks ja Euroopa Las Vegaseks.

Maikuust juuli lõpuni on Rimini üsna rahulik paik. Eurooplaste puhkusekuus augustis vallutavad linna kohalikud ning siis muutub see väga palavaks ja kärarikkaks, seda sõna otseses mõttes.

Siinsed liivarannad olid kuulsad juba 19. sajandi lõpul. Säilinud on ka selleaegsed uhked villad ja terrassid. Täna on Riminis tuhandeid hotelle, baare ja restorane, üle saja ööklubi,

50 muuseumi, 300 spordi- ja huvikeskust ning ümbruskonnas rohkem kui tosin lõbustusparki – meelelahutuseks nii suurtele kui väikestele.

Viimastest väärivad kindlasti külastust Mirabilandia, Italia in Miniatura ja Fiabilandia, mis on fantaasiapark veidrate tegelastega. Mällujääva elamuse pakub kindlasti tutvus delfiinidega, parim koht selleks on Delfinario Rimini.

Omaette vaatamisväärsuseks on Rimini klubid – neist kuulsaim on Cocorico – tõeline undergroundi, techno ja house’i meka, aga ka Paradiso Club oma kolme tantsupõranda, seitsme baari, restorani, poe ja piljardilaudadega.

Kõige trendikam koht Riminis on The Barge – itaallaste versioon iiri pubist, mis asub peaväljaku Piazzale Fellini lähedal (nimelt on Rimini Federico Fellini sünnilinn ja tema esimeste filmide võtteplats).

Tahan – leban, tahan – ei leba

Rannad on Riminis alati rahvast tulvil, kuid väga hästi korras hoitud. Erarandade kasutamine on tasuline, rannatool ja päiksevari maksavad kokku 7-10 eurot päevas. Rannas saab tegeleda ka erinevate spordialadega nagu jalgpall, võrkpall, tennis, surfamine, sukeldumine jne.

Kui rannas lebamine tundub tüütu, on Rimini ideaalse asukohaga aktiivse puhkaja jaoks. Siit on suurepärane ette võtta Kesk-Itaalia põhjalik uurimine – vahemaad on lühikesed, teed head (kiirteed) või huvitavad (kõrvalteed), autorendi või rongipiletite hinnad taskukohased.

Ühepäevased reisid Veneetsiasse, Firenzesse, Milanosse või lähemal asuvatesse Bolognasse, Ravennasse ja San Marino linnriiki on igati mõistlikud. Rooma linna või imekauni Toscana maakonnaga tutvuse tegemiseks peaks siiski rohkem aega varuma.

Riminist sisemaa poole paiknevad keskaegsed äärelinnad kindluste, losside, kirikute ja kalmistutega ning väikesed rikkumata külad, kus korraldatakse suviti folkloorifestivale.

Ajaloolisi vaatamiväärsusi pakub ka Rimini ise – Tiberiuse sild, Augustuse kaar, Rooma amfiteater, Aroomide aed, Piazza Tre Martiri ja Tempio Malatestiano, mida peetakse linna uhkeimaks hooneks.

Kitsad põiktänavad ning suvises tuules lehviv kuivama riputatud pesu muudavad Rimini tüüpiliseks Itaalia linnakeseks. Samas on Rimini ka kosmopoliitne linn, kus on oma koht nii kalameestel, talupidajatel, käsitöölistel kui ka turistidel ja meelelahutusäridel.

Mitte ainult Rimini

Rimini sõsarlinna Cattolicat nimetatakse Emilia-Romagna maakonna naervaks linnaks. Imeilusad rannad, kirev ööelu, hingematvad vaated, erinevad kultuurielamused –  see kõik iseloomustab hästi selle väikese kuurortlinna tõelist palet.

RiminiCattolica on Itaalia populaarsemaid kohti, kus eriti armastavad puhkust veeta lastega pered.

Teist lähedal asuvat linna Riccionet külastab aastas 3,5 miljonit turisti. Ka selle kuurordi ajalugu ulatub eelmise sajandi algusse. Linn on küll aastatega muutunud, kuid samas säilitanud omapära. Sada aastat külalislahkust ja kogemusi tähendavad turistide jaoks parimaid lõõgastumisvõimalusi.

Nädalasest puhkusest selle kõige nautimiseks kohe kindlasti ei piisa. Võtke aeg maha ja laske end võrgutada soojal paitaval päikesel. Maitske tüüpilisi itaalia roogasid ja nautige sealsete inimeste lahkust ning nende kauni keele kõla.

Kui lasete end lummata kõigel itaaliapärasel, avastate ühel hetkel, et olete sellisesse puhkamisviisi – ja sellesse maasse – kõrvuni armunud.

– – –

Artikkel on ilmunud ajakirja ESTraveller numbris juuni-juuli 2005. 

Kommentaarid: