Põnev Sri Lanka – Eleeni reisimuljed ja hotellisoovitused

29.06.2023
Estraveli Master Travel Consultant Eleen Janus

Estraveli MTC (Master Travel Consultant) Eleen Janus käis Turkish Airlinesi kutsel Sri Lanka võludega tutvumas. Loe reisimuljeid ja hotellisoovitusi.

Sri Lanka õppereisist

Sri Lanka on troopiline paradiis India ookeanis imelise looduse ja kaugeleulatuva ajalooga. Aastaringselt soe ilm, erinevad õitsvad puud ja taimed, lopsakad palmisalud, maalilised teeistandused mägede nõlvadel, kaunid maastikud ja rannad. Sri Lankale viis Turkish Airlines ja saart tutvustas kohalik partner Aitken Spence Travels.

Piiriületuseks on soovitav ette vormistada e-viisa (hind 52 USD) ja internetis ette täita ka maale saabumiskaart. Kui need tehtud, võtab piiriületus tõesti ainult paar minutit.
Kohalik raha on Sri Lanka ruupia ja seda on mõistlik võtta kohe lennujaama ATM-st. Ilma teenustasuta saab Bank of Ceylon ATM-ist. Ka suurimad mobiiliteenuste pakkujad Dialog ja Mobitel on lennujaamas esindatud ning kiirelt saab vajadusel soetada interneti sim-kaardi (20GB u 4 €).

Kohe saabudes võttis meid vastu kuum ilm ja partner oma bussiga. “Ayubowan” (olgu sul pikk elu) on tervitus, mida peab kasutama kogu päeva ja kõikjal. Esmalt tutvusime pealinna Colomboga ja selle vaatamisväärsustega. Linna keskel kõrgub alles 2022 a septembris avatud imeilus värviline 356 m kõrgune Lotus Tower vaateplatvormi ja pöörleva restoraniga.

 

Ööbisime äripiirkonnas asuvas Mövenpick Colombo hotellis. Väga ilus modernne 5* hotell ookeani ääres, kesklinnast u 3 km kaugusel. Suured toad linna või ookeani vaatega. Katusel bassein ja mõnus kokteilibaar. Hotelli restoran pakub väga hea valikuga kohaliku ja aasia buffee õhtusööki, mida võivad kõik külastada (hind u 20 €).
Kes eelistab ajaloolist, siis soovitan peatuda 1864 a rajatud koloniaalstiilis The Galle Face hotellis.

Colombost liikusime edasi sisemaale Dambullasse.
Dambulla koobastempel on muljetavaldav 1. sajandist eKr pärinev templikompleks. Väga võimas viiest koopast koosnev tempel, paikneb kokku 2000 ruutmeetril. Imelised seinamaalingud ja rohkem kui 150 Buddha kuju. Neist silmatorkavaim on 14 meetri pikkune lamav Buddha esimeses koopas. Koopa seinu ja lagesid katavad freskod, mis on kogu saarel kõige vanemad.
Mitte kaugele Dambullast jääb UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv Sigiriya (singali keeles „lõvikalju“). See on suur järskude nõlvadega graniitkalju (maapinnast u 200 m kõrgune), mille otsas asunud iidse kaljukindluse ja palee varemed. Sigiriya kindlus-palee ehitati tõenäoliselt 5. sajandi lõpus valitseja Kashyapa korraldusel. See on miski, mida peab kindlalt kogema ja nägema. Aga esmalt tuleb selle suure kivi küljel asuvat treppi (rohkem kui 1200 astet) mööda tippu tõusta. Alles üleval mõistad selle koha tähendust ja suursugusust. Lisaks imelised vaated ümbritsevale.

 

Ööbisime Kandalama järve ääres džunglis asuvas Heritance Kandalama hotellis. Väga eriline, osaliselt kalju sisse ehitatud hotell kauni järve ääres keset metsikut loodust. Koridorid on avatud, ühel pool kalju, teisel pool džungel. Ümbrus kihab ka igasugu loomade ja lindude häältest. Väga palju on ahve, kes on ka päris julged ja tulevad basseini äärde vaatama kui hotellikülalised basseinis mõnulevad. Hotellist pidi ka tihti nägema kui metsikud elevandid järves joomas käivad. Meil seda kahjuks näha ei õnnestunud.

Seetõttu sõitsime elevante otsima Minneriya Rahvusparki. Rahvuspark laiub kokku 8889 hektaril ning on ennekõike tuntud suure elevantide populatsiooni poolest. Järve äärde jooma kogunemas on neid nähtud korraga kuni 150. Peale elevantide elab rahvuspargi territooriumil pühvleid, metssigu, šaakaleid, krokodille, hirvi, leoparde, loendamatult ahve, linde, roomajaid, kalu ja liblikaid. Elevante õnnestus džiibisafaril ka näha ja päris lähedalt.

 

Kandy

Saare keskosa suurim linn on Kandy, mille süda on maaliline Kandy järv, mille kaldal budistlik Hambatempel. See on üks tähtsamaid templeid ja palverändurite meelispaik. Sest selles templis hoitakse 7 kuldse laeka sees Buddha hammast. Ja nende laegaste võtmed on 7 erineva munga käes. Üliharva, kui mungad peavad õigeks ja vajalikuks, avatakse kuldsed luugid ja laekad ning on inimestel see harras võimalus seda hammast näha. Meie sealoleku ajal hammast ei näidatud, küll aga on 3x päevas tseremooniad, mille käigus võimalik sekundiks seda kuldset laegast näha. Tempel ise on väga kaunis ja võimas ja kindlasti väärt külastamist. Kuna Hambatempellis on väga ranged reeglid, siis toon need siin ka ära:
– templites tuleb sisenemiseks võtta jalast kingad ning arvestada viisaka riietusega (õlad ja põlved peavad olema täielikult kaetud);
– mitte kunagi ei tohi katsuda budistliku munga pealage, sh laste;
– Buddha kuju poole ei tohi pildistades seista seljaga.

Kandys ööbisime Earls Regency hotellis, mis jäi küll kesklinnast 5 km kaugusele, aga mõnusalt mäe otsas ja vaatega linnale ja mägedele. Linna sai soovi korral tuktukiga sõita. Sri Lankal on teadaolevalt u 2,5 miljonit tuktuki. Neid saab endale sõitmiseks kaubelda igalt tänavanurgalt. Või kui kaubelda ei soovi, siis need on tellitavad ka Pickme või Uberi äppe kasutades.

Kes soovib ajaloolist majutuse kohta, siis soovitan Kandy kesklinnas asuvat Briti koloniaalstiilis 3* The Queen’s hotelli.
Kandy on ka sobiv paik külastada Sri Lanka folkloori tantsuetendust. Samuti hea koht kohalike baaridega tutvuda. Baaris õlu (625 ml) u 2 €, poes u 1,30 €, hotellides 4-5 €/pudel.

Nuwara Eliya

Looduslikult kaunis piirkonnas – Nuwara Eliyas – asuvad Sri Lanka kõrgeimad mäed ja teeistandused. See oli ka selle reisi tipphetk! Bussisõit läbi teeistanduste ja mägede pakub hingematvalt ilusaid vaateid. Sri Lanka tee on tuntud kogu maailmas. Ligikaudu 2000 m kõrgusel asuvat piirkonda kutsutakse ka Väikeseks Inglismaaks oma teekultuuri, koloniaalstiilis arhitektuuri ja jaheda kliima tõttu. Tee jõudis Sri Lankale 1824 a ja praegu kasvab see u 500 000 hektaril. Teed korjatakse ainult käsitsi ja seega võib istandustes näha naisi suurte korvidega. Tee valmistamise protsessiga saab lähemalt tutvuda teevabrikutes, meie külastasime vabrikut nimega Blue Fields. Tutvusime vabriku masinate, tööprotsesside ja erinevate teesortidega. Loomulikult kuulub vabriku juurde ka teepood, kus tutvustatud ja testitud teesid kaasa saab osta.

Nuwara Eliyas ööbisime teeistanduse kõrval asuvas Araliya Red hotellis. Hommikul oli hotellitoa aknast mõnus jälgida mäenõlval siblivaid teekorjajaid. Kui akna lahti tegin, siis oli kuulda ka nende omavaheline jutt, millest kahjuks midagi aru ei saanud.

 

Galle

Sisemaalt sõitsime rannikule Galle linna. UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluv Galle on Sri Lanka kõige huvitavama ajalooga linn, mis on pikalt täitnud olulise sadama rolli. Kaks kuulsaimat vaatamisväärsust linnas on majakas ja sadam ning loomulikult ka Hollandi kindlus. Kindluse rajajad olid tegelikult portugaallased, kuid 1663. aastal võtsid hollandlased selle üle ning ehitasid kindlusele uue, kõrgema sisemüüri. Galle on üsna mõnus koht jalutuskäiguks.

Rannikul ööbisime Heritance Ahungalla hotellis, millel väga ilus lai pikk liivarand. Suured kilpkonnad käivad öösel rannal munemas. Meil õnnestus küll ainult jälgi näha, aga hooajal pidi saama ka koos nendega ujuda. Hotell sobib hästi täiskasvanutele vaikseks rannapuhkuseks.

 

Kuurordid/piirkonnad Sri Lankal

Sri Lankat võib külastada aastaringselt. Keskmine temperatuur 27-28 kraadi. Ainult saare keskosas teeistanduste piirkonnas mägedes võib kohati temperatuur langeda alla 20 kraadi. Oluline on jälgida vihmahooaega. Kaunid rannad asuvad saare lääne ja lõuna osas. Parim aeg nende külastamiseks oktoober-aprill. Põhja ja ida osa ilusam aeg on aprill-august. Vihmahooajal on ookeanis ujumine keelatud ja ega see poleks ka võimalik – meri on väga tormine ja hoovuseid täis.

Colombost kuni lõunas asuva Tangalleni on ookeani ääres tihedalt erinevaid rannapiirkondi. Kuna paralleelselt ookeaniga läheb kiirtee, siis jõuab ka mugavalt ja kiirelt kohale. Näiteks üks kaugemaid ilusaid randu lõuna osas Hiriketiya Beach jääb u 3 h autosõidu kaugusele. Kes soovib maalilisi vaateid peaks sõitma siiski ookeani äärset A2 teed. Aega läheb rohkem, aga silm ja hing puhkab.
Kohalike sõnul on kõige parem rand Weligamas. Suur liivarand, seal ka keskus poodide ja baaridega. Meelispaik ka noortele ja surfaritele. Populaarsed rannakeskused Mirissas, Hikkaduwas, Unawatunas.

Colombole lähim suurem kuurort Bentota, mis on populaarne veespordikeskus. Seal rannaäärne täis erinevate veespordi (sukeldumine, kanuusõit, veesuusatamine, skuutrisõit jms.) teenuste pakkujaid.

Sri Lankas on küll kaunid rannad, kuid sellest hoolimata oleks viga, jätta reisikavast välja ringreis sisemaal. Veetes puhkuse vaid rannas, jääb tõeline Sri Lanka olemus tabamata. Ainukeseks miinuseks on sisemaal aeglane liiklus.

Lennutranspordist

Tallinn-Istanbul-Tallinn suunal olid uued lennukid. Ruumi piisavalt, personaalsed ekraanid, pardatoitlustus.
Istanbul -Colombo-Istanbul suunal vanad Airbus 330 tüüpi lennukid. Istmevahed kitsad ja kuna lend väga pikk (kuni 11 h), siis suurematele ja pikkadele reisijatele piinarikas. Tehakse ka vahepeatus Malel, mille käigus 1–1,5 h tuleb lennukis istuda, välja ei lasta. Samas muidugi õhust avanevad piltilusad vaated Maldiividele. Alates oktoobrist 2023 a hakkavad nii Maldiividele kui Sri Lankale lendama eraldi lennukid ja see lühendab oluliselt lennuaega. Istekohti tasuta lendudele valida ei saa, ka internetis check-ini tehes mitte.

Kas tahaksid ka Sri Lankal puhata? Vaata Sri Lanka reiside näidispakkumisi või otsi reis ise pakettreiside otsingust.

Osta lennupiletid mugavalt e-poest.

 

Veel kauneid pilte Sri Lankast (Shutterstock):

 

Kommentaarid: