Annely Tulvik külastas Araabia Ühendemiraate

03.03.2020
Estravel

Annely sõnul oli reis Araabia Ühendemiraatidesse elamusterohke: “Igal sammul sai kogeda või näha midagi kõige-kõigemat. Luksus, hiilgus, võimsus. Olen arvamusel, et sihtkoht sobib eelkõige täiskasvanutele – neile, kes naudivad linnamelu. Lastega peredele võiks sobida kas Sharjah või Ras al Khaimah.”

Annely külastamas Araabia Ühendemiraate.

Lühidalt erinevatest AÜE kuurortidest läbi Annely kogemuse:

Külastasime ühtekokku viit emiraati seitsmest. Kõik läbi käidud emiraadid jäid Pärsia lahe äärde. Alustasime Abu Dhabist, edasi Dubai, Sharjah, Ajman ja viimaseks Ras al Khaimah.

Kuigi emiraadid on kokku kasvanud ja täpselt aru ei saa, millal lõppeb üks või algab teine, on siin välja toodud vahemaad emiraadikeskuste vahel:

  • Abu Dhabi – Dubai ca 145 km
  • Dubai – Sharjah ca 30 km
  • Sharjah – Ajman ca 12 km
  • Ajmal – Ras al Khaimah ca 75 km

Abu Dhabi

Araabia Ühendemiraatide pealinn. Puhkus Abu Dhabis tähendab eelkõige linnapuhkust. Tegemist on kaasaegse linnaga, kus Dubaile omane suurustamine ei ole sedavõrd hoogne. Pilvelõhkujate vahel võib leida rohelisi pargialasid. Kindlasti tuleks eraldi välja tuua ka maailma üks muljetavaldavam hoone Sheikh Zayedi mošee. Rahulikum kui Dubai, kuid pakub piisavalt erinevaid tegevusi ja vaatamisväärsusi.

Dubai

Dubais on olemas nii puhtad rannad, soe meri, tohutud kaubanduskeskused, ehedad turud, pilvelõhkujate kvartalid, vilgas ööelu jne. Kuna Dubai on sedavõrd suur, pakuvad erinevad piirkonnad täiesti erinevaid kogemusi ja emotsioone. Kogu meie seltskonnale kujunes lemmikpiirkonnaks kaasaegne linnaosa Marina. Tegemist on Dubai uue poole nn teise keskusega. Tehisjärved, kanalid, pilvelõhkujad, jahisadamad, promenaadid. Hotellid on aga siiski linnatüüpi. Kui otsida meie mõistes kuurorti tüüpi rannaäärseid hotelle, siis selliseid leidub kõige enam Jumeirah’ piirkonnas ning tehissaarel Palm Jumeirah´l.

Sharjah

Sharjah on ühest küljest oma pilvelõhkujatega moodne linn, kuid samas moslemi kultuuri kaitsja ning araabia hinge säilitaja. Alkohol on täielikult keelatud ning turistidel (eelkõige naistel) tuleks rohkem tähelepanu pöörata riietumisele. Sobib peredele ja rahulikumaks puhkuseks Dubai vahetus läheduses. Hotellid aga soodsamad kui Dubais.

Ajman

Ajman on emiraatidest väikseim ning seal puuduvad naftavarud. Seega tegemist on vaeseima emiraadiga, mida võis kohe tajuda ka tänavapildis. Olemas muuseum, poed, turg, restoranid (eriti head kalarestoranid), kuid ööelu puudub täielikult. Kuna emiraadis puudus kirev linnamelu ja ka peredele leiab paremaid alternatiive, siis antud emiraati ei oskagi ühelegi sihtgrupile eraldi soovitada.

Ras al Khaimah

Põhjapoolseim emiraat, mis on ümbritsetud kõrbete ja mägedega. Sobib eelkõige peredele ja neile, kes otsivad rahulikku rannapuhkust. Enamik reisikorraldaja pakutud hotelle asuvad Ras al Khaimah keskusest ca 35 km kaugusel asuval tehissaarel nimega Al Marjan Island. Saarel on lai ja ilus promenaad, kuid kogu ülejäänud tegevus koondunud hotellide territooriumitele.

Lühidalt ka ekskursioonidest, kus Annely käis:

Ferrari World & Warner Bros

Paraku jäi meil pargiga tutvumiseks liiga vähe aega. Jõudsime vaadata ringi vaid Ferrari Worldis ning kõrvalasuvasse Warner Brosi me ei jõudnudki. Kahe pargi vahel sõidab tasuta transfeerbuss. Ferrari Worldis tegime siiski ka 2 sõitu. Valisime teadlikult kaks kõige-kõigemat ning kes armastab ameerika mägede ekstreemsusi, siis emotsioon on garanteeritud. Atraktsioone on aga ka erinevas vanuses lastele. Lisaks erinevad söögikohad, poekesed. Parkides võib vabalt kuluda terve päev.

Sheikh Zayed mošee

Abu Dhabi suurim vaatamisväärsus. Tegemist on tõeliselt võimsa ja ilusa hoonega, nimetatud ka maailma üheks mujetavaldavamaks hooneks. Mošeesse sisenemisel peab kaetud olema kogu keha ning naistel peab peas olema ka sall või rätik. Kes sobivalt riides ei ole, see paraku sisse ei saa.

Louvre’i muuseum

2017. aastal avatud kunstimuuseum Abu Dhabis. Tegemist on Araabia Ühendemiraatide suurima kunstimuuseumiga. Juba hoone välisarhitektuur on pilkupüüdev. Lihtsalt ja loogiliselt üles ehitatud muuseum on jälgitav kõigi jaoks. Muuseumis oli näha väga palju kohalikke kooligruppe.

Burj Khalifa

Maailma kõrgeim hoone (828 m), mille vaateplatvormile (124. korrusel) saab maailma kiireima liftiga. Jõudsime kohale hommikul vara, kui kohal ei olnud veel väga palju rahvast. Kindasti soovitan piletid ette ära osta.

Expo 2020 toimumispaik

Kuna tegemist alles ehitusjärgus projektiga, siis kogu ekskursioon nägi välja kui bussiga mööda tohutut ehitusplatsi ringi sõitmist. Täpsemat ülevaadet tegelikult ei saanud. Alles peahoones sees, kui nägime maketti, saime pisut aimu, mis täpsemalt tulemas on.

Kõrbesafari

Tegemist on džiipide ekstreemsõiduga mööda luiteid, ümberringi vaid liiv. Vaated on võimsad ja sõit pakkus piisavalt närvikõdi. Lõpuks tehti täpselt päikeseloojangu ajal peatus, et kauneid pilte saada. Peale peatust viidi meid (siis juba mööda maanteed) araabiapärasesse külla, kus ootas ees kohalik söök ja show. Kui safari ise oli väga positiivne kogemus, siis viimane peatus oli pehmelt öeldes nõrk. Ei söök ega show mingit elamust ei pakkunud. Samas džiibisafarit soovitaksin kindlasti.

Marina Dhow kruiis

Populaarne väljasõit turistide seas. Vaated öisest Marina piirkonnast olid muidugi muljetavaldavad. Esmalt sõitis laev piki Marina kanalit ning seejärel pisut ka lahel Marinast väljas. Söök erilist elamust ei pakkunud. Ja sarnaseid vaateid näeb ka promenaadil jalutades. Kui aga valida õhtu veetmiseks kruiis, siis tuleks kindlasti kaasa võtta soojemad riided, sest laeval on tuuline ja jahe.

Mõned tähelepanekud reisist:

  • Enamikus hotellides oli WIFI tasuta ja seda ka ilma eraldi koodideta.
  • Enamik hotelle pakuvad tasuta transfeere keskustesse ja randa.
  • Ühest kohast teise jõudmiseks kasutatakse enamasti transporti, jala käiakse väga vähe. Ringi jalutamiseks puuduvad ka võimalused. Taksosõit on kõikides emiraatides taskukohane. Metroo olemas vaid Dubais. Punane liin sõidab piki kogu Dubaid ning roheline liin Deiras.
  • Vabad päevad on reede ja laupäev.
  • Arvestada tuleb vahemaadega. Ühest kohast teise jõudmine võtab aega. „Ei ole kaugel“ võib vabalt tähendada 45 min autosõitu.
  • Sihtkohas on kolmeharulised pistikupesad ning soovitan adapter kaasa võtta. Mitte kõigis hotellides ei olnud adapter saadaval.
  • Eestisse helistamine on väga kallis.
  • Kuurordimaks on kehtestatud Dubais, Abu Dhabis ja Ras al Khaimahis.
  • Ajmanis ei ole turismimaksu, kuid ekskursioonid ca 10 USD kallimad.

Küsi AÜE reisi pakkumist Estraveli reisikonsultandilt estravel@estravel.ee või telefonil 6266 266.
Vaata erinevaid reisipakkumisi siit.
Loe AÜE kohta lähemalt siit.

Vaata ka Expo 2020 Dubai reisipakkumist.

 

Kommentaarid: