Vahemere parimad kruiisisadamad

13.07.2012
Anu Vane

Suur osa tsiviliseeritud inimkonna varajasest ajaloost on koondunud Vahemere kallastele. Kreeka antiikehitised ja armsad saared, Itaalia kultuuriväärtused ja keelt alla viiv köögikunst, Horvaatia dramaatiline rannajoon, Hispaania tulised road… Et kõike seda kogeda, ei pea tellima mitut reisi. Piisab ühest hästi valitud Vahemere kruiisist!

Pole ime, et Vahemeri on üks maailma kruiisituristide lemmiksihtkohti. Türkiissinised veed ja pika ajalooga sadamad pakuvad ühe maagilise momendi teise järel ning kõike seda saadab praktiliselt garanteeritult soe päike.

Kuidas muidu kui kruiisil olekski võimalik põimida ühte nädalasse nii erinevaid elamusi nagu jalutuskäik La Ramblasel Barcelonas, cappucino peenes kohvikus Portofinos ja ehtne Itaalia jäätis iidses Roomas? Vahemere kruiis pakub seda kõike!

Hispaania ja Itaalia kõrval viivad kruiisilaevad ka ida poole ja justkui ajas tagasi paika, kus Euroopa kohtub Aasiaga: mošeedest ja minarettidest tulvil Istanbul, rahulikud Kreeka saared Rhodos ja Korfu ning unine Türgi kaluriküla Kusadasi, kust saab sõita uudistama Ephesust, üht 20. sajandi suurimat arheoloogilist avastust.

Estraveli veebist leiad rohkelt kruiiside sooduspakkumisi, mis algavad enamasti Veneetsiast ja Barcelonast ning viivad Sind tutvuma kõigi Vahemere kuulsaimate sadamatega. Et aga teaksid täpsemalt, mida oodata ja milline kruiis valida, tutvustamegi Sulle …

15 Vahemere vingeimat kruiisisadamat

  1. Rooma (Civitavecchia)
  2. Firenze (Livorno)
  3. Veneetsia
  4. Napoli ja Capri
  5. Bari
  6. Santorini
  7. Korfu
  8. Mykonos
  9. Ateena (Piraeus)
  10. Barcelona
  11. Palma De Mallorca
  12. Villefranche-sur-Mer
  13. Dubrovnik
  14. Kotor
  15. Valletta

1. Rooma (Civitavecchia)

Ilmselt on üksjagu üllatav, et alustame nimekirja linnaga, mis tegelikult üldse mere ääres ei asugi. Roomast 90-minutilise sõidu kaugusel loodes aga on sadamalinn Civitavecchia, kust saavad alguse loendamatud Vahemere kruiisid.

Kuigi Civitavecchia on ka ise kena linnake, pole seal tegelikult palju vaadata. Seal peatudes on seega igal juhul mõistlik Rooma-sõit ette võtta. Seda saab teha nii iseseisvalt rongiga (u 1 h) kui ka kruiisilaevalt giidiga ekskursiooni tellides.

Mida Roomas teha, pole vast vaja tutvustada: 3000 aastat vanas linnas on palju maailmakuulsaid ajaloolisi vaatamisväärsusi. Kujutlege Colosseumis võitlevaid gladiaatoreid, visake münt Trevi purskkaevu, imetlege Sixtuse kabelis Michelangelo kätetöö detailirikkust ja laske Vatikani muuseumi kunstišedöövritel end vaimustada!

Tagasi sadamate nimekirja

2. Firenze (Livorno)

Täpselt nagu Rooma pole ka Firenze tegelikult sadamalinn, aga õnneks asub sellest 80 km kaugusel Livorno. See on väga heaks lähtepunktiks kõigi kuulsaimate Toskaana paikade külastamiseks – viltuse torniga Pisa, kinnimüüritud linn Lucca, 14 hästi säilinud keskaegse torniga San Gimignano, Firenze igipõline konkurent Siena jpm asuvad kõik kenasti ekskursiooniraadiuses.

Tähtsaim Toskaana linn on aga ikkagi Firenze. 14.–16. sajandini oli see üks maailma olulisemaid linnu nii poliitiliselt, majanduslikult kui ka kultuuriliselt. Firenze on Michelangelo, Leonardo ja Botticelli linn, renessansi sünnipaik. Rikkad perekonnad eesotsas Medicidega toetasid kunstitegelasi ning seepärast on linn tänapäevani täis kunstiaardeid ja imetlusväärset arhitektuuri. Kuulsas Uffizi galeriis on näha nii Itaalia kui ka kogu Euroopa tuntuimate kunstnike meistriteosed.

Ja kui siseruumidest kõrini saab, võid alati lihtsalt jalutada Arno jõe kallastel ja üle Ponte Vecchio silla. Aga võid ka hoopis veeta päeva Boboli aedades skulptuure imetledes või ronida mäest üles San Miniato al Monte kiriku juurde, et nautida kauneid vaateid linnale.

Tagasi sadamate nimekirja

3. Veneetsia

Romantikapealinn Veneetsia on üks levinumaid paiku, kus kruiisilaevad ristlusi alustavad. Kuna seda ka üsna üksmeelselt maailma ilusaimaks linnaks peetakse, saame selle üle ainult rõõmustada. Veneetsias on raske kõndida, ilma et ilu Sind igal sammul ei pimestaks – arhitektuuris, kunstis ja inimestes.

Veneetsia üks suurimaid võlusid on tema loomulik elurütm, mille järgi on linn pigem ise kasvanud kui ehitatud selliseks, nagu meie teda täna näeme. Nutikate veneetslaste üha uued lahendused, mis hoiavad linna loodusjõudude kiuste Aadria merre vajumast, looritavad Veneetsia salapära ja muinasjutulisusega. Seda linna ei tohiks olemas olla – aga ometi ta seisab!

Mida siis Veneetsias vaadata? Doodžide palee. Püha Markuse kellatorn ja basiilika. Juudigeto. Rialto turg ja sild. Kanalid ja gondoljeerid. Klaasimuuseum Murano saarel ja pitsimuuseum Buranol. Ja kui vajad kosutust, osta head Itaalia jäätist, mida leiab kõikjalt linnast, või hoopis klaasikese bellini’t – jahutavat segu virsikumahlast ja Proseccost, mis leiutati just Veneetsias.

Tagasi sadamate nimekirja

4. Napoli ja Capri

Napoli on üks maailma kultuurikeskusi oma kunstiväärtuste ja klassikalise kreeka ja rooma arhitektuuri poolest. Aga peale selle võib seal maitsta maailma parimaid pitsasid, mille põhi on nii õhuke, et seda pole tundagi. Tore on Napoli ka sellepärast, et siit saab teha väljasõidu veel vähemalt kahte väga lahedasse paika – Pompeii varemetele ja Capri saarele.

Pompeii on üks maailma põnevamaid arheoloogilisi vaatamisväärsusi. 1900 aastat tagasi elust pulbitseva linna hävitas Vesuuvi purse, mis mattis majad ja tänavad ligi 10 meetri paksuse tuhakihi alla. Suurem osa linnast on nüüd taas välja kaevatud. Võid jalutada iidsetel tänavatel ja foorumil, imetleda templeid ja uskumatult hästi säilinud freskosid.

Romantikutele aga soovitame kindlasti paadisõitu Caprile. Capri linna tänavad sobivad ideaalselt õdusaks jalutuskäiguks ja kergeks šopinguks, vahelduseks võid haarata tassikese head kohvi mõnest pisikesest kohvikust. Kindlasti põika ka Augustuse aedadesse: sealt avanevad ilusad vaated Faraglioni kaljudele ja Marina Piccolale, kuhu sireenid omal ajal Odüsseuse meelitasid.

Tagasi sadamate nimekirja

5. Bari

Aadria mere rannikul asuv Bari on Napoli kõrval üks üks Lõuna-Itaalia suuremaid linnu. Põhiliselt tuntakse Barit just väravana Itaaliast teistesse riikidesse, sest seal asuvad nii lennujaam kui ka 2000 aastat vana sadam, kus tänapäeval peatuvad paljud kruiisilaevad. Bari vanalinnas Barivecchias leidub mitmeid ajaloolisi vaatamisväärsusi ning ehast koiduni avatud heatasemelisi baare ja restorane.

Üks linna tuntumaid vaatamisväärsusi on Püha Nikolause basiilika, milles säilitatakse jõuluvana eelkäijana tuntuks saanud pühaku luid. Püha Nikolause legendaarne lahkus on inspireerinud inimesi kogu maailmas ja nii pole ime, et 1087. ja 1197. aasta vahel rajatud hoone uksed on nüüd avatud palveränduritele ja turistidele üle kogu maailma.

Linna lähedal asub ka Castel del Monte – perfektse vormiga kaheksanurkne kindlus. Võib-olla olete seda isegi Itaalia üheeurose mündi tagaküljel märganud? Kindluse kaheksat nurka täiustavad kaheksanurksed tornid, igal selle kaheksal korrusel on kaheksa tuba ja nende keskel kaheksanurkne sisehoov. Imposantse hoone lasi 13. sajandil ehitada Rooma imperaator Frederico II. Uudistama pääseb seda taksoga.

Tagasi sadamate nimekirja

6. Santorini

Ükskõik millist maailma ägedaimate saarte nimekirja Sa ka ei loeks, Santorini on neis alati sees. Saareke on tummaks tunnistajaks ühest maailma ajaloo võimsaimast vulkaanipurskest, mis legendide järgi hävitas Atlantise linna. Umbes 1630. a eKr toimunud purse paiskas saarel sõna otseses mõttes tipu pealt, nii et järele jäi poolkuukujulise Santoriniga piiratud üleujutatud kaldeera, keskel suitsemas paar pisikest saarekest ning Fira ja Oia linnad kaldeera sisekülje kaljudel rippumas.

Vulkaaniliste kaljude küljele  puistatud valgeks lubjatud majakesed, türkiisikarva meri ja säravsinised katused on lihtsalt meeldesööbiv vaatepilt, et seda korra imetlenud, ei ole seda enam võimalik unustada. Ja kuna Santorini on ka üks maailma kõige rohkem pildistatud paikasid, võib esimene tunne saarele saabudes olla: „Ma olen siin juba käinud!”

Aga siiski ei saa miski oma silmaga nägemise ja oma nahal kogemise vastu. Ja kogeda on siin nii mõndagi, näiteks päevitada süsimusta või punase liivaga randadel, proovida kohaliku tootja juures Santorinile omasel viisil kasvatatud veini või matkata Fira linnast kaunisse Oia külla ning vaadata, kuidas päike otse kaldeerasse loojub.

Tagasi sadamate nimekirja

7. Korfu

Korfu saart kutsutakse Vahemere smaragdiks ja õigusega, sest selle värske roheline ilu ja türkiissiniste vete sära on tõesti jalustrabavad. Saar on küll pisike, kõigest 593 ruutkilomeetrit, kuid väga elujõulise kultuuri ja võrreldamatult kena rannajoonega, mis on pakkunud inspiratsiooni paljudele kunstnikele ja kirjanikele.

Üks ekskursioone, mida laeval kindlasti pakutakse, on Ahhilleuse palee külastus. Austria keisrinna Elizabethi käsul 1891. aastal ehitatud palee parimaks osaks on imelised aiad, kust avanevad ilusad vaated Joonia merele. Omaette lahe on ka kena mustvalge põranda ja loendamatute skulptuuridega muusade terrass, mis on pühendatud kreeka mütoloogia üheksale muusale.

Mida Korful veel teha? Võib minna džiibisafarile, mis laseb Sul päris lähedalt saare kaunite maastikega tutvuda. Võib minna autosõidule Korfu maapiirkondadesse, mis on tulvil täis maalilisi vaateid oliiviaedadele, küpresside ja mändidega pikitud metsatukkadele ning apelsini- ja sidruniistandustele. Kes aga tahavad saarest päris peopesal ülevaadet saada, võivad matkata saare kõrgeima, Pantokratori mäe otsa.

Tagasi sadamate nimekirja

8. Mykonos

Kolmas, ehkki sugugi mitte viimane saar Kreeka tuntuimate kruiisisadamate nimistus on Mykonos. Saarel tervitavad Sind loendamatul hulgal lahtesid ja randasid, vanaaegsed munakivitänavad ja kenad kahekorruselised valged majad. Kreeka mütoloogia järgi võitles Herakles siin hiiglastega ning kõikjal üle saare laiali pillutud kivirahnud on nende kivistunud laibad.

Kõige kuulsam aga on Mykonos siiski oma vabameelse ja peolembese õhustiku poolest. Kui Santorinile lähevad pigem romantikud, siis Mykonos on üks tuntumaid geisõbralikke sihtkohti Euroopas. Ja see tähendab, et peod on seal pöörasemad kui kusagil mujal Kreekas. Veel on Mykonosel tõeliselt ilusad rannad, mille seast leiavad sobiva nii pidutsejad kui ka rahumeelsema lebasklemise otsijad.

Üks tore väljasõiduvõimalus Mykonosel on külastada Delose saart, päikesejumala Apolloni sünnikodu. Legendi järgi oli see varem ujuv saar. Zeusilt last ootav titaan Leto otsis sünnituseks sobivat kohta, kuid Zeusi armukade naine Hera oli kõigil keelanud Letole varjupaika anda. Lõpuks jõudis ta Delosele, mis Letole halastas ja kus talle sündisid poeg Apollon ja tütar Artemis. Tänutäheks andis Zeus Delosele kindla asukoha. Nüüd on enam kui 5000 aasta taha ulatuva ajalooga paik üks maailma tähtsaimatest arheoloogilistest vaatamisväärsustest.

Tagasi sadamate nimekirja

9. Ateena (Piraeus)

Piraeuse sadam asub kõigest 11 km kaugusel lääne tsivilisatsiooni hällist Ateenast, mis teeb päevased külastused sinna päris lihtsaks. Omal käel seigeldes on mõistlik kasutada sõiduks metrood, sest taksod on kallivõitu.

Tänapäeva Ateena on segu iidsest ja moodsast: 2500 aasta vanused mälestised seisavad kõrvu neoklassitsistlike hoonete ja pilvelõhkujatega, kiirtoiduletid käsitööpoodide ja suveniirikauplustega. Seda linna ei saa külastada, ronimata Akropoli mäele, kus linna kaitsejumalannale Athenale pühendatud templi Parthenoni kõrval vaimustavad turiste avarad linnavaated.

Ehkki Kreeka hiilgeaegade kaja on see, mida Ateenasse tavaliselt otsima tullakse, võivad parimad elamused hoopis maalähedasemaks osutuda. Näiteks tassike Kreeka kohvi mõnes pisikeses kohvikus Plakas, mis on Ateena vanim pidevalt asustatud linnaosa. Teistmoodi elamusi otsima võib minna ka traditsioonilisele Monastiraki kirbuturule kohe Plaka lähistel. See on linna parim koht, kust suveniire soetada – eriti käsitööd ja keraamikat.

Tagasi sadamate nimekirja

10. Barcelona

Barcelona asub Hispaania põhjaosas, 90 km kaugusel Prantsusmaa piirist ja on üks kõige populaarsemaid Vahemere kruiiside alguse sadamaid. Hans Christian Andersen ütles seda 1862. aastal külastades, et Barcelona on “Hispaania Pariis”. Tal võib õigus olla, sest linn on kultuuri tulvil täis – raamatukogusid, muuseume, modernistlikku kunsti ja Art Nouveau stiilis arhitektuuri.

Kõige õigem koht, kust Barcelonaga tutvust teha, on jalakäijate tänav Las Ramblas. Seal võiks veeta terve päeva – näkitseda baarides tapas’eid ja süüa paella’t, vaadata inimesi ja tänavakunstnikke, jalutades imetleda Antonio Gaudí lennuka arhitektuuri näiteid.

Number üks vaatamisväärsus linnas on aga ilma mingi kahtluseta tänapäevani lõpetamata Sagrada Família katedraal. Kaheksa taevasse kõrguvat tippu ja imetlusväärne, isegi sürreaalne fassaad teevad sellest tõelise arhitektuurilise meistriteose. Külastada tasub ka Picasso galeriid, mis on paigutatud mitmesse 15. sajandist pärit paleesse ja kus on vaatamiseks üle 2000 Picasso teose.

Tagasi sadamate nimekirja

11. Palma De Mallorca

Mallorca on üks populaarsetest Euroopa puhkusesaartest ja asub üsna Barcelona külje all. Selle rannajoon on pikitud pisikeste koobaste ja kenade randadega. Palma de Mallorca on saare pealinn, kus elab kolmandik kõigist saarlastest.

Linna olulisim vaatamisväärsus on masiivne gooti stiilis katedraal, mida kohalikud kutsuvad La Seo ja kus muuseas asub maailma suurim roosaken. Idüllilised linnakesed on ka Valldemossa, kust on inspiratsiooni ammutanud Georges Sand ja Frederic Chopin, ning Port de Soller, mida mägedes asuva Solleri linnakesega ühendab toredat lõbusõitu pakkuv raudtee.

Üks teistmoodi ekskursioon, mida Mallorcal kindlasti pakutakse, on külastus Draakonikoobastesse. Need on lubjakivist moodustunud müstilised koopad, mis on täis isemoodi skulptuure – stalaktiite ja stalagmiite. Kokku on koobastikus 12 suuremat koobast, nende seas Must ja Valge koobas ning avastaja järgi nimetatud Luis Salvatori koobas. Turistidele korraldatakse koobastes ka kena valgus- ja helišõud.

Tagasi sadamate nimekirja

12. Villefranche-sur-Mer

Villefranche on väravaks kogu Prantsuse Riviera ehk Côte d’Azuri ainulaadsete võlude juurde. Siia kogunevad suviti kogu maailma rikkad ja ilusad ning põhjusega – piirkond on tõesti kaunis. Seda on ülistanud paljud kunstnikud, nende seas Matisse, Picasso, Léger, Cocteau ja Renoir; piirkonnas leidub palju neile pühendunud muuseume.

Villefranche’i suur pluss on asukoht – kaljudega ääristatud türkiissinise veega laht, kus avamere eest kaitstult peidab end päikeseline rand. Ekskursiooniraadiusse jäävad Nice, Monte Carlo, Cannes ja mitmed romantilised mägikülad, näiteks Eze. Need kõik on Villefranche’ist kuni tunniajase autosõidu kaugusel. Ja see pole mitte niisama lihtne autosõit! Punaste kivikatustega majade vahelt Nice’ist mööda mereäärseid kaljusid Monte Carlosse suunduv maantee on üle maailma kuulus kaunite vaadete poolest.

Kui oled Prantsuse Rivieras esimest korda, võiksidki plaani võtta kõigepealt 6 km kaugusel asuva Nice’i külastuse. Villefranche’ist jõuad sinna kas kruiisilaevalt ostetud ekskursiooniga või iseseisvalt takso või rongiga. Kohale jõudnud, võid istutada end mõnesse sadama piirkonnas asuvasse kohvikusse, vaadata Corsicale sõitvaid laevu ja proovida kuulsat Nicoise salatit. Hiljem võid ronida linna kohal kõrguva mäe otsa, kust leiad eest efektse kose ja võimsa vaate kogu linnale.

Tagasi sadamate nimekirja

13. Dubrovnik

Horvaatia lõunaosas Aadria mere kaldal asuv Dubrovnik on rikka kultuurilooga linnake. Rannad, lahed, saarekesed, kõrged kaljud ja tihedad metsad teevad seda ümbritseva looduse äärmiselt dramaatiliseks ja kauniks. Kuigi linn sai 1991. aasta sügisel serblaste ja montenegrolaste rünnakutes tõsiselt kannatada, on selle muljetavaldav keskaegne arhitektuur peaaegu täiuslikult säilinud.

Kõige olulisemat vaatamisväärsust Dubrovnikus on raske välja tuua – terve linn on kaunis! Maailma kultuuripärandi hulka kuuluv vanalinn on piiratud 2,5 km müüriga, mille vanimad osad on pärit 13. sajandist. Üks turistide lemmiktegevusi on jalutuskäik mööda müüriserva, mida saadavad kajakate kriisked ning kenad vaated punastele kivikatustele ja katuseaedadele. Vanalinna munakivitänavad on aastasadade jooksul lihvitud nii siledaks, et need peegeldavad vastu!

Kui kultuuriväärtused ei huvita, palub Dubrovnik elamusi ka loodusesõpradele. Võid näiteks sõita mööda rannajoont edasi ja külastada kena botaanikaaeda Arboretum või teha väljasõidu Lopudi saarele, mille leebe kliima, subtroopiline taimestik, mõnusad jalutusrajad ja liivarannad teevad sellest ideaalse koha lõõgastumiseks. Päeva lõpetuseks aga sõida köisraudteega Srdi mäe otsa, kust avaneb uskumatu vaade vanalinnale ja Rivierale.

Tagasi sadamate nimekirja

14. Kotor

Kotor on üks Montenegro vanemaid ja kuulsamaid linnu. See asub Kotori lahe eraldatud sopis Lovceni mäe jalamil. Kotor on tüüpiline Vahemere reisisihtkoht – kitsad tänavad, romantilised baarid ja restoranid, pisikesed poekesed, antiiksed monumendid, kirikud ja piltilusad hooned. Kotori laht ja linn on arvatud ka UNESCO maailma kultuuri- ja looduspärandi nimekirja.

Kõige rohkem meeldib Kotori peatus ilmselt neile, kes armastavad mägimatkasid. Linna kohal kõrguva Sveti Iveni tippu läheb mõnus matkarada. Neile aga, keda kõrgused ei inspireeri, soovitame rentida purjevarustuse ja äratada ellu oma sisemine madrus. Kindlasti aga ei tohi lahkuda nii, et pole külastanud Kotori vanalinna Stari Grad, mis on üks Aadria ranniku paremini säilinud keskaegseid linnu. Vanalinna ümbritseb imposantne linnamüür. Selle rajasid omal ajal veneetslased, kelle mõjutusi on tunda terves linnas.

Kuna suure tõenäosusega Sa nagunii Montenegrot iseseisva reisisihina ette ei võta (kuigi miks mitte?!), tasub kindlasti proovida ka kohalikke rahvusroogasid. Maitsta tasub suitsusinki, juuste, oliive ning punast ja valget veini. Kotori eriroog on paks kalasupp; magusasõpradele aga soovitame frostula’t – krõbedat, kuiva ja väga magusat küpsist.

Tagasi sadamate nimekirja

15. Valletta

1528. aastal andis Hispaania kuningas Carlos V Malta saare Johanniitide ordu rüütlitele. Paljud muljetavaldavad 16. sajandist pärit lubjakivihooned ja kindlustused ongi rüütlite ehitatud. Just nemad panid aluse saare õitsengule ning tänu neile on Valleta tänapäeval väga vinge reisisihtkoht.

Valletta ehitati kindluslinnana kaitseks türklaste rünnakute vastu ja see sai nime ordu suurmeistri J. P. Valette järgi. Linn on ehitatud džentelmenidelt džentelmenidele, sest Euroopa parimatest peredest pärit ordurüütlid lubasid endale vaid parimatest parimate meistrite teenuseid. Sellest annavad tunnistust uhked kindlused ja paleed ning lugematutesse muuseumitesse ja kirikutesse kogutud arvukad kunstiväärtused.

Linna avastamist võikski alustada Püha Johannese katedraalist, mis on rüütlite ehitatud 16. sajandi hoonetest. Paljud ordusse kuuluvad rüütlid on sinna ka maetud, millest annavad tunnistust katedraali põrandat piiravad päiskivid. Lisaks paikneb seal kuulsa Itaalia kunstniku Caravaggio maal Ristija Johannese hukkamisest. Vanalinna kitsastel tänavatel leidub rohkelt käsitöö-, antiigi- ja ehtekauplusi, peatänavaile on koondunud hulgaliselt põnevaid butiike.

Tagasi sadamate nimekirja

Hoiatus kruiisitajatele!

Lõpetuseks tuleb öelda, et nagu neist sadamakirjeldusest isegi aru võisite saada, kipub kruiisitamine olema tõsiselt sõltuvusttekitav. Andumine Euroopa kultuuri-, kiriku-, kunsti-, kirjandus-, arhitektuuri- ja kokandusrõõmudele võid põhjustada järgmisi kõrvalnähtusid:

  • joovastumist elurõõmust ja ohjeldamatuid õnnevärinaid;
  • äkilisi loovusehoogusid, mil võib tabada end soovilt oma elamusi KOHE maali- või kirjakunsti teel jäädvustada;
  • sügavad depressiooni, kui mõistad, et ei saa KÕIKI neid maitsvaid roogasid ja veine koju kaasa võtta;
  • täielikku uskumatust – kas ma tõesti kõnnin samadel munakivide kui Caesar? Kas ma tõesti vaatan seda freskot, mille Michelangelo oma kätega maalis?

Kui Sa kõrvalnähtusid ei karda, lase meie Vahemere kruiisidel end kõiki neid imelisi sadamaid uudistama viia. Vali endale sobiv Vahemere kruiis Estraveli kodulehelt – kui näidisvalikus meelepärast pole, küsi pakkumist meie reisikonsultandilt!

Vaata ka: Suur Kruiisispikker ehk Kõik, mida pead teadma, et valida sobiv kruiisipuhkus

____________________________________________

Täpsemat infot nii nende kui paljude teiste kruiisisadamate kohta inglise keeles:


Fotod: Royal Caribbean Cruise Line, iStockphoto, Anu Vane

Kommentaarid:

  1. [...] teemal vaata ka: Vahemere vingeimad kruiisisadamad [...]