Romantiline peidupaik Ida-Virumaal – Saka mõis

27.06.2011
Helena Parmask

Suvel eelistavad paljud puhata koos perega kodumaal. Häid ideid selleks leiad näiteks meie perepuhkuste veebist. Ja kuna iga kaupmees peab ikka täpselt teadma, mis ta müügiks pakub, tuleb oma kaupa ise proovida. Mina näiteks veetsin paar jaanipäevajärgset päeva Ida-Virumaal ja valisin öömajaks Saka mõisa.

Saka ise tituleerib end Ida-Virumaa romantilisimaks mõisahotelliks – ja pärast paari suvepäeva Sakas olen ma täiesti valmis sellele alla kirjutama. See romantika polegi niivõrd kinni majades või mööblis, kuivõrd õhustikus.

Mõisapargi muru pole joonlaua järgi pügatud, ürdiaia taimed ja lillepuhmad on veel väikesed, siin-seal on näha märke lõpetamata korrastustöödest ja kogu õu ei ole veel täiuslik – aga seetõttu on kõik maalähedasem ja kodusem, kui mõisast ootaks.

Mõisahotell ise on siiski viimase lihvini viimistletud ja detailid kokku sobitatud, nii et mulje on luksuslik ja kaunis. Vastuvõtt on soe ja sõbralik, interjöör hubane ning spaaosa pisike, aga armas. Ja nii siirast ning südamlikku teenindust pole ma ammu kohanud. 12 punkti kümnest!

Hotell on kõiki oma kolme tärni kuhjaga väärt. Kõigutamatu rahuga vastuvõtu tugitoolis põõnutava mõisakassi eest võiks veel paar tärni juurdegi anda:)

Möödunud aasta lõpul avati Sakas klientidele ka nelja tärni vääriline härrastemaja ehk Saka mõisa peahoone. Kui mõisahotell on pisike, hubane ja soe, siis härrastemajast õhkub pigem jahedat elegantsi. Üldmulje häärberist on põhjamaiselt reserveeritud. Igal sammul on aimata, et oled selles majas esimeste külaliste seas. Tubades ja saalides pole ühtki jälge kulumisest – kõik on perfektne.

Muide, mõisaromantikat pakub Saka ka neile, kes kolme- või neljatärniöömaja kalliks peavad. Otse pankranniku serval seisab pisike kämpingumaja, kus kaks inimest saavad öömaja 69 euroga, ning  peatuma oodatakse ka karavane ja telkijaid. Soodsa hinnaga Saka mõisa paketid leiad Estraveli veebist: perepuhkajatele Suvepusle pakett, kultuurihuvilistele aga Suvesündmuse pakett.

Mõisa ümbruses leidub tegevust nii peredele kui ka näiteks äriklientidele. Sportlikku pinget pakuvad matkarajad, vibulaskmine ja tenniseväljak, olemas on laste mänguväljak ja vabaõhulava, kus korraldatakse kontserte. Äriklientidele on mõeldud kohe pankranniku serval kõrguv Meretorn, mis on endisest piirivalvetornist kohandatud kaasaegseks seminarihooneks.

Olgu valitud majutus või pakett milline tahes, romantikast Sakas pääsu ei ole. Sest nagu öeldud, see pole kinni majades või mööblis. Pigem metsikus mõisapargis, pangapealses avaruses, pargipinkides ja lillepeenardes ja teerada ääristavates tuledes, mis hämaras soojalt säravad.

Aga kõige tähtsam Saka mõisa juures on hääled – üle taeva süstivad pääsukesed, pargipuudes tuhandet viisi laulvad linnud, panga all kohisev meri ja sekka lammaste määgimist. Isegi muidu jahedana tundunud peamaja katuseviilu alla on pääsukesed juba pesa teinud. See näitab, et siitki leiab kodutunnet ja headust, ole sa siis härraste või maameeste sugu.

Aga räägi nüüd Sina meile, millised on Sinu lemmikkohad Eestis? Kust on pärit Sinu viimane kodumaine puhkuseelamus?

Kommentaarid: