Kus veedavad eestlased suvepuhkuse?

06.06.2016
Janika Ritson

Kas oled mõelnud, kus oleks suvel mõnus puhata? Loe, kuhu eestlased sel suvel kõige enam puhkama sõidavad ja vali välja enda jaoks sobivaim reisisihtkoht.

Kreeka

Miks sinna enim sõidetakse?
Vahemereäärne kliima ja loodus, imelised rannad, sõbralikud inimesed, maitsev toit.

Väga suur sihtkohtade valik – alustades Ateena vaatamisväärsustest kuni paljude saarteni, mis pakuvad avastamisrõõmu ka neile, kes juba mitmeid kordi Kreekas reisinud. Saared, kus Eesti inimesed puhkamas käivad: Zakynthos, Parga, Kreeta, Korfu, Rhodos, Santorini, Lefkada, Kos, Sivota, MykonosLoutraki jt.

Kuidas minna?
Tallinnast Ateenasse lendavad mai lõpust oktoobri alguseni kestval suvehooajal kreeka lennufirma Aegean Airlines’i otselennud. Lisaks pakub Aegean Airlines mugavaid ühendusi  Ateenast Kreeka saartele.

Eesti reisikorraldajate selle hooaja valikus on väga palju erinevaid Kreeka saarte sihtkohti – paketti kuulub otselend sihtkohta ning hotellide ning kohapealsete ekskursioonide valikust leiavad endale sobiva nii väikeste lastega pered kui ka nooremad/vanemad reisijad.

Kes soovib omal käel seigelda, neil soovitame osta eraldi lennupiletid ning sihtkohas rohkem ringi liikuda – näiteks avastada mitut saart ühe reisi jooksul. Soodsama marsruudi huvides tasub saartele sõita laevaga.

Kellele soovitame?
Iga saar on veidi erinev ja Kreekas leiavad endale sobiva sihtkoha kõik, kellele Vahemerepiirkond meeldib – tasub pidada nõu oma reisikonsultandiga või otsida infot internetist, et leida enda jaoks sobivaim sihtkoht puhkamiseks. Kõikidel kreeka saartel leidub ilusaid puhta mereveega randu. Zakynthose liivarannad kuuluvad Vahemere parimate hulka, Kosil leiab lisaks valge liigaga randadele mäekülgedel paiknevad viinamarja- ja viigimarjaistandused, Kreetal on imeilus türkiissinine merevesi ja mäekülgi katvad oliivisalud, aga kuurortides ka erinevaid võimalusi meelelahutuseks ja pidutsemiseks, Korfu randadest on enamik kivised või kivi-liivasegused, kuid Korfu pakub sellest hoolimata kõigile midagi – alates ajaloolistest paikadest kuni moodsate muuseumide ja ööklubideni. Rhododest mõnekümne kilomeetri kaugusel asuvale Symile saab aga ainult merdmööda, seega sinna tasub minna neil, kes otsivad rahu ja vaikust ning tahavad osa saada väikese, vaid 2500 elanikuga saare eluolust.

Millistel kuupäevadel?
Maist oktoobrini.

Mida silmas pidada?
Tipphooajal (juunist augustini) on kõikjal rohkem turiste. Hooaja alguses ja lõpus on rahulikum ja hinnad veidi soodsamad ning siis saab rohkem kohapealse eluoluga tutvuda, kuid osad turismiatraktsioonid ning hotellide pakutavad teenused võivad olla suletud.

Türgi

Türgi

Miks sinna enim sõidetakse?
Türgi on läbi aegade olnud üks populaarsematest suvehooaja päikesereiside sihtkohtadest. Soe merevesi, kuum päike, rikkalik Türgi köök, soodsad hinnad kauplustes ja restoranides ning erinevad meelelahutusvõimalused on põhjuseks, mis teevad selle riigi tuntuks üle maailma. Mai keskpaigast oktoobri keskaigani on Türgi kuurortides pea alati ilus ilm, seega on see väga hea koht rannapuhkuse nautijatele. Samas pakutakse seal põnevaid ekskursioone ja tegevusi neile, kes soovivad aktiivsemalt puhata (nt džiibisafari, rafting).

Kuidas minna?
Türgi kuurortitesse lendavad Eestist reisikorraldajate tšarterlennud. Pakettreisi puhul on mugavalt korraldatud transfeer lennujaamast hotelli ja puhkaja ei pea ise transpordi organiseerimisega tegelema. Väga hea teenindusega mugavaid lende Tallinnast Istanbuli pakub ka Türgi lennufirma Turkish Airlines, mis on valitud juba mitu aastat järjest Euroopa parimaks lennufirmaks. Istanbuli ümberistumisega Turkish Airlinesi lende soovitaks aga eelkõige neile, kes plaanivad mõne kaugema sihtkoha külastamist.

Kellele soovitame?
Türgi pakettreisid sobivad väga hästi lastega peredele, aga ka kõigile teistele, kes hindavad mugavust ja head hinna ja kvaliteedi suhet.

Türgi kuurorteid külastavate turistide arv on vähenenud, mistõttu soovitame Türgit sel hooajal külastada neil, kellele suured rahvamassid ei meeldi, kuid kes naudivad mõnusat päikesepuhkust heas hotellis. On tunda turistide hulga vähenemist (eriti Venemaalt), kohapealne teenindus ning hotellide ja ekskursioonide kvaliteet on väga heal tasemel ning pingutatakse selle nimel, et pakkuda turistidele parimat teenindust. Mitmed hiljuti Türgit külastanud kliendid on reisiga väga rahule jäänud.

Millistel kuupäevadel?
Mai keskpaigast oktoobri keskpaigani.

Mida silmas pidada?
Türgi päikesereisid toimuvad lisaks põhihooajale ka aprillis ja oktoobri teises pooles, aga  siis võib merevesi olla jahe ja hotellide teenuste valik (toitlustus, veepargid ja basseinid, meelelahutus) osaliselt suletud. Juunist septembrini on ilm soojem, rahvast rohkem, atraktsioonid avatud, aga ka hinnad kallimad.

Türgis viibides soovitame jälgida Välisministeeriumi lehel välja toodud ajakohaseid soovitusi, mille leiad siit.

Miami Beach, USA

USA

Miks sinna enim sõidetakse?
USA reisid on eestlaste hulgas populaarsed juba aastaid, huvi suurendavad sagedased lennufirmade sooduskampaaniad. Suvehooajal lennatakse kõige enam Floridasse ja Californiasse ning reisitakse kohapeal omal käel ringi. USA pakub reisihuvilistele väga palju avastamisväärset: kuulsad lõbustus- ja teemapargid, rahvuspargid ja eriline loodus, elu suurlinnades ning soodsad ostlemisvõimalused, järjest populaarsem kruiisiturism jmp huvitavat.

Kuidas minna?
Estravelis on sageli saadaval väga hea hinnaga lennupiletid Põhja-Ameerikasse. Sageli võimaldavad soodsa hinnaga piletid peatumist mitmes erinevas USA osariigis.

Kellele soovitame?
USAs on kõigile midagi. Peredele pigem lõbustus- ja teemapargid, kruiisid jmt. Seiklejatele sobivad ideaalselt lennupiletid, mis lubavad ühe piletihinna sees peatuseid mitmes osariigis: suurlinnad, maailmakuulsad vaatamisväärsused ja sihtkohad nagu nt Las Vegas, rahvuspargid ja palju muud põnevat.

Millistel kuupäevadel?
Erinevates USA osariikides on ka ilm erinev, seega sõltub sihtkohast ja reisiplaanidest. Lääneranniku osariikides (CA, FL) on meie sügiskuudel väga soe ja mõnus, seega soovitame sinna reisida pigem sügisel ja kevadel. Suvi on rahvarohkem ja tipphooajal on kallimad nii lennupiletid, majutus kui ka kohapealsed meelelahutused. Kui soovid vaatamisväärsuste juures ja teemaparkides järjekordades ootamist pigem vältida, siis suvekuudel USAsse reisida ei ole mõtet.

Mida silmas pidada?
Soodsaimad lennupiletid saab enamasti osta 3-6 kuud enne reisi. Kui reisimiseks on rohkem aega, siis tasub kindlasti soetada sellised lennupiletid, mis lubavad mitmes kohas peatuda, nii saab ühe reisiga palju erinevaid kogemusi. USA võimalused on lõputud – tasub teha eeltööd ja leida enda jaoks sobivaimad sihtkohad, tegevused ja vaatamisväärsused. Kui reisiplaanides on ka ostlemine, siis tasub lennupileteid valides ka lubatud pagasiühikud ja -kilod üle vaadata.

Berliin, Saksamaa

Saksamaa

Miks sinna enim sõidetakse?
Saksamaa sobib ideaalselt lühemaks linnapuhkuseks, külastatakse ka seal elavaid tuttavaid. Berliin on suvel ideaalne linnapuhkuse sihtkoht – kohvikud kolivad tänavatele, parkides toimub pidevalt kontserte, laatu, festivale, kirbuturgusid jpm.

Kuidas minna?
Tallinnast on otselennud Berliini, Münchenisse, Frankfurti, Bremenisse ja Düsseldorfi lähedal asuvasse Weezesse, sage lennugraafik teeb reisimise mugavaks. Kodumaine lennufirma Nordica lendab Berliini ja Münchenisse.

Kellele soovitame?
Linnapuhkuse austajatele: Saksamaa linnades on lisaks tuntud vaatamisväärsustele boheemlaslikud kohvikud ja kirju ööelu, hinnatud muuseumid ja galeriid, vintage-poed ja kirbuturud. Pered külastavad kõige enam Berliini loomaaeda. Soovitame eelkõige neile, kes tahavad lühemat puhkust – 4-5 päeva on linnapuhkuseks täiesti piisav.

Millistel kuupäevadel?
Ilm Saksamaal on üsna samasugune nagu Eestiski, suvekuud on seega puhkamiseks parimad. Samas on suvekuudel kõikjal rohkem turiste, väljaspool suvehooaega saab parema tunnetuse kohalike elanike igapäevaelust. Mõnusaks linnapuhkuseks, muuseumide külastamiseks jmt sobivad väga hästi ka kevad- ja sügiskuud.

Mida silmas pidada?
Lisaks Saksamaa kuulsatele vaatamisväärsustele on seal põnevaid linnaosasid kohvikute, muuseumide ja galeriidega, mis võivad pakkuda uut avastamisrõõmu ka neile, kes Saksamaal korduvalt reisinud.

bulgaaria

Bulgaaria

Miks sinna enim sõidetakse?
Bulgaaria on olnud üks soodsaim sihtkoht Euroopas. Varna ja Burgase kuurortid sobivad päikesenautijatele, kuna merevesi on kristallselge ning liivarannad laiad ja ilusad. Tegevust ja silmailu jagub ka loodus- ja kultuurihuvilistele.

Kuidas minna?
Pakettreiside väljumised Tallinnast Varna ja Burgase kuurorditesse toimuvad suvehooajal kuni neli korda nädalas. Paketti kuuluvad mugavad otselennud koos kohapealse teeninduse, transfeeri ja majutusega.

Igapäevaseid otselende Tallinnast Bulgaariasse ei ole. Soodsaimad liinilennud Varnasse on ümbristumisega Viinis või Istanbulis, Burgasesse on soodsaim lennata läbi Moskva ja Riia, kuid arvestada tuleb lennujaama vahetamisega.

Kellele soovitame?
Bulgaaria on hea sihtkoht nii peredele kui ka romantilist puhkust hindavatele paaridele. Hea valik, kui soovitakse kombineerida rannapuhkust ekskursioonidega ajaloolistesse paikadesse või otsitakse kultuurielamusi.

Millistel kuupäevadel?
Bulgaaria ametlik hooaeg kestab ajavahemikus 01.06.–15.09.2016, kuid reise korraldatakse juba alates mai keskpaigast. Väljaspool põhihooaega võib hotellide teenuste valik – toitlustus, veepargid ja basseinid, meelelahutus – olla piiratud.

Mida silmas pidada?
Nõudlus Bulgaaria reiside vastu on hüppeliselt kasvanud ja ka hinnad võrreldes eelmise aastaga on kallinenud. Suurenenud on Venemaa turistide huvi piirkonna vastu.

Rooma, Itaalia

Itaalia ja Hispaania

Miks sinna enim sõidetakse?
Vanad rikkaliku kultuuri ja ajalooga Euroopa riigid, palju päikest ja eestlastele meeldiv kliima, imeline loodus ja palju huvitavaid piirkondi ning vaatamisväärsuseid, vahemere köök, veinikultuur, kaunid rannad, mäekülgedel asuvad viinamarjaistandused ja oliivisalud, metropolid nagu Rooma, Milano ja Barcelona.

Kuidas minna?
Lai valik liinilendusid erinevatesse Itaalia ja Hispaania sihtkohtadesse, sh saartele. Otselennud Tallinnast. Reisikorraldajate paketid/tšarterlennud.

Kellele soovitame?
Leidub kõigile midagi, ka siis kui varem käidud. Palju põnevat ise ringi rändajatele (nt Barcelona või Rooma vaatamisväärsused, Toskaana imelised vaated, Sardiinia ja Sitsiilia saared, Veneetsia romantika jne), aga ka lai pakettreiside valik (Rimini, Sardiinia, Catania, Almeria piirkonnad), veinimõisad, gurmeereisid jpm.

Millistel kuupäevadel?
Parim aeg külastamiseks on mais või septembris – hea võimalus suve pikemaks venitada. Kevadel on Itaalia ja Hispaania õites (nt kuulsad hingematvad päevalilledest kuldkollased Toskaana vaated on just kevadel pildistatud), sügis on parim aeg külastamiseks, kui soovid oma käega viigimarju jm vilju noppida.

Mida silmas pidada?
Keset suve võib eestlase jaoks olla liiga kuum ja vaatamisväärsuste ümbruses ka liialt rahvarohke.

– – –

Lühendatud versioon artiklist on ilmunud Kroonika suve-eris “SuveChill”.
Fotod: Shutterstock

Kommentaarid: